ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

'Almanya’da Hemşire Olarak Çalışırmısınız' Semineri

İnönü Üniversitesi Kariyer Merkezi ve Hemşirelik Fakültesi tarafından düzenlenen Tecrübe Paylaşımı seminerleri kapsamında bu hafta “Almanya’da Hemşire Olarak Çalışmak İster Misiniz?” konulu seminer gerçekleştirildi. 

29 Nisan 2022 23:15
'Almanya’da Hemşire Olarak Çalışırmısınız' Semineri

Çevrim içi düzenlen seminere Hemşirelik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Erman Yıldız, Arş. Gör. Seda Hazar, Arş. Gör. Züleyha Gürdap, Arş. Gör. Ayşe Sülün, Conveey şirketi İnsan Kaynakları Müdürü Hüseyin Şenol ve öğrenciler katıldı.

Seminere konuşmacı olarak katılan Conveey Şirketinin İnsan Kaynakları Müdürü Hüseyin Şenol, Almanya’da yurtdışından gelen hemşireler için hemşirelik sürecinin dörde ayrıldığını belirterek şunları söyledi:

“Almanya’da hemşirelik sürecini dil eğitimi, denklik başvurusu, denklik tamamlama eğitimi ve hemşirelik lisansı alımı şeklinde 4 bölüme ayırıyoruz. Burada en önemli noktalardan bir tanesi ise denkliktir. Dil eğitimi zaten muhakkak olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Alman devletinin belirtmiş olduğu standartlarda en az B2 seviyesinde bir dil eğitiminin alınmış olması gerekiyor. Denklikte, dünyanın neresinde eğitim almış olursanız olun her ülkede mesleğinizi icra edebilirsiniz hemşirelik alanında. Almanya’da hangi hemşirelik eğitimi veren kurumdan mezun olursanız olun aynı eğitimi almış olursunuz. Bu yüzden yurt dışından gelen hemşirelerin kendi ülkelerinde aldığı eğitimin Almanya’daki eğitime denk olması isteniyor.”

Almanya’da hemşirelik eğitiminin bir meslek eğitimi olarak verildiğini ve 3 yıl sürdüğünü vurgulayan Şenol, Almanya’daki hemşirelik eğitimi ile Türkiye’deki eğitim arasındaki farklılıklara değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Teorik ve pratik derslere baktığımız zaman aralarında bir farklılık var. Bu dersin içeriği ya da niteliği ile alakalı değil. Dersin tamamen zamansal olarak farklılıklarından kaynaklanıyor. Yurtdışından gelen hemşirelerin öncelikli olarak bu eksik kalan kısımları tamamlaması beklenir. Denkliğin denklik kurumu tarafından uygun olup olmadığı değerlendiriliyor, eksik kalan dersler varsa bunların tamamlanması için belirli bir süre veriliyor. Bu süre de genel olarak minimum 6 ay maksimum bir yıl kadar uzayan bir süreçtir.”

Şenol, Almanya’daki hemşirelik eğitiminin hemşirelik, çocuk bakımı hemşireliği ve yaşlı bakımı hemşireliği olarak 3 dala ayrıldığını, ancak 2020 yılında bu yasanın değiştiğini ve hemşeriliğin tek bir çatı altında toplandığını söyledi.

Almanya’da hemşirelerin çalıştıkları hastaneye göre aldıkları maaşların ve çalışma saatlerinin de değişiklik gösterdiğine değinen Hüseyin Şenol, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Almanya’da maksimum 40 saat çalışıyorsunuz. Bazı hastanelerde 38,5 saat ve 38 saat çalışan hastaneler de olabiliyor. Maaşlara baktığımızda ise denklik tamamlama sürecinde hemşire yardımcısı olarak alacağınız maaş brüt olarak 2 bin 200 ile 2 bin 650 euro arasında değişiklik gösteriyor. Denklik süreciniz tamamlandıktan sonra ise 2 bin 800 ile 3 bin 200 euro brüt ücretler alabiliyorsunuz.”

Hüseyin Şenol, Conveey şirketinin adaylara ücretsiz hizmet sunduğunu ve bu süreç içeresinde adaylara bireysel olarak destek verdiklerini ifade etti.

Çevrim içi düzenlenen seminer soru cevap bölümünün ardından son buldu.

Haber: Marah Süleyman-İNÜHABER MERKEZİ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.