6 Kasım 1991 Yılında vegat eden Avni Gebeş'in hayatını ve çalışmalarını Atilla Kantarcı yazdı:
Ölüm yıldönümünde Avni abiyi rahmetle anıyoruz
AVNİ GEBEŞ
Nurettin Akyurt’un 28 Eylül 1957’de milletvekili adayı olmak için belediye başkanlığından istifa etmesi üzerine Malatya Belediye Başbakanlığına Hüseyin Avni Gebeş seçilmiştir. Hüseyin Avni Gebeş, 1960 yılına kadar Belediye Başkanlık görevini yürütmüştür.
Türkiye’nin en genç Belediye Başkanlarından olan Avni Gebeş 31 yaşındayken 1957 yılında Belediye Başkanı olmuş ve 1960 yılında Başkanlığı bırakmıştır.
Otobüsü bile olmayan yokluk içindeki Belediyeye 225.000 liraya otobüs karoseri yaptırmak için üç adet büyük kamyon alarak ilk belediye otobüsünü hizmete sokmuştur.
Ailenin büyüğü Gebeş Dede olarak anılır. Bu zat Arabistan’dan gelerek Malatya’ya yerleşmiştir. Fazlaca şişman olduğu için kendine Gebeş lakabı takılmıştır. Ailenin en büyüğü Gebeş Dedenin oğlu attan düşüp ayağını kırıp topalladığı için ona da “Topal Hüseyin” denmiştir.
Avni Gebeş’in babası Ali Gebeş annesi Şemsa Gebeştir.
Babası Ali Gebeş, uzun yıllar Cumhuriyet Halk Partisinin Malatya İl Başkanlığı yapmıştır. Uzun boylu, pos bıyıklı, özü sözü doğru bir insandır. 1 eşi öldükten sonra ikinci eşi Şemsa ile evlenmiştir. Şemsa hanım, 1917 Rus işgalinde Muş’un Kolosik köyünden ayrılarak Sason köyüne sığınmış daha sonra Antep’e gelmiştir. Burada Fransız işgalini yaşamış, postanedeki Türk Bayrağının indirilerek yerine Fransız Bayrağı asıldığına tanık olmuştur.
Avni Gebeş’in Habibe Nezihe, Belma adında iki kız, Orhan adında da bir erkek kardeşi vardır.
Malatya Tahtalı minaredeki baba evinde (Gebeş sokak) 21 Ekim 1926 tarihinde doğan Avni Gebeş, İlk okulu 1938 yılında, Orta okulu 1943 yılında, Lise eğitimini de 1946 yılında Malatya Lisesinde bitirdi.
Yazı yazma yeteneğini keşfettiği ilk yıllarda yazdığı İlk şiir ve hikayaleri 12 yaşında iken ‘YENİ MACERALAR DÜNYASI ‘isimli çocuk dergisinde yayınlandı…
Daha sonraki yıllarda 1950- 1955 yılları arasında Malatya Postası gazetesini çıkardı.
1955 yılında İstanbul Hukuk Fakültesinden mezun olup, 1957 yılına kadar Malatya’da serbest avukatlık yaptı.
“Delik büyük yama küçük” başlığıyla mahlas kullanarak makaleler derlemeler, “Atatürk için” adlı kitabında ve Atatürk Devrimlerinin en büyük savunucusu İSMET İNÖNÜ ‘adlı kitabında anılarını derledi…
Ön sözünü Aziz Nesin yazdığı “Gülme Gül meme” adlı mizah kitabını çıkardı.
Askerliğini Zonguldak ilinin Devrek ilçesinde yedek subay olarak tamamladı
1 Mart 1964 yılında adalet bakanlığının açtığı sınavla Noterlik mesleğine geçip Malatya 1. Noteri olarak hizmet verdi.
1966 yılında Malatyaspor un ilk kurucu başkanlığını yapan Avni Gebeş daha sonraki yıllarda kurucusu olduğu Malatyaspor’un bir maçında toplum polislerinden yediği dayak üzerine çok sevdiği şehrine küstü ve ikametgahını İstanbul’a taşıyarak Sirkeci 1. Noteri olarak istanbulda noterlik mesleğine devam etti.
. Fransızca bilen, kara ve su avcılığı hobileri olan Avni Gebeş, İstanbul Beşiktaş 1. Noteri olarak noterlikten emekli oldu.
Çok dürüst ve paylaşımcı bir ruha sahip olan Avni Gebeş, birkaç arkadaşının milletvekili olması için yardımcı yardımcı olmuş, kendisi böyle bir kimliğe özenmemiştir.
İçindekini ve aklına geleni bir çırpıda söyleyiveren, açık sözlü, açık kalpli, hayat dolu, yaşam dolu ve kendini sevdirmeyi bilen, dostlarına “Kendinize iyi bakın, sakın ölmeyin bir çelenk dünya para beni masrafa sokmayın diyecek kadar açık sözlü olan Avni Gebeş 6 Kasım 1991 yılında hakka yürüdü…
Erenköy Galip Paşa Camiinin avlusundan yollara taşan insan seli, sözüyle sohbetiyle yöreye özgü şivesi ve aksanıyla tam bir Malatya’lı olan Avni Gebeş’in ölümüne bir türlü inanamıyordu…
Pendik mezarlığına defnedilen Malatya’lının Avni Abisine rahmet diliyorum…