Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kültür Merkezi yanında oluşturulan Basın Konteynır Merkezini ziyaret ederek Gazetecilerin sorunlarını dinledi. Konteynır alanındaki Çocuk Parkıına MASKİ tarafından konulan konteynırların parkı kullanılamaz hale getirmesi nedeniyle bu konteynırların uygun bir yere kaldırılması talimatını veren Selahattin Gürkan, , “Basın toplumun duyu organlarıdır. Duyu organları doğru çalışırsa toplumda doğru istikamete yol alır. Bende inanıyorum ki Malatya basını bu konuda üzerine düşen sorumluluğu ve yükümlülüğü yerine getirecektir” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden ciddi şekilde etkilenen Malatya’da depremin yaralarının hızlı bir şekilde sarıldığını ifade eden Başkan Gürkan, Malatya’daki basın mensuplarının kalıcı yerlerine geçmeleri için ilgili çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
Basın mensuplarını ziyaret eden Başkan Gürkan konuşmasında, “Basın yayın kuruluşlarımızın bulunduğu konteyner merkezine geldik. Malatya Gazeteciler Cemiyeti ile Malatya Televizyoncular ve Gazeteciler Cemiyeti başkanlarıyla birlikte basın mensuplarımızı ziyaret ettik. Yapılan çalışmaları yerinde gördük. Eksik ve aksaklıkların değerlendirilmesi noktasında istişarelerde bulunduk. Basınımızın bir an evvel kendi yerlerine geçmesi için gayretlerimiz devam ediyor. Tabii öncelikle planlama daha sonra kalıcı yerlerine geçme noktasındaki çalışmalarımız devam ediyor.
Basın toplumun duyu organlarıdır. Nasıl ki insanların duyu organları sağlıklı çalışmazsa insanın sağlıklı bir istikamete gitmesi mümkün olmadığı gibi basın da aynen toplumun duyu organları gibidir. Duyu organları doğru çalışırsa toplumda doğru istikamete yol alır. Bende inanıyorum ki Malatya basını bu konuda üzerine düşen sorumluluğu ve yükümlülüğü yerine getirecektir. Bizlerde Büyükşehir Belediyesi olarak bir taraftan basınımızın basın faaliyetlerini yürütecek mekânlar temin ederken bir taraftan ticaret erbaplarımıza yer temin etme çalışmalarımız yapılıyor bir taraftan kamu kuruluşlarımızın için yer temin etmeye çalışıyoruz bir taraftan da depremzedelerle ilgili konuların koordinasyonlarıyla, lojistik akışlarıyla, temel gıda ihtiyaçları, altyapı işlerinin karşılanmasıyla ilgili belediyemiz bütünüyle ayakta durmaktadır. Bu anlamda da hakikaten Malatya Büyükşehir Belediyesi Türkiye’deki en güçlü belediyelerden birisidir. Depremin bütün koordinasyonu belediyemizin uhdesindedir ki bu belediye depremzede belediyesidir. Depremden etkilenmiş belediyedir. Depremde çalışanlarını kaybetmiş, depremde çalışanları enkaz altında kalmış ve vefatı olan bir belediyedir. Bu anlamda belediyemizin çalışanlarını da bu vesileyle tebrik ediyorum.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden Malatya ciddi bir şekilde etkilendi. Tabii bu etkiyle beraber 135 bine yakın bağımsız bölümümüz ağır hasar gördü ve yıkılacaktır. Bu da Malatya’nın üçte birinden fazlası demektir. Dolayısıyla Malatya’yı yeniden ayağa kaldırmamız lazım. Bunun için el birliği içinde olacağız. Bu bir milli felakettir. Milli felaketlerin ancak birlik ve beraberlik içerinde üstesinden gelinir. Vatandaşımıza şunu duyurmak istiyorum, orta hasarlı binalarla alakalı tam kesin bir netice gelmedi. Ağır hasarlıların yıkılma süreci başladı. Tabii itiraz ve idari mahkemelik sürecinde olan vatandaşlarımız var.
Şehrin planlamasıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ilgili müellif şehir planlamacılarının çalışmalarını yakinen takip ediyoruz. Önümüzdeki haftada bizim plan ekibiyle beraber Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gideceğiz. Bu sürecin hangi aşamalarda ve nasıl ilerlediğini bizzat yerinde görüp takip etmek noktasında çalışmalara bizzat nezaret edeceğim. Burada bizim söylemimiz şehrin bütüncül plan yapılması, lokal uygulamalarla bütüncül plana entegre edilmesi, şehrin seyrekleştirilmesi, şehirde yatay mimarinin esas alınması bütün bu kriterlerin yanında şehrin kimliğini, hafızasını, belleğini, kültürünü, sosyolojik yapısını, demografik yapısının bozulmaması noktasında da azami hassasiyetin gösterilmesi şeklindeki temel manifestomuzu ifade ettik. Bizim ilgili elemanlarımızda bu işi yakinen eş güdümlü bir şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının müellif şehir planlamacılarıyla birlikte bu işi götürüyorlar. İnşallah şehrimizi kendi küllerinden yeniden ayağa kaldıracağız.
Suyumuzun şu andaki bulanıklık derecesi yüzde beşlere düştü. Bu da suyumuzun içilebilir olduğu anlamını taşıyor ama Hıfzıssıhha Kurulundan rapor geldikten sonra suyun tam olarak içilip içilmemesi noktasında MASKİ Genel Müdürümüz açıklama yapacaklardır. Artçı depremlerin devam etmesiyle beraber sudaki bulanıklık artma aşamasına geliyor. İnşallah artçı depremler durulur” dedi.