ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Çalık: Malatya'yı Sağlık Turizmini Başkenti Yapmak İstiyoruz

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “20 yılda Malatya’ya önemli sağlık yatırımları yapıldı. 2023 vizyonumuzda ‘Malatya, sağlık turizminin başkenti olsun’ demiştik. Bununla ilgili de çok önemli adımlar attık” dedi. 

24 Kasım 2022 22:23
Çalık: Malatya'yı Sağlık Turizmini Başkenti Yapmak İstiyoruz

Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında Malatya Sağlık İl Müdürlüğünü ziyaret ederek, Malatya’daki sağlık yatırımları ve projeleri hakkında istişarelerde bulundu. 

Malatya Sağlık İl Müdürü Dr. Erhan Berk ve idarecilerden Malatya’daki sağlık yatırımları ve son durumla ilgili detaylı bilgi alan Çalık, “Çok zor bir süreçten geçtik. Tüm dünyanın hiçbir şekilde tasavvur edemediği, öngöremediği, bugüne kadar hiç yaşanmamış bir pandemi dönemini yaşadık. Bunu Türkiye’de 20 yılda yapmış olduğumuz sağlık yatırımları ve bir milyon 200 bin sağlık çalışanımızla bertaraf etmek için inanılmaz bir mücadele sergiledik. Bütün sağlık çalışanlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Pandemi döneminde sağlıkta yaşadığımız süreç bir gurur tablosuydu. 20 yıllık sağlık altyapısı, şehir ve ilçe hastanelerimizle birlikte hiç aksama yaşamadan sağlıkta hizmeti sunduk. Muhafazakar devrimci bir lider olan cumhurbaşkanımız sağlıkta devrim yaptı. O yapmış olduğu devrimde de öncelikle fiziksel koşulları iyileştirerek, sonrada sağlık çalışanlarımızın sayılarını artırarak gerçekleştirdi. Dünyanın hiçbir yerinde Türkiye’deki sağlık sistemine erişemezsiniz. Sağlığa erişseniz bile maddi olarak karşınıza çıkarılan faturalar ödenemeyecek vaziyettedir. Sağlıkta yapmış olduğumuz devrimi, sosyal güvenlik sisteminde de yapmış olduğumuz devrimle güçlendirdik. 86 milyon vatandaşımızın tamamı Genel Sağlık Sigortası primlerini yatırdığımız 8,5 milyon vatandaşımızda dahil olmak üzere sağlık sisteminden istifade ediyor. 86 milyonun sağlık güvencesi altında olduğu, 81 ilde sunulan sağlık hizmetleriyle Türkiye’deki sağlık sistemimiz dünyaya örnek bir modeldir” dedi. 

“MALATYA SAĞLIK TURİZMİNİN BAŞKENTİ OLSUN İSTİYORUZ”

Türkiye’nin örnek sağlık sistemi modelinin Malatya’da da kendisini çok net bir şekilde hissettirdiğine değinen Çalık, şunları kaydetti:

“20 yılda Malatya’ya önemli sağlık yatırımları yapıldı. 2023 vizyonumuzda ‘Malatya, sağlık turizminin başkenti olsun’ demiştik. Bununla ilgili de çok önemli adımlar attık. Turgut Özal Tıp Merkezimizle, İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesindeki sağlık kuruluşlarımız ve özel hastanelerimizle her alanda vermiş olduğumuz hizmetle sağlık turizminin başkenti olmaya aday olduğumuzu söyledik ve bunun altyapısını güçlendirdik. Karaciğer Nakil Enstitüsü, Onkoloji Hastanesi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Battalgazi Devlet Hastanesi ve 13 ilçemize kurmuş olduğumuz hastanelerle bu adımı attık. Malatya’da hastalarımıza hizmet ettiğimiz 3 bin 585 yatak kapasitemiz var. Bin 708’i Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastanelerimiz, 502’si özel hastaneler, bin 360’ı da üniversitedeki hastanemizin yataklarıyla Malatya’ya sağlık hizmeti sunuyoruz. Yatak doluluk oranını da yüzde 40’lar civarında görüyoruz. Türkiye’deki yatak doluluk oranlarına baktığımızda Malatya’daki göstergenin çok iyi olduğunu ifade etmek isterim.”

