ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Kayısı da Rekolte açıklandı

Kuru ve yaş kayısı 2022 yılı tahmini rekolte oranı açıklandı. 

16 Haziran 2022 23:45
Kayısı da Rekolte açıklandı

2022 yılı için Bakanlığımız Bitkisel üretim Genel Müdürlüğünün ( BÜGEM ) talimatları doğrultusunda Komisyon oluşturulan komisyon üyeleri tarafından yapılan çalışma doğrultusunda 2022 yılı kayısı rekoltesi açıklandı. Açıklanan rekolteye göre yaş kayısı, 303 bin 102 ton, kuru kayısı ise 75 bin 776 olarak tahmin ediliyor.

Malatyalıların dört gözle beklediği kayısı rekoltesi açıklandı. Malatya valilik toplantı salonunda açıklandı. Bu yıl komisyon kurulu tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda rekolte açıklanırken komisyon başkanlığını yürüten Malatya tarım il müdürü Tahir Macit, 2022 yılı tahmini rekolteler hakkında komisyonun belirlediği tahmini rakamları açıkladı.

“SAHA ÇALIŞMALARI YAPILDI”

Çiçekleme dönemiyle birlikte gelinen süreye kadar sürekli olarak saha çalışması yapıldığını ifade eden Macit; “2022 yılı için Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün ( BÜGEM ) talimatları doğrultusunda Komisyon oluşturulmak üzere Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü, Turgut Özal Üniversitesi - Ziraat Fakültesi, Malatya Kaya Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Malatya Ticaret Borsası ve Malatya Ticaret Sanayi Odası’ndan temsilci istenmiştir. İlgili kurumlardan gelen temsilciler ile rekolte tespitine esas saha çalışması gerçekleştirilmiştir. İlimiz de kayısı üretimi yapılan 877 bin 908 dekar alanda 2 bin kilometre yol kat edilerek komisyon çalışmaları tamamlanmıştır. Kayısı yetiştiriciliği İlimiz ekonomisinde bilinen ve ticarete konu olan en önemli tarımsal ürünümüzdür. İlimizde kayısı ağaçlarında 25 Mart 2022 tarihinde ilk çiçeklenme başlamış hava sıcaklığına ve rakım durumuna göre periyodik olarak devam etmiştir. 13-14 Nisan 2022 tarihinde ilimizde gece meydana gelen zirai dondan ova kesimler ve çukur yerler küçük meyve döneminde olduğundan ağaçlar fazla etkilenmiş olup, rakımı yüksek olan bölgelerde ise fenolojik olarak çiçeklenme başlangıcı kısmen çiçek döneminde olduğundan dolayı lokal alanlarda zarar meydana gelmiştir. Yüksek rakımlı yerlerde Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde meyve tutumunun yoğun, Kaba aşı çeşidinde ise çok seyrek olduğu gözlemlenmiştir. Takip eden süreçte 25-26 Nisan 2022 tarihlerinde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle muhtelif bölgelerde meyve dökülmesine, yaralanmaya bağlı kalite kayıpları yaşanması sonucu verim kayıpları oluşmuştur. Tespit Komisyonu tarafından kayısı üretim alanları için doğal afetlerle ilgili riskler bitinceye ve yüksek rakımlardaki kayısı ağaçlarının çiçekleri meyveye dönüşünceye kadar beklendikten sonra komisyon tarafından kayısı ağaçlarının verimi ile ilgili saha çalışmaları da illîmizin rakım ve iklim koşulları baz alınarak yapılmıştır. Komisyon üyeleri birbirinden bağımsız tespite esas notlar almış ve ağaç başı ortalama verim tahmini yapılmıştır. Komisyon üyelerinin belirlemiş olduğu verim tahminlerinin aritmetik ortalamaları hesaplanarak rekolte tahmin çalışmaları tamamlanmıştır.” dedi.

TAHMİNİ REKOLTE

Yaş ve kuru rakolteleri için değerlendirmede bulunan Macit;“İlimiz genelinde heyet olarak yaptığımız çalışmalara göre tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir. Kayısı rekolte tahmini komisyon kararı 10.06.2022 tarihinde alınarak aynı gün ve tarihte Tarım ve Orman Bakanlığımıza gönderilmiştir. Bakanlığımız komisyon icmalimizi incelemiş ‘Komisyon Kararı’  ve ‘Rekolte Tahmin İcmali’ yayınlanmak üzere İI Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklanması talimatını vermiştir. Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde: 2022 yılı ilimiz Kayısı Rekoltesi yaş olarak tahmini 336 bin 782 ton olarak belirlenmiştir. Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 33 bin 680 ton olup, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 303 bin 102 ton ve elde edilecek kuru kayışı miktarı 75 bin 776 ton olarak tahmin edilmektedir. Çevre illerden gelen kayısı rekolte tahmin icmaline göre Elazığ 5 bin 662 ton, Kahramanmaraş 2 bin 500 ton ve Sivas bin 672 ton olmak üzere toplamda 9 bin 834 ton kuru kayısı üretimi tahmin edilmiştir.” İfadelerine yer verdi.

“YÜZDE 11 AZALMA VAR”

Rekoltenin geçen yıla oranla azalma yaşadığını ifade eden Macit; “Geçen yıla oranla yüzde 11 azalma var. Biliyorsunuz her yıl yaklaşık 90 bin ton civarında ihracatımız oluyor. Bu yılda olmayan kayısıyı satamayacağımıza göre mevcut kayısımız ne kadarsa onu satmayı planlıyoruz. Tabii iç ve dış piyasa dengeleri de var. Her şeyin bir alıcı dengesi var. Temel ihtiyaçların alımı farklı prestijli ürünün alımı farklıdır. Kayısıda prestijli ürünler arasında yer alıyor dolayısıyla dünya piyasası dengeye oturacaktır. Bizim kayısımız altın bir çeyrek altın bir kayısı ederse dünyada kim yer, kim satar? Bizim ileriki hedefimiz bir milyar dolar hedef, bu yılda 500 milyon dolar beklenti içerisindeyiz. Bizim umudumuz o yönde ama dünya piyasasının da ayrı bir dengesi var. kayısı fiyatını rekolte belirlemez, bunu dış piyasa belirler.” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.