Ramada Otelde düzenlenen Programa, Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner,Sağlık Camiasının yöneticileri, Doktorlar ve çok sağlık çalışanları katıldı.
SAĞLIKTA ŞİDDET KATALOG SUÇLAR KAPSAMINA ALINMALI
Malatya Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan törende yaptığı konuşmada; “Dünyada birçok ülkede doktorlar için kutlanan özel günler vardır. Bu günlerin her birinin arkasındaki hikâye etkileyici olsa da ülkemizde 14 Mart tarihinin anlamı doktorlar için kutlanan bir günün ötesine geçmektedir. Doktorlar Türkiye tarihinde önemli bir görev üslenmişlerdir. Acilen sağlıkta şiddet suçunun cezai yaptırımları artırılmalı, Sağlıkta şiddet katalog suçlar kapsamına alınmalı ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’ndaki cezai hükümler Ceza Muhakemeleri Kanunu’na eklenmelidir. Şiddet uygulayanlara karşı, sağlık hizmetlerini aksattıkları için şikâyete bağlı olmaksızın doğrudan kamu davası açılmalıdır. Sağlık sisteminde ağır iş ve hasta yükünü azaltacak düzenlemeler yapılmalı, hekimlere yardım edecek personelin sayısı artırılmalıdır. Sağlık kuruluşlarında önleyici güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Hekimlerin mesleki uygulamaları nedeniyle açılan davaların ve verilen cezaların miktarı arttıkça defansif tıp uygulamaları da artmakta ve bu da hem halkın nitelikli sağlık hizmetini almasını zorlaştırmakta, hem de sağlık hizmetlerinin maliyetini dolayı olarak artırmaktadır” dedi.
Malatya Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Erol Karaaslan çözüm önerilerini de sıralayarak; “Tıbbi hataların azaltılması için, sağlık sisteminde ağır iş yükü azaltılarak hekimin hastaya daha fazla zaman ayırabilmesi sağlanmalıdır. Neyin komplikasyon neyin malpraktis olduğu konusunda kanuni tanımlamalar yapılmalı ve hekimlik uygulamaları konusunda açılan davalar için özel olarak ihtisas mahkemeleri kurulmalıdır. Hekimlerin çalıştıkları kurum fark etmeksizin mesleki uygulamalarına yönelik açılacak davalarda soruşturma izin yetkisi Sağlık Bakanlığı’nda kurulacak bir üst kurula verilmelidir. Malpraktis davaları ancak hekimin çalıştığı resmi veya özel kuruma açılabilmeli, hastanın gördüğü zararda hekimin kastı olmadığı sürece verilen cezalar hekime rücu ettirilmemeli ve rücu ettirildiği durumlarda ise hekimin ödeyeceği tutar, mesleki sorumluluk sigortasının ödediği azami tutarı geçmemelidir. Hekimlerin mesleki sorumluluk sigorta primleri artırılmalı, prim ödemeleri tamamen hekimin çalıştığı kurum tarafından ödenmelidir. Sonuç olarak; yetkililerden beklentimiz; sağlıkta şiddeti caydıracak yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması, meslek onurumuzun korunması, iade edilmesi emeğimizin karşılığını almak ve özlük haklarımızın iyileştirilmesidir. Masum ve haklı taleplerimizin devletimizin ilgili birimleri nezdinde karşılık bulacağına dair ümidimizi kaybetmek istemiyoruz” diye konuştu.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI PANDEMİ SÜRESİNCE DESTAN YAZDILAR”
Tıp Bayramı etkinliğinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, Pandemi sürecinde Belediye olarak sağlık çalışanlarına taşıma konusunda özel bir hizmet sunduklarını kaydederek; “Hakikaten doktorlarımız gerçek anlamda devletin ve milletin savunması noktasında ve milletimizin sağlığının korunması noktasında tarih boyunca önemli görevler üstlenmişlerdir. Bütün doktorlarımıza minnet ve şükranla dolu dolu olduğumuzu bilmenizi isteriz. Zaman içerisinde ve zamanla doktorlarımıza karşı görevleri başında şu veya bu şekilde taciz ve şiddete maruz kalan doktorlarımız oluyor onlar bizleri ziyadesiyle üzüyor. Özellikle pandemi küresel anlamda dünyayı erken ile dünyayı ve ülkemizi etkileyen pandemi süresince içerisinde özellikle Türk doktorlara gerçekten tarihe geçecek destansı bir mücadele vermişlerdir. 24 saat haftanın 7 günü milletimizin sağlığının hizmetine konuşmuşlardır. Baba evladını yanına gitmeye imtina ederken doktorlarımız şefkatle merhametle hastamızı tedavi etmek ve onları sağlığına kavuşturmak için büyük gayret büyük çaba göstermişler ve bu süreç içerisinde de pandemi hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden doktorlarımız olmuştur. Görevleri başında şehit olan doktorlarımıza, Allah'tan rahmet diliyorum Mekanları cennet olsun diyor yakınlarına da başsağlığı diliyorum bizlere de belediye olarak Büyükşehir Belediye sonra doktorlarımıza karınca kararınca elimizden geldiğince Onlara var olan imkanlarımızı sunmaya gayret ettik, etmeye de devam ediyoruz. Bütün doktorlarımızın tıp bayramını en içten dileklerimle kutluyorum sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum” şeklinde konuştu.