Çalık, Doğanyol İlçe entegre hastanesinin hizmete başladığını belirterek, “300 yataklı Battalgazi Devlet Hastanemiz hizmette. Darende Fizik Tedavi Merkezi işe Arapgir Devlet Hastanesine ek bina tamamlandı. Battalgazi Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezi ile Fahrikayahan Aile Sağlığı Merkezinin yapımı devam ediyor. Tecde, Arapgir, Bostanbaşı, Karakavak, Doğanşehir Sürgü ve Söğüt, Battalgazi Fırat, Yeşilyurt Çavuşoğlu ve Topsöğüt ile Hekimhan ilçesine Aile Sağlığı Merkezi yapılacak.

“AİLE HEKİMİ BAŞINA DÜŞEN NÜFUSU 2 BİN 700’ÜN ALTINA DÜŞÜRME HEDEFİ VAR”

Milletvekili Çalık, Sağlık İl Müdürlüğü’nün aile hekimleri başına düşen nüfusu 2 bin 700’ün altına düşürme hedefinin olduğunu belirterek, “Şu an her aile hekimimize 3 bin nüfus düşüyor. Pilot olarak bir çalışma başlatılacak. Pandemi öncesi 2 bin nüfusa bir aile hekimi düşsün süreci başlamıştı. Pandemi sonrası bu çalışmalar devam ederken, Malatya’da hedefi koymuş vaziyette. Malatya’da aile sağlığına başvuran 815 bin nüfus var. Doğum artış hızımızın, nüfus artış hızımızın yükseltilmesi gerektiğini ifade etmek isterim Türkiye’de kaba doğum hızı 2021 yılında binde 12,8 iken Malatya’da 11,7. Toplam doğurganlık hızı, tüm dünyanın kabul ettiği altın oran 2,1 yani her aile için 2 çocuk olması gerekirken Türkiye’de doğurganlık hızı düşmüş vaziyette. Malatya’da bu oran daha düşük, 1,6. Kendiniz, aileniz ve geleceğiniz için en az 3 çocuk olması gerektiğini bir kez daha dile getirmek isterim. Malatya’nın nüfusunun yüzde 50’si 33 yaşın altında. Çalışabilir nüfus açısından bu çok kıymetli. Dolayısıyla nüfus artık ve doğurganlık artışına hepimizin hassasiyet göstermesi gerekir” dedi. 

“KADINLARIMIZIN SAĞLIĞA ERİŞİMİNDE HASSASİYET GÖSTERİYORUZ”

Kadınların sağlığının çok büyük önem arz ettiğini dile getiren Çalık, “Anne-bebek ölümlerinin Malatya’daki göstergeleri Türkiye ortalaması gibi. Özellikle kadınlarımız için kanser tarama yapılması lazım. Meme kanserinin çok yoğun yaşandığı bir süreci yaşadık. Malatya’da kanser tarama oranı yüzde 29. Bunu daha da artırmalıyız. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Meme Polikliniği açıldı, bunu da bütün kadınlarımızın özellikle duymasını istiyorum. Hastalık tanısından sonra tedavisi içinde kadınlarımız bu polikliniğe çok rahatlıkla başvurabilir. Kadınlarımızın sağlığa erişiminde hassasiyet gösterilmiş olacak” ifadelerini kullandı. 

“VATANDAŞLARIMIZ RANDEVUSUNA GİTSİNLER”

Milletvekili Çalık, randevu sisteminden randevu alamayan hastaların hastaneye gittiklerinde mutlaka tedavi olabileceklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Randevu talebinde bulunsunlar, cevap alamadıkları takdirde hastaneye gidip, randevusuz muayene olabilirler. Hiç kimse bu sorunu yaşamamalıdır. 20 yıl boyunca sağlıkla çok önemli düzenlemeler yaptık. Randevu sistemiyle ilgili hiçbir sorun yaşamadık. Vatandaşlarımızdan istirhamım; başvuru yapanların yüzde 30’u maalesef randevusuna gitmiyor. Randevu almak isteyen vatandaşlarımız, doluluk oranını gördüğünde uzun süreye randevu alıyorum şikâyetinde bulunuyor.”

Malatya’da 38 istasyonun bulunduğunu ve Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden Çalık, “Sağlık Bakanlığımızın Malatya’mıza tahsis ettiği ambulans sayısı 75. 67 kara, 4 sedyeli, 4 kar paletli ambulansımız var ve milletimize hizmet ediyor” dedi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.