Milletvekili Ağbaba, beraberinde Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ ve Hekimhan Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız ile birlikte şağı Saz, Basak, Güvenç, Hasançelebi, Başkınık, Köylüköyü, Akmağara, Boğazgören, Sarıkız ve Yayladamı Mahallelerini ziyaret ederek, üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Hekimhan Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız yaptığı açıklamada Hekimhan’da zararın yüzde 90 olduğunu, biran önce hasar tespiti yapılması gerektiğini kaydederek,üreticilerin bankaya olan kredilerinin acilen faizsiz bir şekilde ertelenmesi, çiftçiye tekrar kredi imkanı sağlanması ve çiftçiye üretimini devam ettirebilmesi için destek olunması gerektiğini belirtti.
KARADAĞ; “DEVLET TÜM İMKANLARI ÜRETİCİLERE SUNMALIDIR”
Malatya’da 9-10 Mayıs tarihlerinde yaşanan don felaketinden Hekimhan’ın çok büyük kayıp yaşandığını belirten Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ afetin ardından köyleri tek tek gezdiklerini belirterek, “Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba, Ankara’dan gelir gelmez zarar gören yerleri gezmek istedi. Bayramda bu köylerimizi geziyoruz.Yerinde görülmezse inanılacak bir durum değil.Devlet tüm imkanları üreticilerine sunmalıdır” dedi.
AĞBABA;”HEKİMHAN’DA FELAKET YAŞANMIŞ”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Hekimhan’da yaptığı incelemeler sonrası yaptığı açıklamada, “Malatyalı çiftçilerimiz bu bayramı mutlu karşılayamadı. 9-10 Mayıs tarihlerinde yaşanan don felaketi nedeniyle tüm ürünler heba oldu. Devletin burayı afet bölgesi ilan etmesi, çiftçi borçlarının faizsiz ertelemesi ve mağduriyetleri gidermesi gerekiyor. Bunu herkesin görmesi gerekiyor.Hekimhan'da maalesef bir felaket yaşanmış, tüm meyve ağaçları siyahlaşmış. Malatya çiftçisi ve üreticisi yıllardan beri bu ekonomiye katkıda bulunuyor. Ürettiği ürünüyle katkı sağlıyor. Hekimhan, özellikle Malatya ve bölgenin en çok ceviz üretildiği yer. Burada hiçbir şey kalmamış. Bu yöre cevizle yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ceviz olmayınca çocuğuna ayakkabı alamayacak, Bağ-Kurunu yatıramayacak, düğününü yapamayacak, çocuğunu okula gönderemeyecek. Tamamen büyük bir mağduriyet var. İlk yapılacak şey; çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankasına olan borçları derhal ertelenmelidir. İkincisi ise bu borçların faizsiz ertelenmesidir. Zaten faiz üzerine binmiş çiftçinin bunu ödeyecek gücü yok. Afet kapsamına alınması için üreticinin tüm varlığının yüzde 40’ını kaybetmesi gerekiyor. O da mümkün değil, o nedenle afet kapsamına alınırken bu şartlarda yumuşatılmalıdır. Kimin ağacı ve ürünü yanmışsa, devlet o üreticiye mutlaka destek vermelidir. Sadece meyveler değil ağaçlar da yanmış. Sadece kayısı değil ceviz, erik, elma, tut,kiraz, tütün yanmış. Bayram kutlamasına geleceğimize taziyeye geldik.Geçimiş olsun dileklerimizi iletmeye geldik. Ağaçların yaprakları ateşte yanmış gibi siyahlaşmış, yapraklar kurumuş.Malatya üreticisi yıllardır bu ekonomiye katkıda bulunuyor. Üretiyor, istihdam sağlıyor.Hekimhan sadece Malatya’nın değil Türkiye’nin en güzel cevizlerinin yetiştirildiği bir bölge.Ceviz olmayınca çocuğuna ayakkabı alamayacak,düğün yapamayacak, BAĞKUR primini yatıramayacak, okul masraflarını ödeyemeyecek.”dedi.
MECLİSTE KONUŞUP AFETİ TÜRKİYE’YE DUYURACAĞIM
Ağbaba, Malatya’da yaşanan don felaketi ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi verdiğini hatırlatarak, bayram sonrası TBMM’de bir konuşma yaparak, konuyu Türkiye’ye duyuracağını da sözlerine ekledi.