ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Alım gücü pazarı etkiledi

Geçtiğimiz yıllara göre canlı hayvan pazarında önemli ölçüde bir durgunluk yaşanıyor. Neredeyse yok denilecek kadar kurban almak isteyenin olduğu pazardaki bu durumu yetiştirici, artan maliyetler ve vatandaşların alım gücüne bağlıyor. 

05 Temmuz 2022 04:17
Alım gücü pazarı etkiledi

Cumartesi günü idrak edilecek olan Kurban Bayramında canlı hayvan pazarında kurbanlık satmayı bekleyen yetiştiriciler, bu yıl satışların çok düşük olacağını söylerken, yem fiyatlarının yüksek olmasından da dert yandı.

Kurban fiyatlarını ve satışlarını yerinde görmek isteyen Malatya Tarım platformu ve Malatya Damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliği başkanı İhsan Akın, yetiştiricilerden bilgiler aldı.

“PAZARI ZAYIF GÖRDÜK”

Bayrama sayılı günler kala geçen yılla bu yıl ki kalabalığı karşılaştıran başkan Akın; “Kurban bayramına kısa bir süre kaldı. Şimdiden tüm İslam aleminin Kurban Bayramını tebrik ediyoruz. Bu bayram, pazarı biraz daha zayıf gördük. Hayvan pazarında çok fazla bir canlılık yok. İnşallah önümüzdeki günlerde bu artar. Sanırım alım gücü ile alakalı, fiyatların yüzde 100 artışı ile ilgili. Bu sene canlı ağırlık 55-60 lira arası küçükbaş ve büyükbaşta değişiyor. Burada karkasa baktığınız zaman ise, 80-95 lira arasında değişiyor. Tabi küçükbaşta yine en düşük hayvana bakıyorsunuz 2 bin 500 lira, en yükseği de yaklaşık 4 bin lira gibi bir fiyat aralığında. Yine büyükbaşta 25 bin lirayla 50 bin lira civarında bir aralık var. Bu hayvanın kurban özelliği taşıması gerekiyor. Bakıldığı zamanda alt ve üst limitler bunlar.” dedi.

SAHTE PARA UYARISI

Yetiştiricileri sahte para konusunda uyaran Akın;“Diğer bir konuda her sene yetiştiricilerimizi uyarıyoruz. Emeğiniz boşa gitmesin diye çok dikkat etmeniz gerekiyor. Kolluk güçlerimiz de uyarıyor ama biz yine de uyaralım. Güvenmediği, tanımadığı, bilmediği insanlardan para alış verişlerinde dikkat etsinler. Çek, senet gibi şeylere gerek yok. Paralarını peşin almaları daha uygun olur. Bir diğer konuda küpeli, aşılı olan ve valiliğin izin verdiği yerlerde kurbanların alınması gerekiyor. Çünkü gerek kesim yerleri, gerekse de satış yerleri ile ilgili sıkıntı olabilir. Yine bağış yapan vatandaşlarımız için söylüyoruz, burada bağış yapılacak yerlere çok dikkat edelim. Kesilmeyen , bağış paralarını farklı farklı kurumlara bağışlamasınlar. Daha çok böyle ciddi olan, bilinen ve devletin kontrolünde olan yerlere bağış yapılırsa daha uygun olur.” İfadelerinde bulundu.

“DOLABA KOYMAK AMACA ULAŞTIRMAZ”

Kurban Bayramının amaçlarına dikkat çeken Başkan Akın;“Kurbanı kesen arkadaşlarımız da muhakkak amacına hizmet etsin. Bu kurbanları paylaşalım. Amaç budur kurbanı kesip götürüp dolaba koymanın bir anlamı yok. Göstermelik olarak kesmek yerine gerçekten hayrımızı yaparsak daha iyi olur diye düşünüyorum.” dedi.

“YÜZDE 50-60 DÜŞÜŞ VAR”

Geçen yıl ile bu yılı karşılaştırma yaparsak bu yıl kurban satışlarında yüzde kaç oranında düşü var? Sorusuna yanıt veren Akın; “Şuana baktığınız zaman böyle yüzde 50-60 oranında bir düşüş var. Ama bu devam eder mi, artar mı, düşer mi? Onu ileriki günlerde göreceğiz. Bunlara Bayramın 1-2 ve 3 günü de Türkiye geneli ve Malatya’da da netleşir. Hayvanlık kurbanlıklarda çokta fazla bir yükseliş yok. Yem girdi ve başka şeylere baktığınız zaman kurban fiyatları o kadar da artmış değil.” diye konuştu.

“MALİYETLER 3-4 KAT ARTTI”

Yem maliyetlerinin yetiştiriciyi etkilediğine vurgu yapan Üretici Hacı Bayram Demez; “38 yıldır üreticiyim, kurban satışı da yapıyorum. Geçen sene kurbana 1 hafta kala pazarda hareketlilik oluyordu, bu yıl hiç hareketlilik yok. Üretici de gelmiyor. Fiyatlarda artış da yok. Saman, arpa yem maliyetleri 3,4 kat arttı. Milletin ekonomik durumu iyi değil. Girdi maliyetlerine göre fiyat artmadı. Geçen sene saman 700 liraydı şimdi 2 bin lira. Arpa geçen yıl 2 bin 200 liraydı şimdi 7 bin 500 lira. Doluluk oranı geçen seneye göre daha fazla olması gerekirken talep yok. Millet son günleri bekliyor, öyle bir şey yok. Şuan karkas et fiyatı 85 ila 100 fiyat arasında.” Şeklinde konuştu. 

“ÜRETİCİNİN KAZANMASI ZOR”

Son olarak pazarı değerlendiren Üretici Medeni Yalçın ise ; “Muş’tan geliyorum. Malatya’ya ilk defa geliyorum. Daha önce Adana, Mersin hayvan pazarına gidiyordum. Oranın pazarları daha canlı, hareketlilik var. Geldiğimden beri bir durgunluk var. Bu şekilde üreticinin kazanması zor. 4 günde zor 2-3 hayvan satmışız. Normal şartlarda yarısını satmamız gerekirdi. Maalesef bizim umudumuz arife ve bayramın ilk günü. Fiyatlar uygun. Maliyetlere gelen fiyatların altından veriyoruz. Herkes kurban kessin diye. Umut bekliyoruz ancak şuanki gidişattan dolayı umudumuz yok.” dedi.

 Haber: Yeni Malatya Gazetesi Onay OZAN 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.