ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

İnönü Üniversitesi Uluslararasılaşma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyor

İnönü Üniversitesinin uluslararasılaşma süreci ve bu alanda belirlediği strateji hakkında bilgi veren Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’ni yayımlamasının ardından Türkiye’deki üniversitelerin bu belge çerçevesinde uluslararasılaşma strateji belgelerini hazırladığını ve bu kapsamda İnönü Üniversitesinin de Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’ni hazırlayarak yayımladığını belirtti. 

29 Nisan 2022 13:08
İnönü Üniversitesi Uluslararasılaşma Yolunda Emin Adımlarla İlerliyor

Prof. Dr. Türkmen ayrıca İnönü Üniversitesinin uluslararasılaşma stratejisini tüm yönetsel sürecin önemli bir parçası haline getirdiğini, 2017-2021 ile 2022-2026 Stratejik Planlamalarında bu stratejiye önemli düzeyde yer verdiğini ifade etti.

“Türkiye Yükseköğretime Erişimde Gelişmiş Ülkeler Arasında Yer Alıyor”

Yükseköğretimde uluslararasılaşma stratejisinin yeri ve üniversiteler için önemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. İbrahim Türkmen şunları söyledi:

“Küreselleşme ile beraber birçok alanda olduğu gibi üniversitelerin de stratejilerini uluslararasılaşma çerçevesinde belirlemeleri, eğitim ve araştırma programlarında bu stratejiyi dikkate almaları gerekmektedir. Bu açıdan baktığımızda özellikle küresel düzeyde tüm ülkelerde eğitime erişim ciddi farklılıklar içeriyor. Her ülkede özellikle üniversite okumak ya da yükseköğretime erişim konusunda ciddi eşitsizliklerin olduğunu görmekteyiz. Ülkemiz bu konuda uluslararası düzeyde önemli bir potansiyel taşımaktadır. Türkiye bu anlamda fiziksel alt yapısını önemli ölçüde tamamlamış, çok yüksek kapasitesi olan ve 200’ü aşmış üniversitesi olan ülkelerden bir tanesi.  Bu konuda uluslararası düzeyde baktığımızda hem gelişmiş ülkeler sınıfında, özellikle yükseköğretim kurumu sayısı açısından, en gelişmiş ülkeler içerisinde yer aldığını söyleyebiliriz.”

Prof. Dr. Türkmen, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın uluslararasılaşmaya verdiği öneme değinerek, İnönü Üniversitesinin uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda alt yapılarını, kurumsal kapasitelerini ve kurumsal yapısını oluşturma noktasında çok önemli çalışmalar yaptığını ve ciddi gelişim kaydettiğini vurguladı.

“İnönü Üniversitesi Küresel Ölçekte Ciddi Bir Potansiyele Sahiptir”

İnönü Üniversitesinin uluslararasılaşma stratejisinde öne çıkan yönlerine değinen Prof. Dr. İbrahim Türkmen konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Üniversitemiz çok köklü bir üniversitedir. Türkiye’de Kuruluş Kanunu bakımından 14. sırada kurulmuş 47 yıllık bir yükseköğretim kurumudur. Üniversitemiz uluslararası düzeyde büyük bir üniversitede olması gerektiği gibi bütün bölümleri açısından önemli bir konumdadır. 14 fakültemiz ve 1600’den fazla akademik personelimiz mevcuttur. Temel bilimler alanında çok güçlü bir üniversiteyiz.  Küresel ölçekte ciddi bir potansiyelimiz var. Bu potansiyelimizi küresel anlamda araştırma- geliştirmede, yenilikçi projelerde, uluslararası iş birliğinde ve uluslararası yayın üretkenliğinde önemli bir düzeye getirmek istiyoruz. Bu konuda çok ciddi yayınlar üretmekteyiz. Biz üniversite olarak kimya, fizik, astronomi, farmakoloji, ekonomi, ekonometri ve finans alanında uluslararası düzeye baktığımızda ortalamanın üstünde üretkenliğe sahip bir üniversiteyiz. Uluslararası düzeyin altında kalan diğer birimlerimizi de uluslararası düzeyin üstüne çıkartmak için özel çalışmalar yapmaktayız. Bu konuda teşvikler hazırlamaktayız ve hocalarımızı motive etmekteyiz.”

“Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Süreci İnönü Üniversitesi Örneği” Kitabı

Prof. Dr. İbrahim Türkmen, İnönü Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Öğr. Gör. Halil İbrahim Koç ile birlikte hazırladıkları “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Süreci İnönü Üniversitesi Örneği” adlı kitabın içeriği hakkında bilgiler vererek şunları dile getirdi:

“Bu kitapta üniversitemizin Ar-Ge kısmı ağırlıklı olmak üzere uluslararasılaşma temasını ele almaya çalıştık. Kitapta özellikle YÖK’ün uluslararasılaşma politikası çerçevesinde İnönü Üniversitesinin uluslararasılaşma stratejisini ve uyguladığı politikaları, yayımladığı stratejik planlar ile Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nde bu stratejiye ilişkin vurgularını dikkate alarak, bu alanda ne tür hedefler konulmuş, bu hedeflere hangi ölçüde bağımlı kalınmış, nasıl bir strateji ortaya konulmuş buna dikkat etmeye çalıştık. Kitapta uluslararasılaşma sürecine etki edebilecek birimlerimizi dikkate aldık ve ağırlıklı olarak Ar-Ge kısmını, bilimsel araştırma projeleri performansının uluslararasılaşmaya ne tür bir katkı sağlayabileceğini değerlendirdik. Üniversitemizin her yıl gerçekleştirdiği İNÜYÖS sınavını ve bu sınav sonucunda üniversitemize yerleşen uluslararası öğrenci sayılarını analiz ettik. Diğer taraftan özellikle gelişmiş ülkelerdeki üniversitelerin uluslararasılaşma noktasında önem verdikleri Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknopark’taki Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını uluslararasılaşma bağlamında değerlendirdik. Üniversitemizin üniversite-sanayi iş birliği anlamında potansiyelini ortaya koyarak bu alanların uluslararasılaşma stratejisi açısından nasıl daha fazla geliştirilebileceğine ilişkin öneriler geliştirdik.”

“Kitap Uluslararasılaşma Çalışmaları İçin Bir Perspektif Ortaya Koydu”

Kitabın bir bölümünde İnönü Üniversitesinin uluslararası sıralamalardaki durumuna yer verildiğini ve ele aldığı konular itibariyle üniversitelerde uluslararasılaşma ve marka değeri çalışmaları için bir perspektif ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Dr. Türkmen şunları söyledi:

“Kitabın üçüncü bölümünde üniversitemizin dünyada geçerliliği kabul edilen sıralama sistemlerindeki durumunu ele aldık. Öncelikle İnönü Üniversitesinin bugüne kadar değerlendirildiği tüm sıralamalara yer vererek hangi kategoride ne kadar puana sahip olduğunu ve üst sıralar için potansiyelini analiz ettik. Üniversitemizin Ar-Ge, inovasyon, bilimsel yayın, eğitim öğretim alanlarındaki mevcut durumundan hareket ederek her sıralama sisteminin göstergelerini ve kriterlerini değerlendirdik. Ardından uluslararası sıralamalara ilişkin nasıl bir strateji geliştirilebileceğine yönelik öneriler geliştirdik. Dolayısıyla kitabın üniversitelerde uluslararasılaşma ve marka değeri çalışmaları için bir perspektif ortaya koyduğunu düşünüyoruz.”

“Üniversitemizin Uluslararası Düzeydeki Geleceğine İlişkin Yüksek Beklentimiz Var”

İnönü Üniversitesinin uluslararasılaşma stratejisi bakımından geleceğe dair beklentilerine değinen Türkmen “Sahip olduğumuz güçlü potansiyel ve altyapı ile köklü kurumsal yapımızı göz önüne alındığında, üniversitemizin uluslararası düzeydeki geleceğine ilişkin oldukça yüksek beklentimiz var.” dedi.

İnönü Üniversitesi bünyesindeki birçok akademik birimin dünya ölçeğinde kendisini kanıtlamış bir noktada bulunduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Türkmen, bu açıdan İnönü Üniversitesinin geleceğinin oldukça parlak olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Haber: Mehmet Tevfik Cibiceli-Gönül Bilek-İNÜHABER MERKEZİ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.