ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Malatyalı Yazar İsmail Kaygusuz Vefat etti

Malatyalı Akademisyen, Araştırmacı Yazar, Romancı ve Tiyatro Yazarı İsmail Kaygusuz vefat etti. Kaygusuz, memleketi Arapgir’in Onar Köyünde 4 Şubat Cuma günü toprağa verilecek.  

03 Şubat 2022 01:47
Malatyalı Yazar İsmail Kaygusuz Vefat etti

Arapgir Onar Köyü Derneği Başkanı Mehmet Ali Tanrıvermiş, önemli bir değerlerini kaybettiklerini belirterek “Şeyh Hasan Onar Dede evlatlarından ve Onar Köyü’nün tarihsel geçmişinin aydınlatılmasında çok önemli araştırmalar yapan, Alevi Bektaşi kültür dünyasına birbirinden değerli eserler bırakan Akademisyen, araştırmacı yazar İsmail Kaygusuz abim hakla hakk olarak ebediyet alemine intikal etmiştir. Cenazesi Onar Köyünde sırlanacaktır” dedi. İstanbul'da vefat eden Yazar İsmail Kaygusuz'un cenazesi Malatya'ya getirilerek 4 Şubat Cuma günü Arapgir'in Onar Köyünde toprağa verilecek. 

İsmail Kaygusuz Kimdir?

Malatya-Arapgir ilçesine bağlı Onar Köyü’nde 1944 yılında doğdu. Akçadağ İlköğretim Okulu’nu ve Malatya Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nin Klasik Diller ve Edebiyatları bölümünden mezun oldu.12 yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. Eskiçağ Tarihi ve Klasik Arkeoloji sertifikaları aldı. Doktorasını tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde, Klasik Arkeoloji ve Klasik Filoloji bölümlerinde dokuz yıl öğretim üyesi olarak çalıştı. Van-Urartu, Enez ve Perge’de arkeolojik kazılara katıldı. 1986'da Fransa'ya gitti. Université de Nancy II ve Collége de France’da Bizans dili ve epigrafisi üzerine araştırmalar yaptı. Paris’te ve Londra’da çeşitli üniversitelerde Alevilik üzerine çalıştı. 1987'de Strasbourg Üniversitesi’nde başladığı 13. Yüzyıl Türk Halk Tasavvufu ve Bizans Mistikleri başlıklı doktora çalışmasını özel nedenlerle devam ettiremedi ve mezun olamadı. 1992'de Londra'ya yerleşti .

Anadolu Araştırmaları, Belleten, Arkeoloji ve Sanat, Türk Arkeoloji Dergisi ve Kavga ve Kervan dergilerinde makaleleri yayımlandı. Silvanlı Kadınlar adlı oyunu İstanbul Şehir Tiyatroları, Adana Devlet Tiyatrosu ve Diyarbakır Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Oğlan Şeyh Maşuki Duruşması adlı oyunu da Bakırköy Yunus Emre Özgün Oyun yazımı yarışmasında mansiyon ödülü aldı. Diğer tiyatro eserleri Satılık (1999), Kısır (1991), Pascal ile Stephanie (1999), Plankia Magna (1999), Baba Erenler (1999) ve Baba Resul (2001)'dür. Romanlarında Alevi-Bektaşi tarihini, Anadolu tarihini, köy toplumunun ve bireylerinin, dış dünyada ilişkide bulundukları insanların yaşamlarını anlatır. Öykülerinde, çeşitli bağlantılarla ve dışavurumlar, geriye dönüşler, geleceğe atlamalar, çağrıştırmalar gibi biçimsel denemelerle bütünlüğe ulaştırma yolunu tercih etmiştir. Tiyatro eserlerinde tarihsel oyunlarının dışındakilerin çoğunda kadın sorunlarını işlemiştir. Arkeoloji üzerine araştırmaları da bulunmaktadır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.