Şeker Fabrikası satılmadan önce arazileri birer birer tahsislerle kapışıldı. Şeker Stadı Yıkıldı, Devlet Hastanesi buraya yapıldı. İtfaiye Binası Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binası, Kapalı Spor Salonu da Şeker arazilerine yapıldı. Şİmdi Şeker Lojmanlarının yerine ise Yüksek Güvenlikli Akıl Hastanesi yapılacağı konuşuluyor. Bu nedenle Sayın Dinçel'in yazdıklarını okuduktan sonra Şeker Fabrikasını kuruluş kitapçığının resimlerini inceleyelim ve neler kaybettiğimizi görelim:
Erman Dinçel şu uyarılarda bulunuyor:
"Bugün Malatya Şeker Fabrikası’nın kuruluş kitabının 18 fotosunu sosyal medyadan paylaşarak aklınıza belgeli olarak not düşüyorum.
Cargil’in zehirli şeker şurubunu tüm ülkeye satmak için, Cargil’e rapor yazdırma cin fikrinden sonra, bir şeker fabrikasının ne anlama geldiğini okuyun ve öğrenin lütfen.
Kitapçık Atatürk’ün Alpullu Şeker Fabrikası ziyaretinden sonra kendi el yazısıyla yazığı mektup ile başlar.
Kuruluşunda Eskişehir Şeker Fabrikası Atölyelerinin ve yabancı firmaların çalıştığı bu proje ile 1-Fabrika, 2-Bu fabrikanın ziraat teşkilatı, 4-Pancar ve taşıma kooperatifleri 5- Pancar çiftçileri ile bu bir gıda ve tarım sistemidir.
Sosyal tesisleri, yüzme havuzu, sineması, spor salonları, sahaları ve misafirhanesi ile yeşilliği, sulama sistemi ile tarım ürünleri ile bir gıda ve tarım kompleksidir.
Satmayı başarırsanız fabrikası parçalanıp aynı Sümerbank gibi yok edilecek yerine arazileri imara açılarak betonlaştırırlacaktır.
Şeker kardeşlerime, ziraat teşkilatına, pancar tarımı ile çiftçi ailelere, pancar ve taşıma kooperatiflerine ve çalışanlara ülke ekonomisine geçmiş olsun.
Fotolar’dan Vaziyet Planını yani tüm fabrika ile koloni planını ve top sahası ile lojmanları kare kutucuklar olarak görünce sinirim bozuldu galiba. (-KOLONİ- bu kelime de Şeker Fabrikasından yadigar kaldı bende, koloni : ''kendi kendine yetebilen eko sistem'' olarak günümüz Türkçesine çevrilebilir....unutmayın sakın )"
Resim ve Yazı: Erman Dinçel