14 Şubat’ta başlayan ikinci başvuru dönemine ilişkin Van’da gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, yereldeki gazetecilerin katılımının proje ve Cemiyet açısından önemine değinerek, gazeteciler arasındaki dayanışmanın projeler aracılığıyla güçlendirildiğini ifade etti. Bilgin, projenin hedefleri arasında yer alan mesleki dayanışmanın güçlendirilmesi, çoğulcu medyaya zemin hazırlanması ve gazetecilerin mesleklerini yapabilmeleri için dirençlerini artırmak önceliklerini hatırlattı. Zor şartlar altında bağımsız ve özgün içerikli haber yapan gazetecilerin M4D projesi kapsamında verilen BEDA teşviklerinden faydalanmasının ifade özgürlüğüne olumlu bir katkı sunacağına inandığını söyleyen Bilgin, söz konusu temasların önemini de vurguladı.
Van’ın ardından İzmir’de devam eden BEDA bilgilendirme gününde İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Dilek Gappi, İzmir’de medya alanında yapılan çalışmalar konusunda bilgi verdi. Proje Sorumlusu İgor Chelov ile Finansal Destek Uzmanı Merve Kartal, Gazeteciler Cemiyeti tarafından AB desteğiyle yürütülmekte olan M4D Proje’sinin raporlama ve kapasite geliştirme faaliyetleri ve destekler konusunda katılımcılara detayları aktardılar.
Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde gerçekleştirilen BEDA günlerinin Ankara ayağında ise toplantının açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve M4D Proje Koordinatörü Yusuf Kanlı, Serbest Çalışan Gazetecileri Güçlendirme Destek Aracı, İnternet Sitesi için Teknik Destek Aracı, Basın Evi Destek Aracı ve Genç Gazeteciler için Destek Aracı kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar ile yeni dönem başvuruları konusunda açıklamalarda bulundu.
Kanlı, “Geleceğe yönelik ön bir çalışma yapıyoruz”
Kanlı, “Proje kapsamında çeşitli destek araçlarımız mevcut. Bunlardan biri İnternet Sitesi için Teknik Destek Aracı, bu destek kapsamında kimi meslektaşımız blok veya haber portalı gibi çok yararlı siteler kurdu. İkinci desteğimiz Genç Gazeteciler için Destek Aracı programımız, bu kapsamda da iyi çalışmalar gerçekleşti. Tabi ki de daha fazla kişiye destek vermek isterdik ancak yedi arkadaşımıza destek verebildik. Onlar çalışmalarına başladılar. Dönem değişimi olduğu için destek veremedik bu nedenle bir kısmının fiili uygulaması henüz başlamadı, önümüzdeki ay içerisinde başlayacağız. Üçüncü bir desteğimiz ise Serbest Çalışan Gazetecileri Güçlendirme Destek Aracı, bu başlık altında 24 Saat Gazetesi’nde yayınlanan makale karşılığında telif hakkı ödüyoruz. Yazı başına 75 Euro, araştırma yazısı başına ise 120 Euro ücret ödüyoruz. Bu destek meslektaşlarımıza ‘imdat yardımı’ oldu, bunun elbette daimi gelir kapısı olarak düşünülmesi beklenemez ancak buradaki amacımız olabildiğince yaygın şekilde işsiz gazetecilerin yararlanmasını sağlamaktır. Bununla ilgili olarak da şu ana kadar 140’a yakın yazı gazetemizde yayınlandı. Hakkari, İstanbul, İzmir, Bursa, Hatay Ankara gibi Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gazetecilerin yazıları burada yer buldu. Dördüncü ve en önemli desteğimiz ise bugün ikincisini yapacağımız Basın Evi Destek Aracı, burada maalesef çok istediğimiz halde insan kaynakları kalemi açamıyoruz. Bu desteğimizde amacımız önümüzdeki dönem artık kurumsallaşmış gazeteler yerine serbest gazeteciliğe geçiş olacak. Dolayısıyla aslında biz geleceğe yönelik ön bir çalışma yapıyoruz” dedi.
Başvurular 3 Nisan Cuma günü sona erecek
Proje Sorumlusu İgor Chelov, Finansal Destek Programı Uzmanı Merve Kartal ve Politika Uzmanı Özgür Fırat Yumuşak Van ve İzmir’de yapıldığı gibi Ankara’da da katılımcıları ayrı ayrı yeni dönem BEDA başvuruları konusunda bilgilendirerek, uygulamalı grup çalışması yaptı. Proje yetkilileri, 3 Nisan’da sona erecek olan Basın Evi Destek Aracı konusunda detaylı bilgi, başvuru rehberi ve formları için http://media4democracy.org/destekler/ adresini ziyaret edilmesi gerektiğini belirttiler. Bilgilendirme günleri 16 Mart Pazartesi günü İstanbul ile sona erecek. İstanbul bilgilendirme toplantısı corona virüsünün yayılmasına karşı alınan tedbirler dahilinde online olarak gerçekleştirilecek.