ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Arguvanlı Kavun Üreticileri de Umduğunu Bulamadı

Arguvan Narmikan kavunu güneş yakması ve aşırı sıcaklar nedeniyle rekolte düşüşü yaşanırken üreticiler artan maliyetlerden yakındı. 

15 Eylul 2022 20:04
Arguvanlı Kavun Üreticileri de Umduğunu Bulamadı

Malatya Arguvan İlçesine  bağlı Narmikan’da kavun üreticileri emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Sattıkları kavunların  yaptıkları masrafları bile karşılamadığını ifade eden kavun üreticisi Abdullah Gedik, verdikleri emeklerin ve döktükleri alın terlerinin yanlarına kaldığını söyledi.

Arguvan’a bağlı Narmikan’da bu yıl kavun hasadı sıkıntılı başladı. Güneşin parlaması ile kavunun yüzde 50- 70’inin tarlada kalmasının yanında ise mazot parası da bellerini büküyor. Yaşadığı sıkıntıları çiftçi Abdullah Gedik ile konuştuk.

Üretip sattığı kavunlar hakkında konuşan Gedik şu ifadeleri kullandı: ” Burası, Narmikan Zeynolar Mervii Leylek durağı, Ali Ağaçayı. Bu kavunlar Aliağaçayının suyu ile sulandı sulu olarak yetiştirilenler. Bu kavun çeşidimiz ise susuz olarak yetiştiriliyor güneşin ısısı ile olgunlaşıyor ve bal kavun olarak biliniyor. Gerçek susuz kavun bunlar. ”

Satılardan memnun  olmadıklarını söyleyen Gedik: ” Kavunları yetişirdik ama satışlardan memnun değiliz. Çünkü şu anda Türkiye’de köylü kendi tarlasında yetiştirdiği üründen memnun değil. Satışa geldiği zaman ürünlerimiz öldürüyorlar. Ben satıyorum mesela vatandaş gelip çok pahalı diyor. bu kavunların yetiştirmesi o kadar zor ki, sulaması, ilacı, otu, işçiliği… Bu pahalılıkta 10 lira bile satsam masrafımı karşılamıyor.

Bu kavunlardan susuz yetiştirilene 2 tane ilaç atılıyor, suluya ise ona fazla ilaç atanda var ama biz 2 ilaç attık. Sattığımız ürün maliyetimizi  kurtarmıyor. Bir kutu ilacın fiyatı 500-600 lira olmuş durumda. Her seferinde 2 depo atsan işçilik ile beraber 5-6 bin liraya denk geliyor bir kere kavunu ilaçlamak. Bunun yakıtı var mazot şu anda  27 lira. Elimdeki kavun 3 kilo geliyor 15 liraya satıyorum. Bana kilogram başı maliyeti ise 9 lira. Benim burada yaşadığım çile eziyet ise bana kalıyor. Alnımın terini alamıyorum. Buradaki hiç bir köylü yetiştirdiği üründen memnun değil. Çünkü alın terlerini verdikleri emeğin karşılığını alamıyor. ”

İşçilerin günlüğünün 200 lira olduğunu vurgulayan Gedik artan maliyetlerin yanında bir de güneş parlaması ile birlikte kavunların yüzde 50-70’inin yanarak tarlada kaldığını sözlerine ekledi.

Haber:Malatya Mega Haber-İskender Yılmaz

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.