ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Mehmet Akif Ersoy Törenle Anıldı

İstiklal Marşının Kabulünün 101. Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Töreni Düzenlendi. Vali Aydın Baruş, Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen “İstiklal Marşının Kabulünün 101. Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Töreni” ne katıldı. 

13 Mart 2022 05:03
Mehmet Akif Ersoy Törenle Anıldı

Kurtuluşun ve bağımsızlığın Akif'in dilinde karşılık bulduğunu belirten Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, "Akif, elbette yüreklerimizdedir, ilk günkü tazeliği ile. Bugün okullarımızda, ülkemizin her yerinde onun ismini duyduğumuzda, gözlerimizin önünde Kurtuluş Savaşı günlerimiz canlanmaktadır. Onun ismini duyduğumuzda, İstiklal Marşımızın o büyük coşkusunu, bayrağımızın dalgalanışını hatırlıyoruz. 12 Mart 1921 tarihinde, Akif'in yazdığı şiir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kürsüsünden büyük bir coşkuyla okunmuş, sanki Milli Marşımız, bugünü bekliyor gibi hep bir ağızdan söylenmiştir. Bu ses dalga dalga bütün ülkemizi boydan boya kuşatmıştır. Kurtuluş ve bağımsızlık; Akif'in dilinde böyle bir karşılık bulmuştur: “Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nevzat Aslan, ise Mehmet Akif Ersoy'un yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen vatanına, milletine ve dinine bağlı olduğuna değinerek, "İstiklal marşı sadece bir zümre veya guruba değil tüm milletimize ve ordumuza ithafen yazılmış bir eser, Akif sadece İstiklal Marşı şairi olarak değil bütün yönleriyle halkın içinde olan biri olarak, en iyi şekilde yad edilmeyi hak etmiştir. Çünkü Mehmet Akif tüm yaşamı boyunca her birimiz için aslında örnek olabilecek ve ibretlik bir mücadele vermiştir. Yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen hep vatanına, milletine, dinine bağlı mütevazi bir hayat sürmüştür" diye konuştu.

Vali Aydın Baruş program açılış konuşmasında “Bugün Türk Milletinin dünyaya bağımsızlık bildirisi olarak tescil edilen İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda Milli Marş olarak kabul edilmesinin 101. Yılını idrak ederken Destansı şiirin şairi olan merhum Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 86. Yıldönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz. İstiklal Marşı’nın nasıl bir anlam ifade ettiğini idrak edebilmek için yazıldığı yıllara gitmek gerekir. Osmanlı İmparatorluğunun uzun yıllar süren savaşlardan sonra birçok mevkide toprak kaybettiği, 1. Dünya Savaşı sonrasında yenik sayılmasından dolayı Anadolu’ya doğru çok yoğun göçlerin yaşandığı ve yurdumuzun dört bir tarafından düşman işgaline başlandığı çok ümitsiz ve karamsar yıllardı. 1919 Mayısında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan İstiklal Mücadelesi, bağımsızlığın kıvılcımını yakmıştı. Ancak düzenli bir orduya ve uyanan bir millete ihtiyaç vardı. İşte bu karamsar günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışından sonra milletimizin tekrar bağımsızlık umutlarını yeşertecek, yüreğinde yer edecek ve haykırışını dile getirecek bir milli marşa ihtiyaç vardı. Mehmet Akif Ersoy bu karamsar günlerde yazdığı bu destansı şiiriyle milletimize büyük bir ümit verdi. Bu marş Türkiye Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda defalarca okunarak ayakta alkışlandı. İstiklal Marşı milletimizin duygularına tercüman olmuştu. O günden bu güne bu marş, dillerimizde yüreklerimizde ve yeni nesillerimizin hafızasında yaşatılmaya devam ediyor. Bu marş hiçbir zaman dillerimizden düşmüyor. Okullarımızda, törenlerimizde milli marşımızı okuyarak Türk Milletinin ne kadar büyük bir ulus olduğunu tüm dünyaya haykırmanın gururunu yaşıyoruz. İstiklal şairimiz, büyük fikir ve mücadele insanı merhum Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmetle anıyoruz. İstiklal Marşımızda ifade edilen dizeleri büyük bir destan yazarak Türk Milletini bağımsızlığa kavuşturan ve bugün de dünyanın en büyük milletleri arasında yer almasını sağlayan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Aziz İstiklal Savaşı Şehitlerimiz ve bütün Gazilerimizi minnetle anıyorum. O’nun da ifade ettiği gibi; “Yüce Allah, bu aziz millete bir kez daha İstiklal Marşı yazdırmak zorunda bırakmasın" diye konuştu. 

Vali Aydın Baruş, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Selami Arslan, 7. AnaJet Üs Komutanı Hv. Plt. Alb. Zeki Koltukoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nevzat Aslan, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aladağ, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ercan Altın, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren,  İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, Baro Başkanı Onur Demez, Daire Amirleri, Kurum Kuruluş temsilcileri, Şehit ve Gazi Dernek Başkanları ve öğrencilerin katıldığı program, Kemal Özalper Ortaokulu Türkçe Öğretmeni İkbal Akkar’ın “Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet”  temalı konuşması, Yeşilyurt Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi Bilgisayar Öğretmeni tarafından hazırlanan Sinevizyon sunumu, Yeşilyurt Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencisi Tülin Selçuk tarafından Safahat kitabından “Bana Sor Sevgili” şiirinin okunması, Mustafa Aksoğan Anaokulu öğrencisi Minik Kardelen Zeynep Nisa Çınar tarafından İstiklal Marşımızın 10 Kıtasının okunması ve Yeşilyurt Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi Öğretmenleri ve Öğrencileri tarafından hazırlanan İstiklal Marşı Oratoryosu ile sona erdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.