ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

'Kayısının Fiyatı 150 Lira Olmalıdır'

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç kayısının fiyatının 150 lira olması gerektiğini belirterek üreticilerin kayısılarını düşük fiyata satmamalarını istedi. 

06 Temmuz 2022 14:22
'Kayısının Fiyatı 150 Lira Olmalıdır'

Malatya Ziraat Odaları Battalgazi sosyal tesislerinde bir araya gelerek kayısı gündemini ve kayısı yetiştiricilerinin taleplerini gündeme taşıdı.

 “GÜNLÜK YEVMİYE 216 TL”

Konu ile alakalı bir açıklama yapan Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılıç; “Bugün Temmuz ayı Malatya Ziraat Odaları il koordinasyon toplantımızı yapıyoruz. Gündemim izin 1. maddesi mevsimlik tarım işçilerimizin ücretlerini karara bağladık. Daha önce Mart ayında yapmış olduğumuz bir koordinasyon toplantısında asgari ücret baz alınarak 170 lira olarak açıklamış olduğumuz günlük işçi yevmiyesini ikinci altı ay için hükümetin açıklamış olduğu asgari ücretten dolayı bizde fiyatlarımızı güncellemek zorunda kaldık. Bugün fiyatlarımızı güncelledik mevsimlik tarım işçilerinin 1 günlük yevmiyesi 16 yaş üstü olmak üzere 216 TL olarak açıklanmıştır. Burada üreticimiz tabii ki tüm maliyetleri yükseldiği gibi işçi maliyetlerimiz de yükseldi. Bu nedenle üreticilerimizin bu işçi arkadaşların başındaki Çavuşlar, yol parasıdır, yok aşçı ücretidir vesaire gibi kanun dışı olan ücretler talep etmekteler. Bu ücretlerin ödenmemesini istiyoruz. Zaten devletin kanunu bellidir. Asgari ücretin brütünü mevsimlik işçilerimize veriyoruz. Bunun dışında da herhangi bir ücret ödemiyoruz. Kararımızı bu şekilde beyan etmişiz. Bu nedenle tüm üreticilerimizin bu karara uymasını canı gönülden istiyorum.” dedi.

“Tabii bizim maliyetlerimiz günbegün yükselirken, ürünlerimizdeki fiyatların düşmesi de bizi çok derinden incitiyor. Sebebi şudur. Bugün kayısı üretiminde rekoltemiz 75 bin ton diye tahmini bir Rekolte açıklandı ise de bu tahmini bir rekoltedir.  Biz şimdi sahaya baktığımız zaman ürünümüzün ihracatımızı karşılayamayacağı apaçık ortada. Ama ne yazık ki bu fiyat istikrarsızlığı yıllardır devam ediyor.  Geçen yıl 28 liraya 30 liraya vermiş olduğumuz kayısılarımızı, Ticaretçilerimiz alarak depolarını doldurdu.  Ondan sonra kayısı 70 ile 120 liraya kadar çıktı. Ama bugün sanki kayısı rekoltesi çok yüksekmiş, sanki Avrupa'da 115 ülke dünyada bizden kayısı almıyormuş gibi bir algı yaratıp üreticinin ürünü 40-50 lira birden aşağı çekmeye uğraşmaktadırlar.

“150 LİRA VERİLMELİ”

Kayısı yetiştiricilerinin emeklerinin karşılığını alması gerektiğine işaret eden Kılınç; “Biz üreticimiz den şu desteği bekliyoruz. Biz yıllardır bu fiyat istikrarsızlığından dolayı bir mücadele sürdürüyoruz. Bu mücadelemizde başarıyı günbegün kaydediyoruz. Biz üreticimize şunu söylüyoruz. Bakınız devlet bazı imkân verdi.  Size sunmuş imkânlar için de para harcamış, lisanslı depolar yapmış. Eğer üreticimiz işçi parası için kayısısını satacaksa satmasın. Ziraat odalarını başvursun. Biz onların önünü açacağız. Ürünü lisanslı depoya teslim edecekler. Ellerinde evrak gidip bankadan faizsiz parayı çekip işçisine verecekler. Tüm çiftçinin vebalini 70 liraya 80 liraya kayısı satıp vebali almasınlar. Fiyatı aşağı çekmesinler. Kimse de ürününü Pazara indirmesin.  Bu yılki kayısımız ihracatı karşılayamayacağı için 2 ay sonra 4 numara 120 lira, Jumbo kaysımız 150 liradan aşağı satılmayacaktır.  Neden, çünkü Avrupa'da şu anda bir kilo Malatya kuru kayısının değeri 17,5 Euro'dan satılıyor. Bu ne demek 300 liranın üzerinde bir para bu.  300 liranın 150 lirası çiftçiye verilmelidir. Bu fiyatın yarısı çiftçiye verilmiyorsa Malatya üreticisinin bu maliyetler ve bu üretimi sürdürmesi mümkün değildir. Bu konuda üreticimiz sakın ha sakın kayısısının düşük fiyatlara vermesinler.  Çünkü dünyada rakibimiz yoktur. Söylentileri, kafalarına soru işareti yapıp kayısını ucuz fiyata vermesinler. Mutlaka Ziraat Odaları ile irtibata geçsinler. Lisansı depoları mutlaka kullanalım. Buradaki devletin verdiği imkânlardan faydalanalım ve 2 ay sonra inşallah kayısımızı 150 liradan tüm dünyaya ihracatını yapacağız. Bugün Meysu alımlarının çok olduğu söyleniyor. Bu sene kayısı çok fazla gidiyor. Bu kayısının çokluğundan değil kayısının olmayışından.  Çünkü bir ağaçta yarım kasa kayısı varsa bu işçi ücretini kurtarmıyorsa üreticim bunu altına döküldükten sonra topluyor götürüp Meysu meşrubat fabrikalarının aldığı 6 liradan 7 liradan kayısıyı veriyor. Bunlara da sesleniyorum bir kilo çekirdek 30-40 lira lütfen çekirdeğinizi çıkarın, kayısınızı düşük fiyatlara bu meşrubatçılara vermeyin. Eğer üretici bize destek olursa hiçbir zaman ürünümüz değerini kaybetmez. Ürünümüzün değeri  günbegün artacak diye düşünüyorum.” Diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.