Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Vahap Güner tarafından 6 Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, Öznur Çalık, Veli Ağbaba ve Mehmet Fendoğlu'na yazıyla başvurarak, "Sayın Vekilimiz Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetimi olarak hazırladığımız "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" hakkındaki önerilerimizi daha önceden sizlere sunmuştuk. Kanun teklifi Perşembe günü (yarın) TBMM Adalet Komisyonunda görüşülecektir. TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı’da Komisyon toplantısına katılacaktır.
Basın özgürlüğünün kısıtlanması, Basın Kartları Komisyonunun yapısına kadar bir dizi düzenlemeye ilişkin değişiklik talebinde bulunulan yasa teklifinde Anadolu basınını yani yerel gazetelerle ilgili hayati önem taşıyan taleplerimizin dikkate almanızı beklemekteyiz. Mevcut haliyle teklif yasalaşırsa Anadolu yerel basınını oluşturan gazeteler kapanmayla karşılaşacak ve gazetecilerin işsiz kalmasına yol açacaktır.
Bu nedenle; Anadolu basınının sesine kulak verilerek aşağıdaki haklı taleplerimizin Yasa tasarısını hazırlayan ve ilk imza sahipleri Milletvekillerine iletilmesini beklemekteyiz. Kanun teklifinin 25, 26 ve 27. Maddelerinde aşağıdaki tekliflerimizin dikkate alınması için sizlerin desteğine ihtiyaç vardır. Bilgilerinize arz eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz." dedi.
MGC Başkanı Vahap Güner kanun teklifinde yer alan yerel gazeteleri ilgilendiren 25, 26 ve 27. Maddelerinde aşağıdaki değişiklikleri TGK Yönetimi olarak önerdiklerini belirtti:
DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİMİZ:
MADDE 25: Kanun değişikliği teklifinin 25. maddesi, resmi ilan ve reklamların hangi mecralarda yayımlanacağını belirliyor.
Bu maddenin, yazılı basına ayrılan payın, internet haber sitelerine bölüştürülmesi gibi bir sonuç doğurmaması için tasarıda yer alan;
"Gazete veya internet haber sitesi" bölümünün,
"Gazete VE internet haber sitesi"
olarak değiştirmesi gerekmektedir.
Böylece ilan sadece gazetede veya sadece internet haber sitesinde değil, her ikisinde de yayınlanarak kurumların gelir kaybına uğraması önlenebilir.
Ayrıca, “Toplam muhammen bedeli beş yüz bin Türk Lirasının altında” ibaresinin,
“Toplam muhammen bedeli ELLİ BİN TÜRK LİRAsının altında"
şeklinde değiştirilmesi, gelirlerimizin artışında önemli rol oynayacaktır.
MADDE 26: Önerilen 26. madde, ihale ilanlarının gazetelerin yanı sıra internet haber sitelerinde de yayınlanmasını içeriyor.
Bu değişik yapılırken hem gazetelerin gelir kaybına uğramaması, hem de internet haber sitelerinin gelir elde etmesi için;
alt bendin ikinci paragrafında yer alan ‘gazete’ ibaresinin,
‘GAZETELERİN EN AZ İKİSİNDE’ şeklinde değiştirilmesi gerekmektedir.
Böylece gazetelerin ilan kaybı önlenecektir.
MADDE 27: Bu maddede yapılan düzenleme; Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerine ilişkin Resmi ilanların, internet haber sitelerinde de yayınlatılması amacıyla 4734 sayılı Kanunun 13’üncü maddesinde geçen ‘gazete' ibarelerinin yanına ‘internet haber sitesi’ ibarelerinin eklenmesi şeklindedir.
Bu maddedeki önerimiz de; ‘GAZETELERİN EN AZ İKİSİNDE’ ibaresinin muhafaza edilerek metnin düzenlenmesidir.