SOGEP kapsamında başarılı bulunan ve Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğünün proje yürütücüsü olduğu “Beceri Temelli Öğrenme Kültürünün Geliştirilmesi Projesi, Battalgazi Belediyesinin yürütücüsü olduğu “3K Kadınım, Kazanırım, Kalkınırım” projesi ile Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında uygulanacak olan Malatya l. OSB’ nin proje yürütücüsü olduğu “Malatya l. OSB Arıtma Tesisi Verimlilik ve Kapasite İyileştirme Projesi ve Kayısı Araştırma Enstitüsünün proje yürütücüsü olduğu “Model Kayısı Fabrikası projesinin sözleşme imza törenleri gerçekleştirildi.
“ARITMA TESİSİSİNİN KAPASİTESİ 40 BİN TONA ÇIKARILACAK”
Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Malatya l. OSB’de hayata geçirilecek ve 8.2 milyon lira bütçesi olan Malatya l. OSB Arıtma Tesisi Verimlilik ve Kapasite İyileştirme projesiyle günlük 24 bin ton kapasiteli arıtma tesisinin kapasitesi 40 bin tona çıkarılacak. Böylelikle arıtma tesisinin yetersiz olması sebebiyle yer tahsisinde sorun yaşanan yatırımların faaliyete geçmesi mümkün olacak. Projeyle uygulanacak yeni yatırımlar istihdamı artıracaktır. Arıtma kapasitesinin artması arıtma maliyetlerini azaltacak.
Diğer taraftan Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından yaklaşık 5 milyon lira bütçeyle uygulanacak olan Model Kayısı Fabrikası Projesi ile geleneksel yöntemler yerine modernize edilen sistemlerin kullanılmasıyla yaş kayısının kurutulup paketlenme süresi 10 günden 2 güne indirilecek. Kayısı dışındaki meyve-sebzelerin işlenmesine yönelik faaliyetler de mümkün olacak.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan ve bütçesi 2.3 milyon lira olan Beceri Temelli Öğrenme Kültürünün Geliştirilmesi projesinde drama, müzik ve güzel sanatlar gibi alanlarda gençlerimizin ders dışı alanlarda da kendilerini geliştirebilecekleri 25 eğitim atölyesi kurulacak.
Battalgazi Belediyemiz tarafından yürütülecek olan ve Battalgazi’nin Kalbi Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin ortak olduğu 1.3 milyon lira bütçeye sahip 3K Kadınım, Kazanırım, Kalkınırım projesiyle 50 kadınımız alacakları eğitimlerle girişimci yönlerini geliştirerek kendi ürettikleri yerel ürünleri pazarlama imkânına kavuşacak.
126 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ SAĞLANDI
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, kalkınmanın sadece ekonomik gelişmeyle değil sosyal boyutu ve çevre duyarlılığı bileşenleriyle bir bütün olarak ele alınmasının gerektiğini belirterek; “Bölgede meydana getirdiği pozitif değişimle ülkemizin gelişmesine ilham kaynağı olan bir kurum olmak vizyonu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinden oluşan TRB1 Bölgesinde faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı ulusal ve bölgesel plan ve programların uygulamasını sağlayıcı projelere destek sağlamakta ve bu planlara uygun olarak bölgenin kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.2010 yılından itibaren faaliyetlerine başlayan Fırat Kalkınma Ajansı, bugüne kadar toplam 774 adet projeye destek sağlamıştır.” dedi.
MODEL KAYISI FABRİKASI PROJESİ
Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından yaklaşık 5 milyon lira bütçeyle uygulanacak olan Model Kayısı Fabrikası Projesini imzalayan Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, “Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Model Kayısı Fabrikasının hayata geçirilmesi ile bu güne kadar geleneksel, konvansiyonel olarak yapılan kayısı üretiminin daha modern şartlarda, daha hızlı ve hijyenik şartlarda üretilmesini amaçlıyoruz. Kurulacak Model Kayısı Fabrikasıyla ürettiğimiz kayısılara entegre yeni ürünler katmayı da planlıyoruz. Bu sayede katma değeri yüksek yeni ürünler elde etmek suretiyle kayısının mevcut durumuna daha da katkıda bulunarak ihracatın arttırılmasına, yeni tüketim alanlarının oluşturulmasına bu sistemin katkı sağlayacağına inanıyoruz. Hala hazırda devam eden geleneksel üretimin artık modern koşullarda üretilmesiyle çiftçimiz yeni bir üretim modelini de böylece benimsemiş olacak ve yeni ihracat alanlarının açılmasını bu şekilde hedeflemiş oluyoruz” şeklinde konuştu.