Yeşilyurt İlçesi Atalar Mahallesi Tavşantepe Mevkiinde, Yeşilyurt Belediyesince yapılması planlanan sokak hayvanları barınağına karşı, mahalle sakinleri tepki gösterdi.
Alanda toplanan yaklaşık 230 kişi, 'bu havza üretim yapılan bir havza. Buraya yapılacak olan bir barınak buranın doğal üretimi et, süt, arıcılık ve bal üretimine zarar vereceğinden buraya yapılmasına karşıyız. Bu kararı alan arkadaşların kararı yeniden görüşmelerini talep ettiklerini' dile getirdiler.
“ATALAR BARINAĞA UYGUN DEĞİL”
Mahalle sakinlerinin taleplerini ileten Haçova Dernek Başkanı Abidin Akdağ; "Şu anda üzerinde bulunduğumuz bu alana Yeşilyurt belediyesi tarafından bir hayvan barınağı projesi olduğunu duyduk. Burası gerçekten bir hayvan barınağı projesi için uygun bir yer mi? bu hususun Malatya kamuoyunca sorgulanması gerekir. Öncelikle hayvanlar için yapılacak en küçük bir çabaya bizimde elimizden gelen ilave katkıyı sunmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz. Ancak bu bölge insanımızın yaşam alanı ve atalarımızdan bize miras kalan bu yerleri bizler bir adım daha ileriye taşımak için mücadele ederken, bu çerçevede pandemi sürecinde köye dönüşlerin hız kazandığı tarım ve hayvancılığın yaşamımız için öneminin artık son derece ehemmiyet arz ettiği hatta köyümüzde bu alanda kooperatiflerimizin kurulduğu bu aşamada düşünülen proje için uygun yerin burası olmadığı çok iyi bilinmelidir. Geçtiğimiz gün içerisinde belediye aracı ile yöremize birçok sahipsiz. Hayvan bırakıldığına köylümüz şahit olmuş, belediyenin aranması üzerine olası tepkiden çekinen belediyenin tekrar hayvanları toplama girişiminde bulunduğuna şahit olunmuştur. Yerleşim yerlerine yakın olan tarım faaliyetleri ile küçük ve büyükbaş hayvancılığın yoğun bir şekilde yapıldığı bu yerlerimiz ekonomik girdileri ile sadece ilimiz için değil ülkemiz için de fazlası ile ilave katkı sunmaktadır. Yaşam alanlarımız olan bu yerlerimiz için belediyemizden çok daha fazla ve farklı projeler beklerken keza 6360 sayılı yasa ile artık merkez ilçeye bağlı mahalle niteliği kazanan yerleşim yerlerimiz için ulaşım imkanı sağlanmalı, çöplerimizin toplanması istenirken herhangi bir altyapı hizmeti bulunmayan bu yer için en basit hali ile içme suyu sıkıntımızın giderilmesini beklerken belediyemizin hiç beklenmeyen ve yöre halkının hak etmediği taş ocaklarına ve mermer ocaklarına izin vermesi yada hiç olmayacak bu yerimiz için bir hayvan barınağı projesinin faaliyete geçirilmek istenmesine şiddetle karşı çıkmalıyız. İl merkezimize en yakın köylerin büyükşehir yasası ile mahallelere dönüşmesi neticesi en yakın mahalle mahiyeti kazanan mahallemiz için bizler ülke ve yöre halkına gerçekten faydası olacak projelerini beklemekte hakkımız olduğunu düşünüyoruz ve belediyenin söz konusu hayvan barınağı için düşündüğü yerin bölgemiz olmasına karşı çıkmaktayız.
“DEFALARCA DİLE GETİRDİK”
Barınak ile ilgili görüşlerini aktaran Seyituşağı mahalle muhtarı Mitat Canbay; "sürecin bütün aşamalarını takip ederek yapılması gereken ne varsa yapmaya çalıştık. Son olarak belediye başkanına gittiğimizde 'buranın uygun olmadığını, mutlaka senin görmen gerektiğini' kendisine söyledik. Başkanı aldık buraya getirdik. Başkanın bize dediği şudur, 'nüfusu 300 binin üzerinde olan ilçelere hayvan barınağı mecburiyeti getirilmiştir. Bakanlık mecburiyet getirdi. Parasının yarısını bakanlık yarısını belediye karşılayacak. Bizler bakanlığa yerimizin olmadığını söyledik. Bakanlıkta mera olmaz, hazine olmaz mutlaka ormanlık olacak, orman bakanlığı da burayı bize tahsis etti.' dedi. Bizler hayvan barınağı yapılmasına karşı değiliz. Bu durumda herkesin elinden geleni yapması gerekir." dedi.
Mahalle sakinlerinin barınak eylemine bazı siyasi parti ve STK temsilcileri de destek verdi.
Haber:Onay Ozan