ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Gürkan: Malatya En Şanslı Dönemini Yaşıyor

Malatya Büyükşehir belediye başkanı Selahattin Gürkan, “Şuanda Malatya’nın 100 yıl ihtiyaç duyduğu hizmetler yapıldı.” diyerek, göreve geldiği günden beri Malatya’yı şantiye alanına çevirdiklerini ve her alanda topluma yönelik hizmetler yapıldığını işaret etti. 

10 Ocak 2023 14:22
Gürkan: Malatya En Şanslı Dönemini Yaşıyor

Haber: Onay OZAN

 Malatya Büyükşehir belediye başkanı Selahattin Gürkan, 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü vesilesiyle Malatya gazeteciler cemiyetine ziyaret gerçekleştirdi.

Başkan Gürkan’ı MGC Başkanı Vahap Güner ile yönetim kurulu üyeleri karşıladı.

“İtirazlarımızı ilettik”

Ziyaret için teşekkürlerini ileten MGC Başkanı Vahap Güner internet yasasını gündemine alarak şunları söyledi; “Bu anlamlı günde her yıl olduğu gibi büyükşehir belediye başkanımız gazetecilerimizin günlerini kutlamak için cemiyetimizi ziyaret etmiştir. Tabi 10 Ocak denince 10 Ocak gazetecilerin vermiş olduğu mücadelenin, 53 yıl önce verilen mücadelenin başarıya ulaştığı gündür. 1961 Yılının Ocak ayında Türkiye’de, Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazeteleri yayınlanmaktaydı. 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinden sonra yasama görevini TBMM adına üstlenen Milli Birlik Komitesince basının hak ve özgürlüklerini genişleten 212 sayılı kanun 04 Ocak 1961’de kabul edilmiş ve 10 Ocak 1961 tarihinde de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak gazetecilere verilen bu haklara 9 Gazete patronu karşı çıkmıştır. Gazeteleri çıkarmayacaklarını 9 patron 10 Ocak 1961 tarihinde yasaya karşı bir bildiri yayınlayarak üç gün süre ile yayınlarını durdurmuşlardır. Bunun üzerine bir araya gelen 9 Gazete çalışanları patronların kararına direnme kararı almıştır. Halkı bilgilendirmeyi esas alan gazeteciler İstanbul’da  “Basın” adıyla bir gazete çıkarmışlardır. Gazete patronları bu gazetenin çıkmaması ve dağıtılmaması, içinde engellemelerde bulunmuşlardır. Tüm engellemeleri aşan gazetecilerin çıkardığı Basın adlı gazete halkın yoğun ilgisini görmüştür. Bu ilgi kaşısın da geri adım atan patronlar 3 gün sonra yeniden yayınlarına başladılar. Gazetecilerin direnişi sonuç vermiş ve gazete patronları geri adım atmak zorunda kalmışlardır. O günden sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başlandı. Ayrıca günümüz koşullarında internet medyası artık yasa kapsamına alındı. Bu yasa kapsamına alınması ile birlikte de özellikle basın ilan kurumunun kriterlerinin belirlenmesi konusunda da, asgari kadronun 8 kişi olarak belirlenmesi ve bu 8 kişiden oluşması çok büyük bir rakam. Gazetelerde 6 zorunlu kadro olmasına rağmen internette 8 kadro zorunluluğu getiriliyor. 8 kişiyi ayrıca nerede oturtabileceğiniz mekanlardan tutunda 50 bin 60 bin tıklanma gibi bir takım kriterler getirilmiş. Bunların düzeltilmesi konusunda da konfederasyon, federasyon nezdinde de bir takım itirazlarda bulunuldu bunu da bekliyoruz.”

“Toplumun duyu organları”

Gazetecilerin günlerini kutlayan  Malatya Büyükşehir belediye başkanı Selahattin Gürkan; “bütün basın çalışanlarımızın günlerini kutluyorum. Zor şartlarda, ağır şartlarda görev yapan bu arkadaşlarımızı toplumun duyu organları olarak değerlendiriyoruz. Siz bir kamu görevi yapıyorsunuz. Bu görevi yaparken de, olaylara ve hadiselere tarafsız, objektif sunulması noktasında göstermiş olduğunuz gayretten dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.  

“Adaylık düşüncem yok”

2023’de yapılacak olan genel seçimlerde milletvekili adayı olacak mısınız? Sorusuna cevap veren Gürkan; “Yolumuza belediye başkanı olarak devam edeceğiz. Görevi vatandaşımızdan 5 yıllığına aldık. Bu süre içerisinde vatandaşımıza en güzel bir şekilde hizmet etme çabası içerisindeyiz.” Şeklinde konuştu.

“Her alanda hizmet ürettik”

Malatya ile alakalı yapılan çalışmalara da yer veren Gürkan; “Malatya tarihinin kat kat hizmetler yapıldı. Malatya’da yapılması gereken bir hizmet olup da yapılmadığını söyleyene ödül vereceğim. Şuanda Malatya’nın 100 yıl ihtiyaç duyduğu hizmetler yapıldı. Kuzey kuşak yolu ihale edildi bitecek, Güney kuşak yolunun tüm kamulaştırılmaları yapıldı, Anayurt bulvarı, Danişment Gazi bitti, Alper Tunga bulvarı bitti, Güldal Akşit, uydu kentler bitti. Kütüphane, meydan, vagon fabrikası, kentsel dönüşüm, YİMPAŞ’ı yaptık, yapıyoruz. Yeşil alanlarda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekorunu kırdık. Bu rekorun kırılması çok zordur. 4 milyon metrekarelik park yaptık. Spor tesisi, alt yapı, çevre düzenlemeleri, fuar merkezleri yapılması açısından çalışmalar yapıldı. Dünya kayısı ticaret merkezi, buğday pazarı, fidancılar sitesi GES’ler, HES’ler, bio enerjiler aklınıza gelen her alanda büyük hizmetler yapıldı. Talep edipte netice almadığımızı bir durum söz konusu değil. Şuanda 1,5 milyarlık yeni bir yatırım yapılıyor şuanda. Malatya tarihinin en şanslı dönemini yaşıyor. Allah daha güzel şeyleri insanımıza nasip etsin.” Dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.