ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Sanayici enkaz altından çıkamadı!

Kuru meyve ve kuru meyve mamullerinin merkezi Malatya’da, depremin ekonomik artçıları devam ediyor. Bu yılın ilk üç ayına ilişkin ihracaat rakamları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azaldı. Malatya Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Ankara’dan enerji ve istihdam için destek istedi. Çünkü deprem kaynaklı göçler kalifiye eleman kaybı yarattı. 

22 Mayıs 2023 23:16
Sanayici enkaz altından çıkamadı!

Haber: Ebubekir Atilla – Malatya

Malatya sanayisi, ihracat yarışında bu yıl ilk kez geriye düştü. Depremlerin ardından Organize Sanayi Bölgelerinde toparlanma çabaları devam ederken, şehirden göçler yetişmiş eleman kaybına yol açtı.

Kuru meyve ve kuru meyve mamullerinin merkezi Malatya’da depremin ekonomik artçıları devam ediyor. Bu yılın ilk üç ayına ilişkin ihracaat rakamları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azaldı. Malatya Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Ankara’dan enerji ve istihdam desteği istedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2023 yılı Ocak –Mart dönemine ait ihracat verilerini paylaştı. Buna göre; 1 Ocak – 31 Mart 2023 döneminde Malatya’dan 75 ülkeye 20 farklı sektörde toplam 88 milyon 103 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Üretim bandı tam manasıyla çalışmayan kentte ihracatın yükünü 48 milyon dolarlık gelirle Kuru Meyve ve Mamulleri sektörü sırtladı.

2022’nin aynı döneminde ise 110 milyon 498 bin dolarlık bir ihracat gerçekleşti. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremler nedeniyle Malatya ihracatının yüzde 20,3 oranında düştüğü görülüyor.

Sadıkoğlu: “Sanayicinin desteğe ihtiyacı var”

İhracattaki düşüşü 9. Köy’e değerlendiren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, toparlanma sürecinin hızlanması için Sanayici esnafının enerji desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Son 5 yıl içerisinde Malatya sanayisinin büyüme trendinde olduğunu ve deprem dolayısı ile bu trendin aşağı yöne çekilmemesi için büyük desteklerin verilmesi gerektiğini vurgulayan Sadıkoğlu; ”Şehrimiz sanayisi son 5 yılda önemli ölçüde büyüme trendine girdi. İhracat rakamlarımız rekor seviyelere yükseldi. Yıllarca 300-350 milyon dolar bandında kalan ihracatımız gayretlerimizle yükselerek 2022 yılında 455 milyon dolar ile tarihi rekor kırdı. 2023 hedefimiz 500 milyon doları geçmek, 5 yılın sonunda 1 milyar doları yakalamaktı. Ancak yaşadığımız depremler bu hedeflerimize ulaşmayı zorlayacak gibi gözüküyor” dedi.

Girdi maliyetlerinin düşürülmesi için Enerji Bakanlığından, Odalar Birliği’nden destek istediklerini  belirten Sadıkoğlu şöyle konuştu:

“Sanayimizin gelişime açık kalması ve ihracat rakamlarımızın düşmemesi için üretmeye devam etmemiz lazım. OSB’deki fabrikalarımızın ciddi desteğe ihtiyacı var. Sanayicimizin en büyük gider kalemi enerji maliyetleri. Bu maliyetin düşürülmesi şart. Toparlanmak için gayret gösteren sanayicimize en az 5 yıl enerji desteği verilmesini talep ediyoruz. Bu konuda hazırladığımız talep yazısını çatı kuruluşumuz TOBB’a, EPDK’ya ve Enerji Bakanlığı’na gönderdik. Enerji desteğinin verilmesi ve sonucunda üretimde maliyetin düşmesiyle birlikte yeniden hem iç piyasada hem de dış piyasada beklenen ivmeyi kazanacağımızı düşünüyorum.”

 

Boyraz: “Kalifiye eleman sıkıntısı var”

2. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Boyraz ise, İhracattaki düşüşün üretime bağlı olarak yaşadığını, asıl üretimin azaldığını söyledi.

9. Köy muhabirinin sorularını yanıtlayan Boyraz,  Malatya sanayisinde kalifiye eleman sıkıntısı çektiklerini anlattı. Bunun nedenini deprem sonrası artan göçe bağlayan Mahmut Boyraz şöyle konuştu:

“Kahramanmaraş depremlerinden en çok etkilenen şehirlerden biri şüphesiz Malatya. Depremin yıkıcı etkisinin ardından ekonomik etkisini de yavaş yavaş hissediyoruz. Malatya sanayisinde çoğu işyeri üretime devam etmek için start verse de kalifiye eleman bulamadığı için üretimde istenilen seviyeye gelemiyor. Organize Sanayi Bölgelerinde 40 bine yakın çalışan vardı. Personelin yarısından fazlası yani yaklaşık 25 binin evi ağır hasarlı veya yıkık olduğu için şehir dışına çıkmak zorunda kaldı. Mevcut personelin büyük çoğunluğu şehir dışına gittiği için üretimsadece yüzde 30 kapasite ile seyrediliyor. Kalifiye eleman sıkıntısı üretimi şimdiden sekteye uğrattı. Vatandaşların geri getirilmesi ve şehrin yeninden ihracat yarışına girmesi için etkin çözümler üretilmesi gerekiyor.”

Sektörlerin ihracat rakamları

Mart 2023 döneminde en fazla ihracat yapılan sektörlerin sıralaması ve Mart 2022 dönemine göre düşüş ve azalış durumu şu şekilde:

1-Kuru Meyve ve Mamulleri  – 48 milyon 87 bin dolar, yüzde 18,1 düşüş

2-Makine ve Aksamları – 5 milyon 385 bin dolar, yüzde 2,3 düşüş

3-Tekstil ve Hammaddeleri – 4 milyon 429 bin dolar, yüzde 36,9 düşüş

4-Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller – 4 milyon 707 bin dolar, yüzde 51,7 düşüş

5-Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri – 2 milyon 527 bin dolar, yüzde 35,3 düşüş

6-Meyve Sebze Mamulleri – 3 milyon 539 bin dolar, yüzde 19,1 düşüş

7-Kimyevi Maddeler ve Mamulleri – 1 milyon 193 bin dolar, yüzde 5,3 düşüş

7-Fındık ve Mamülleri –  1 milyon 156 bin dolar, yüzde 69, düşüş

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.