ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Deprem bölgesinde mevsimlik işçi sorunu

Her yıl yaklaşık 40 bin mevsimlik işçinin şehir dışından geldiği Malatya’da, deprem sonrası üreticiler mevsimlik işçi bulamamaktan endişeli. Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, kent genelinde işçi sorunun başladığını, bu sorunun çözümünün işçiler için barınma alanlarının oluşturulmasından geçtiğini söyledi. 

22 Mayıs 2023 04:29
Deprem bölgesinde mevsimlik işçi sorunu

Haber: Ebubekir Atilla

“Dünya Kuru Kayısı Başkenti” olarak nitelendirilen Malatya’da depremin sosyo-ekonomik artçıları devam ediyor. Yaklaşık 50 bin ailenin geçimini kayısıdan sağladığı kentte, mevsimlik işçi sorunu ortaya çıktı.  Her yıl yaklaşık 40 bin işçinin kente geldiğini, mevsimlik işçilerin geldiği şehirlerin de depremde büyük hasar gördüğünü ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, çiftçilerin önümüzdeki aylarda mevsimlik işçi konusunda sıkıntı yaşama olasılığına dikkat çekti.

Yunus Kılınç

Kılınç, 9. Köy’e yaptığı açıklamada, ”Malatya’da Mayıs ayının sonlarında başlayan ve Ağustos sonlarına doğru devam eden bir hasat sezonu var. Geçtiğimiz yıllarda çevre illerden özellikle Adıyaman ve Şanlıurfa’dan mevsimlik işçiler geliyordu. Depremin ve ardından yoğun yağışlar nedeniyle selin vurduğu bu iki şehirde işçilerin gelmesini beklemek mucize. Malatya’dan göç eden 300 bini aşkın vatandaşa nazaran o bölgelerde de bu sayının üstünde bir göç var. Bu nedenle işçi sorunu artık işçi krizi olarak değerlendirilmelidir” dedi.

“En büyük ihtiyaç barınma”

Malatya’ya gelecek mevsimlik işçilere deprem nedeniyle barınma olanağı sağlanamadığını da belirten Başkan Kılınç, şöyle konuştu;

“Depremlerin ardından bahçe sahiplerinin dahi kalacak yeri yokken mevsimlik işçilerimiz için barınma konusu en önemli etken oldu. Öncelikle Valilimiz öncülüğünde mevsimlik işçiler için bir barınma alanlarının oluşturulması gerekiyor. Kayısının büyük bir kısmı olumsuz hava koşulları nedeniyle hasar görse de, sonuç olarak yaklaşık 8 milyon kayısı ağacının olduğu bu şehirde ağaçların bakımlarının da yapılması gerekiyor. Mevsimlik işçilerin barınma probleminin hızlı bir şekilde çözülmesi gerekiyor.”

“Ulaşım için çözüm üretilmeli”

Mevsimlik işçilerin yaşadıkları yerlerden Malatya’ya getirilmesi için teşvik amaçlı ulaşım olanağının sağlanması gerektiğini de söyleyen Başkan Kılınç, ” Şu şartlarda en düşük işçi yevmiyesi kent genelinde 500 TL civarında. Bu işçilerin Malatya’ya getirilmesi ve ulaşımının sağlanması bahçe sahibi için büyük bir yük. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda destek amaçlı çiftçilere bir program başlatması üreticileri memnun edecektir. Hem işçinin kente gelmesinin kolaylaştırılması, hem de oluşturulacak barınma alanlarından bahçelere getirilme süreci büyük bir maliyet oluşturmaktadır” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.