Son haftalarda artık neredeyse her gün akaryakıta zam geliyor. Bu zamlarda en çok toplu taşımacılık yapan, taşımalı servisçilik yapan ve nakliyecilik yapan esnafı etkiliyor. Artan maliyetler karşısında artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyleyen esnaflar, hükümete ÖTV ve KDV’yi kaldırmalarını istedi.
“TAŞIMA YAPACAK ESNAF BULAMAYACAKSINIZ”
Konu ile alakalı bir değerlendirme yapan Minibüs ve Umum Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, “Akaryakıta gelen yüksek zamlardan dolayı da minibüsçü, servisçi esnafımıza çok büyük maddi kayıplara sebebiyet vermektedir. Özellikle kırsal alanlarda, köylerde, ilçelerde taşımacı servisçilik yapan esnaflarımızla ilgili Milli eğitim bakanlığınca Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile birlikte bir destek verilecekti. Bu yaklaşık olarak 2-3 ay önce gündeme gelmişti. Burada akaryakıta, mazota gelen fiyat farkının taşımalı servislere yansıyacağı yönünde bilgiler verilmiştir, sözler verilmişti. Ancak geçen hafta açıklanan taşımalı servislere verilecek destek paketi yüzde 9-10-15 civarlarında. Buda günlük gibi küçük bir destek paketi açıklandı. Bu noktada taşımalı servis yapan esnaflarımız 5,6 lira civarındayken akaryakıt, o günkü şartlarda ihale yapılan hatları taşımalı servisleri ihaleden aldılar. Bugün akaryakıt, mazotun fiyatı 19,5-20 liraya dayandı. Şuna taşımalı servisçi esnaflarımız ortalama her ay 5 bin liradan fazla zarar etmektedir. Bu zararı biz nereye kadar götüreceğiz, nereye kadar bu zararı kaldırabiliriz. Yetkililere sesleniyorum, Malatya milletvekillerimize seslenmiyorum, esnafımızın sesini duyun servisçi esnafımız batıyor, iflas ediyor. Yarın çocukları taşıtacak, devletin ihalelerine girecek taşımalı servisçi esnafını bulamayacaksınız.” dedi.
“BORCA MAZOT ALACAK GÜCÜMÜZ YOK”
Akaryakıt istasyonlarından esnafın artık borca mazot alacak gücünün kalmadığını işaret eden İnce;“Bu noktada özellikle taşımalı servislerdeki mağduriyet biran önce çözüme kavuşturulmalı. Ben Buradan tüm Malatya’daki taşımalı servis yapan esnaflarıma sesleniyorum, bugünden sonra çalışmak isteyen çalışabilir, bırakmak isteyenler bırakabilir. Bizim artık petrollerde borca mazot alacak gücümüz kalmadı. Çoluk çocuğumuzun nafakasını, tarlamızı, evimizi, bahçemizi satarak mazot parası veremeyiz. Bu noktada taşımalı servislerimiz Malatya’da bugünden sonra kırsaldaki, ilçelerdeki taşımayı durdurabilirler. Ben bunları kendilerinin yetkisine bırakıyorum. Milli eğitim bakanlığımızın yayınlamış olduğu genelgeyi şiddetle de kınıyorum. Bu esnafla bir dalga geçmedir. Esnafla dalga geçen yarın bunun siyasi olarak da sorumluluğunu arttırır. Bu noktada milletvekillerimize de büyük tepkiler var. Çünkü 24 Ocak depremi oldu, covid -19 salgınıyla birlikte yaklaşık 2 yıldır gerek servisçi esnaflarımız, gerek taşımalı servisçi esnaflarımız çalışmadı, evlerine ekmek götüremedi, mağdur oldu. Tabi ki bu noktada özellikle Cumhurbaşkanlığımızın büyük destekleri oldu. Aylık maddi destek, kredi ertelemesi oldu. Ama bugünün şartlarında okulların açılması ile birlikte tam sevineceğimiz yerde mazota gelen yüksek artışla birlikte tekrar biz zarar ediyoruz. Bu şekilde sürdürülebilir bir taşımacılık yapmamız imkânsız. Bizim beklentimiz, toplu taşıma yapan araçlara ÖTV’siz, KDV’si z akaryakıt mazot verilmesi. Çünkü ilerleyen süreçte bizlerde okul servislerine, toplu taşımalara, işçi servis taşımalarına zam yapmak zorundayız.” diye konuştu.
“KONTAK KAPATACAĞIZ”
İlçe oda başkanlarıyla istişare halinde olduklarını ve kontak kapatmaya ramak kaldığını dile getiren İnce; “Aralık ayında çıkarmış olduğumuz UKOME kararı doğrultusunda şirketlere ve fabrikalara bir sefer seslenmiştik. Ancak biz UKOME fiyatını aldığımız zaman mazot 11 liraydı, şuna mazot 20 liraya dayandı. Bu noktada biz yeni fiyat düzenlemesinden sonra fabrikalar ve servis şirketleri personel taşımacılığı yapan servisçi esnaflarımız da mazot farklarını vermediği takdirde, fiyat tarifesine uymadığı takdirde bizim kontak kapatma tehdidimiz geçerlidir. Biz bu taşımacılıktan çekilmeye kararlıyız. Burada kimseye eyvallahımız yok. Diğer bir noktada taşımalı servisimiz için kontak kapatma düşüncemiz vardı. Bununla ilgili özellikle Malatya’daki ilçe oda başkanlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Taşımalı serviste bizim üyelerimiz olmayanlarımız var. Mazot alacak paramız olmadığımız için biz kontak kapatma konusunda oda başkanlarımızla istişare edip taşımalı servislerde de kontak kapatmayı düşünüyoruz.” dedi.
Onay OZAN