Çin’in ev sahipliğinde online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirilen UNESCO 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesine karar verildi. Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, Milliyetçi Hareket Partisi Malatya Milletvekili M.Celal Fendoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mesut Samanlı, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman ile birlikte duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, ilk kılıç ve mızraklarıyla tarih kitaplarını değiştiren Arslantepe Höyüğü’nde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alınma kararını değerlendirdi. UNESCO Dünya Miras Komitesinin aldığı kararı büyük bir mutluluk ile karşıladıklarının altını çizen Başkan Güder, “Battalgazi ve Malatya olarak ayrı bir sevinç içindeyiz. Türkiye’ye, Malatya’ya ve Battalgazi’ye hayırlı olsun” dedi.
Battalgazi Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada,UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunan Arslantepe Höyüğünde tüm alan çalışmaları (Dünya Miras komitesince belirlenen kriterler mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik, felsefi), 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Battalgazi Belediyesi arasında yapılan protokol ile adaylık dosyası, Battalgazi Belediyesi tarafından tamamlanarak, 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunulduğu ifade edildi.
BAŞKAN GÜDER: “2019 YILINDAN BU YANA ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”
Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Bugün Battalgazi ve Malatya olarak ayrı bir sevinç içindeyiz. Battalgazi ilçemizdeki Arslantepe Höyüğü, 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne kaydedildi. Verilen bu karar Malatya’da bayram havası yaratmış oldu. 1930 yılında Fransız ekip tarafından kazıları başlayan Arslantepe Höyüğü, 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınmıştı. 2014 yılında bu yana Arslantepe Höyüğü’nün kalıcı listeye dahil edilmesi konusunda Battalgazi Belediyesi ve tüm paydaşlarımız ile birlikte görevimizi layıkıyla yerine getirdiğimizi düşünüyorum. 2019 yılında UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak için ICOMOS adına Portekiz’den Malatya’ya gelen uzmanlarla birlikte son çalışmalarımızı yürüttük. 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Battalgazi Belediyemiz arasında yapılan protokol ile tüm alan çalışmaları tamamlanarak, adaylık dosyasını 2019 yılında Dünya Miras Komitesine sunduk. Battalgazi Belediyesi ve paydaşlarımızla çok ciddi çalışmalar yaptık. Çok şükür yapmış olduğumuz çalışmaların meyvesini aldık. Türkiye'nin bir kültür varlığı daha dünya mirası oldu. UNESCO Dünya Miras Komitesinin kararı Türkiye’ye, Malatya’mıza ve Battalgazi’mize hayırlı olsun. Emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanımız başta olmak üzere Malatya Valimize, Milletvekillerimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Kültür ve Turizm İl Müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.