ALTIN
 2.449,87
DOLAR
 32,8463
STERLİN
41,6020
EURO
 35,1808

1950'LERİN MALATYA KASAP PAZARI

1950 Yılında Malatya Kasap Pazarı. Nurettin Gelgellioğlu yazdı. 

13 Mart 2020 01:10
1950'LERİN MALATYA KASAP PAZARI

Ben o yıllarda ilk okula gidiyordum. Dedem kasap olduğundan kasap pazarında dükkanımız vardı. O senelerde kasaplar hep bir aradaydı. Kasaplar çok şakacı birbirlerine tatlı incitmeyecek şakalar yaparlardı.Çok eğlenceli bir pazardı .Benim çocukluğum burda geçti. Babam ben yedi yaşındayken Rahmetlik oldu, bizi Nur içinde yatsın dedem büyüttü. Okuldan çıkar kasap dükkanına gelirdim dedem okur yazar olmadığı için veresiye defterini ben yazardım. Öyle ilginc müsteriler vardıki bazen bende şaşırırdım hele yoğurt satan bir teyze vardı. Bu teyze haftada bir gelir et alırdı dedem deftere şöyle yazdırırdı. Elinde yoğurt sitili olan alaca çarşaflı arvat .

Ben derdimki dede bu nasıl bir adres bütün teyzelerimiz bu çarşaftan örtüyor bu teyzenin adı yokmu adını yazalım. Dedem derdiki oğlum hiç adı sorulurmu ayıptır derdi. Şu edebe şu hayaya bak eskilerim.

Dedem o devirlerin tanınmış esnaflarından MEHMET GELGELLİOĞLU, Namı diğer KASAP PAŞA derlerdi. Amcalarımda kasaptı onlara da lakap olarak kasap Paşa derlerdi. Gelelim eski kasap pazarına. Kasap Pazarı o zamanlar Çınarlı cami ile Pamuk hanın arasındaki caddeydi Karşılıklı 15 dükkandan tahmini 30 dükkan civarındaydı. Başta Bahcecinin Hasan dayı, bitişiğinde Bahçecinin Nuri dayı, bitişiğinde kasap Mahmut, yanında kasap Porğaĺı Kadir, yanında Potuk Hüseyin, bitişiğinde Mardinli Saddettin, bitişiğinde Şüküroğlu Mehmet Güven, bitişiğinde Kasap Paşa, kasap Haci Bekir, Avni Şalva, Çavuş dayı, Teyfik Şalva, Şevki Sarıcı, Ahmet ve Mehmet Öncan, İhsan Kalaycı, ĺbrahim Güven, Ahmer Kırçuval, Mardinli H. Memet Emin, Hacı Kulak, MAHMUT DAYI MAHMUT GÜNGÖR, Kara Mamonun Hasan ve Mamutco.

Aklıma gelen bu isimler. 

O zamanın menşur kasaplarıydı. hepsi,

Hepsi rahmetlik oldular Nur içinde yatsınlar.

 

İşte 1950 Yılının Malatya Kasapları:

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.