ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

AĞBABA: YENİ CAMİ’DE YAPILAN DÜZENLEME CAMİYİ ÇEVREDEN KOPARIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel ve Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı ile birlikte 24 Ocak depreminin ardından restorasyonuna başlanan ve kısa süre önce ibadete açılan Yeni/Teze Cami etrafına yapılan demir korkulukların kaldırılmasını istedi. 

30 Nisan 2022 23:21
AĞBABA: YENİ CAMİ’DE YAPILAN DÜZENLEME CAMİYİ ÇEVREDEN KOPARIYOR

Malatya’nın en önemli tarihsel mirasının yok edilmemesi lazım

CHP’li Ağbaba, restorasyonla Yeni Camii’nin çevreden koparıldığını belirtip şunları söyledi:

“Malatya kentinin tarihi kültürünü yaşatmak adına hem Mimarlar Odası Başkanı hem Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı aylardır çabalıyor, kent kültürüne sahip çıkmaya çalışıyor. Burası Malatya’nın en önemli simgelerinden ve Malatya’nın göbeği sayılan bir yer. Dolaysıyla buranın korunması lazım. 24 Ocak depreminden sonra burası ibadete kapatıldı. Restorasyon çalışmaları başlatıldı. Restorasyon yaparken mutlaka tarihi, geçmişi korumalı ve mutlaka STK’ların görüşleri ciddiye alınmalı. Biz buradaki uygunsuz çalışmayı hem Bakanla görüşmeye çalışacağız hem de konuyu gündemde tutacağız. Malatya’nın en önemli kimliğinin yok edilmemesi lazım. Buradaki tarihi kültürel mirasın korunması lazım. Şu andaki düzenlemeyle camii çevreden koparılıyor. Caminin önünün açık olması lazım, hapsedilmemesi lazım. Malatya kamuoyunun da bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Kenti seviyorsanız kentin tarihine sahip çıkın. Kentin en önemli hafızası burası. Biz de STK’ların, derneklere ve odalara çağrımız, bu tarihin bozulmasına izin vermesinler. Hep birlikte mücadele edelim.”

Fidanel: Restorasyonla kent hafızası hiçe sayılıyor

Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, caminin kent hafızasına uygun restore edilmediği ifade ederek şunları söyledi:

“Bugün Malatyamız’da kültürel mirasımıza ait Yeni Caminin önündeyiz. Bir süredir incelemeler yapıyoruz. Restorasyon çalışmalarında peyzaj ve avlu kısmında kent hafızası hiçe sayılarak abdest alma bölümü ise kuzey cepheye kaydırılarak ve kuzey cephenin siluetinin tamamen kapatılması söz konusu. Bu imalatların kesinlikle kent dokusuna ve tarihi yapıya uygun olmadığını dile getiriyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için yetkililere çağrı yapıyoruz. Burayla alakalı yeniden yapılması gereken şeylerin proje sunumunu dün Vakıflar Bölge müdürümüze yaptık. Bu hatadan dönülmesi ve Malatya’da kent hafızasının yeniden yaşatılması açısından çok önemlidir. Milletvekilimiz Veli Ağbaba’yla alanda incelemeler yaptık. Burası eski haline dönüştürülene kadar biz mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Kantarcı: Bu cami atalarımızın bize mirasıdır, heba edilmemeli

Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı, Yeni Cami’ye aslına uygun olmayan ilaveler yapıldığını belirterek “1843’te yapılan bu camii 1893 depreminde yerle bir olmuş, atalarımız tarafından para toplanarak yenisi yapılmış. Bu cami atalarımızın bize mirasıdır, biz de torunlarımıza bırakacağız. Heba etmemeliyiz. Aslına uygun olmayan ilaveler yapılmaktadır. Biz dernek olarak çok uğraştık. Şu an Mimarlar Odası Başkanı ve vekilimizle beraberiz. Kamuoyunu aydınlatmak istiyoruz” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.