“HEKİME KALKAN EL LANETLENMELİDİR”
Malatya Valisi Aydın Baruş ise konuşmasında sağlık çalışanlarının özverili bir hizmet sunduklarını ifade ederek; “14 Mart Tıp Bayramınızın Hekim camiasına hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Sağlık camiasın da görev yapan hekimlerimizin ellerini sağlıklı olması bizim için çok o önemli. Çünkü sağlığa olanın her şeyi vardır. Sağlık olmadan sağlıklı düşünemeyiz. Sağlık olmadan toplumdaki vazifelerimiz yerine getiremeyiz. Kanuni Sultan Süleyman’ın Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi sözü aklımıza gelir. Yani bir insana istediğiniz kadar mal mevki, istediğiniz kadar parayı verin. Bunu bir nefes saat kadar kıymeti yoktur. Onun için bizim sağlıklı nefes almamızı sağlayan hastalandığımızda ilk aklımıza gelen hekimlerimizdir. Onlar bizim için vazgeçilmezdir. Çünkü sağlık konusu insana aittir. Her zaman hayatta iki mesleği çok önem sevmişimdir. Birisi hekimlik, birisi ise öğretmenliktir. İkisi de insan üzerinde çalışır. Eğer insanın sağlıklı bir şekilde inşa etmezseniz sağlıklı bir şekilde dünyasında kavuşturamazsınız. Ülkemizin geleceğinin emin olması için hekimlerimizin her türlü çabasına takdirle etmemek elde değildir ve onlara her imkanı sağlamak lazımdır diye düşünüyoruz. Çünkü hekimlerimizin kafası rahat olacak ki muayene ettiği tedavi ettiği hastasına sağlıklı bir şifa versin onu Şifa’ya kavuştursun ve toplumumuzun geleceğini ne katkıda bulunsun” diye belirtti.
Açıklanan tedbirlere de değinen Vali Baruş “Bugün de Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu özellikle sağlıkta şiddet olaylarının önüne geçilmesi için kasıtlı işlenen yaralama suçlarının yeniden ele alınması yönünde yapılacak düzenlemeler ve sağlık çalışanlarımıza ne hekimlerimizin özlük haklarının ve emeklilik hakkında yapılacak iyileşmelerinin hayata geçirmesi, sağlık çalışanlarımız hastalarına daha fazla zaman ayırılmasına imkân sağlayacaktır. Hekimlerimiz a gelen vatandaşlarımızı insanımızı memnun bir şekilde gönderirler. Biz sağlıkta şiddetin her şekliyle önlenmesini savunuyoruz. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz sağlık çalışanlarımıza yönelik işlenen suçların da bizzat takibini yapıyoruz. Bu konuda sağlıkçıya hekime kaldırılan el lanetlenmelidir diye düşünüyoruz. 14 Mart Tıp bayramını Tüm Hekimlerimize, ailelerine, evlatlarına hayırlı olmasını diliyorum. Covid-19 sürecinde büyük fedakarlıklarla günlerce evine gitmeyen vatandaşlarımızı sağlığına kavuşturmak için çabalayan evlerine, hasret kalan, vatandaşlarımızı sağlık kavuşturmak için uğraşırken kendi canından olan tüm hekimlerimize teşekkür ediyorum. Rahmete kavuşanlara minnetle anıyorum. Allah rahmet eylesin ve sizlere bu tip bayramında sizlerle birlikte olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti bir kez daha ifade ediyorum” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından program yemek ikramı ve müzik dinletisinin ardından sona erdi.