Haber: Ebubekir Atilla
Yaklaşık 8 milyon kayısı ağacının bulunduğu ve 50 bini aşkın ailenin geçimini sağladığı dünya kuru kayısı başkenti olarak nitelendirilen Malatya’da, deprem sonrası yaşanan ekonomik durağanlık sektör temsilcileri için kırmızı alarm çalıyor.
Depremin ekonomik artçılarının hissedildiğini kentte, üretici pazar sorunundan dertli. “Güneşin altın yumurtası” olarak nitelendirilen kuru kayısının merkezi olan Malatya’da üretici enkaz altından çıkarak yeniden ticari faaliyetin başlamasını bekliyor.
9koy.org muhabirine konuşan Pütürge Ziraat Odası Başkanı Kürşad Ayaydın, ”Malatya’yı ekonomik olarak yeninden ayağa kaldıracak ürünün kayısı olduğunu belirterek,” Burayı yeniden ayağa kaldıracak ekonomik çark kayısıdır. Burada hızlı bir şekilde iyileştirme yapmamız gerekiyor. Kayısı sadece Malatya’yı değil hem bölgeyi hem ülkenin ihracatının genelini ilgilendiren bir ürün” dedi.
Şire Pazarında 250’yi aşkın işyerinin yıkıldığını belirten Başkan Ayaydın, yerinde dönüşüm yapılarak bu işyerleri için geçici ticaret alanlarının oluşturulması gerektiğini söyledi. Başkan Ayaydın, ”ihracat yapan esnafın hizmet verdiği zarar görmüş alanların hızlı bir şekilde iyileştirilmesi gerekiyor. Bu alanlarda hizmet verecek olan işçilerin de barınma sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Burayı yeniden ayağa kaldıracak ekonomik çark kayısıdır” diye konuştu.
Kent genelinde hizmet alanlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Ayaydın şunları söyledi:
“Bu şehrin ayağa kalkmasını başlatacağımız nokta bu. Burada hızlı bir şekilde iyileştirme yapmamız gerekiyor. Kayısı sadece Malatya’yı değil hem bölgeyi hem ülkenin ihracatının genelini ilgilendiren bir ürün. Bölge kalkınması için Malatya önemli bir il. Kayısı da bunun için çok önemli. İhracatçılarımız şu anda fabrikalarını, işletmelerini hizmete açarak insan iş gücü de transfer edip ihracata başladı. Şu anda insanların barınma ve gıda ihtiyaçlarının sürdürülebilir hayat, diye ifade ettiğimiz bütün faktörlerini bir araya getirmesi lazım ki onlar da fabrikalarda sağlıklı bir şekilde ihracata hazırlasınlar. Malatya, kısa sürede ayağa kalkacak. İhracatta, ekonomide, kayısıda tarihe not düşecek.”
Malatya’nın, kuru kayısıda dünya başkenti olduğunu söyleyen Ayaydın, “Biz dünyanın dört bir yanına bu şehirde ürettiğimiz binlerce ton kuru kayısıyı ihraç ediyoruz. Bu bir ihracat ürünü, dolayısıyla Malatya’nın uğramış olduğu zararı Türkiye de hissetmiş oluyor. Malatya ortalama 500 milyon dolara yakın bir ihracat gerçekleştiriyor. Dünyanın 110 ülkesine ihracatı var. Bu nedenle kayısının yeni dönemde iyi bir kriz yönetimi ile pazara çıkarılması, lojistik ve işleme manasında desteklerin verilmesiyle birlikte deprem sonrası ekonomik çarkların yeniden dönmesi için bir fırsattır” diye konuştu.
“Üretici net bir şekilde desteklenmeli!”
Kayısı üreticisine destek isteyen Ziraat Odası Başkanı Kürşad Ayaydın yetkililere şu çağrıyı yaptı:
“Üreticilerimizin çoğu deprem sonrası evini, işyerini kaybetti. Kayısı üretimi maliyetli bir iş ve ciddi manada sermaye isteyen bir iştir. Maddi kayba uğramış ve sermayesiz kalmış üreticilerimize desteklerin sağlanması gerekiyor. Üretici kaderine terk edilmemeli. İlaç, mazot, gübre desteği gibi destek kalemleri yoğunlaştırılmalıdır. Bağ-kur tarım için kesin düzenlemelerin getirilmesi gerekiyor. Şunun unutulmaması gerekiyor. Üretimde yaşanacak aksaklık, ihracatı etkiler. İlerleyen dönemlerde pazarda satacak ürün bulamama gibi bir tehlike de söz konusu olabilir. Üreticinin bu manada ciddi bir şekilde desteklenmesi şart.”