Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 10 Mayıs gecesi Hekimhan, Kuluncak, Darende, Akçadağ ve Yazıhan’da, 11 Mayıs gecesi ise Doğanşehir ve Arguvan’ın bazı bölgelerinde zirai don yaşandığını kaydederek, “Malatya’nın pek çok bölgesinde 9 Mayıs’ı 10 Mayıs’a bağlayan gece hava sıcaklığının düşmesi sebebiyle kayısı meyveleri dondan ciddi şekilde zarar görmüştür. Şiddetli fırtına dallardaki kayısının bir kısmının dökülmesine sebep olurken, gecenin ilerleyen saatlerinde özellikle Hekimhan, Darende ve Kuluncak ilçelerinde yaşanan don felaketinin kayısının yüzde 80-90’ını imha etmiştir. Akçadağ ve Yazıhan İlçelerinin yüksek bölgelerinde de donun zarara yol açtığı, pek çok ilçede kayısının yanı sıra ceviz, badem, elma, armut ağaçlarının da büyük zarar gördüğü belirtilmektedir” dedi.
Ağbaba, 9 ve 10 Mayıs gecelerinde Malatya’da don olayının yaşandığını kaydederek, “Malatya’da 23 Nisan’a kadar çiftçi rahat uyuyamazdı. 23 Nisan’ı atlatınca ‘kurtardım’ der, gider yatırım yapardı. Şimdi de öyle yaptı ama 9 ve 10 Mayıs geceleri Malatya olağanüstü bir felaket yaşadı.Hekimhan merkezi, Güzelyurt, Girmana ve Kocaözü’nün bazı bölgeleri hariç geri kalan mahallelerin tamamında, Kuluncak’ın tüm mahallelerinde, Darende’nin önceden zarar gören Tohma kıyıları hariç 1400-1700 rakımlı kayısı bahçelerinde, Akçadağ’ın Kürecik, Esenbey, Taşolar ve yüksek bölgelerde, Yazıhan’ın Kurşunlu, Tahtalı, Epreme başta olmak üzere 1200-1300 rakımlı yerlerde,Malatya’ya çok yakın olan Elbistan ve Afşin’de kayısı,mısır,ayçiçeği gibi ürünlerde büyük kayıplar yaşandığı ifade ediliyor. Ayrıca 11 Mayıs gecesi Doğanşehir İlçesi’nin tamamında don nedeniyle sebze ve tütün sedirleri ile ceviz fidanlarının yandığı ifade ediliyor. Yine 11 Mayıs gecesi Arguvan’da üzeri Güngören, Kömürlük, Gürge başta olmak üzere 1250 rakım ve üzeri mahallelerde ceviz, badem ve kayısıda kısmi zarara yol açtı.”ifadelerini kullandı.
CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz’ın Hekimhan, kendisinin ise Darende’de incelemelerde bulunduğunu aktaran Ağbaba, sahada aynı manzarayı gördüklerini; kayısının ,meyvelerin tamamen, cevizin ise ağacıyla birlikte yandığını kaydetti. “Olayı duyar duymaz hem belediye başkanlarımız hem de il örgütümüz inceleme için o bölgelere gittiler”diyen Ağbaba, “Meclis’e araştırma önergesi sunduk. Önümüzdeki haftada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bunu gündeme getireceğiz, takipçisi olacağız. Malatya’da kayısı, ceviz, elma, sebze dalda yenilebilecek bir tek ürün kalmadı. Mutlaka bu konuda devletin tedbir alması gerekiyor.”ifadelerini kullandı.
Ağbaba, Afet Yasası’nın yumuşatılması gerektiğini kaydederek, üretici için toplam mal varlığının yüzde 40’ını kaybetme şartının konulduğunu, destek verilmediği takdirde çiftçinin bu yıl aç kalacağını belirtti. Üreticilerin borçlarını ödeyecek takatlerinin kalmadığını ifade eden Ağbaba, “Pandemi nedeniyle zaten büyük sıkıntılar yaşayan üreticiler yaşanan don olayı sonrası borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmeye başlamıştır. Dondan etkilenen üreticilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve T.C. Ziraat Bankası’na olan borçlarının faizlerinin silinmesi, anaparanın ise faizsiz bir şekilde taksitlere bölünmesi şarttır. Geldiğimiz gün çiftçinin, esnafın bütün faiz borçlarını sileceğimizi taahhüt ediyoruz. Bunun yanında borçlarını yapılandıracağız. Borçlar faizsiz ertelenmelidir. Malatya’nın hak ve hukukuna sahip çıkıp, konuyu mecliste de gündeme getireceğiz” diye konuştu.