ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

MGC: Özgür basın hepimizin güvencesidir...

Basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yapan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, 24 Temmuz’un Türk basın tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek “24 Temmuz Gazetecilerin Dayanışma günüdür. Özgür basın hepimizin güvencesidir” dedi. 

23 Temmuz 2023 16:21
MGC: Özgür basın hepimizin güvencesidir...

“24 Temmuz Türk basınında sansürün kaldırılışının yıl dönümüdür” diyen Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner, “Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler, sansür memurlarının denetim ve kontrolünden geçtikten sonra yayınlanıyordu. 10 Mayıs 1876'da başlatılan bu uygulama 24 Temmuz 1908 tarihinde, ikinci meşrutiyetin yürürlüğe girmesi ile sona ermiştir. Bu tarih günümüzde sansürün kaldırılması olarak nitelendiriliyor ve 24 Temmuz tarihi basın bayramı ve Gazeteciler günü olarak kutlanıyor” diye konuştu.
BİR GAZETE DE 15 KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR
Ülkelerin gelişmesinde, kalkınmasında, çağdaşlaşmasında basının önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Güner, “Basın ve medya kuruluşları halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için üstlendiği görevi yerine getirmek için zor şartlarda çalışmaktadır. Depremler bölge basınına büyük bir darbe vurmuş ve yerel basını çalışamaz hale getirmiştir. İnternet yasasıyla İnternet yayıncılıpğı da resmi ilanlardan pay almaya başlamış, ancak Malatya'nın 3. Kategoriye alınarak 8 adet kadro mecburiyeti, 20 bin sayfa tıklama, 60 bin adet görüntüleme ve diğer şartlar internet gazeteciliğini zorlamaya başlamıştır. Bu gün yerel gazetelerde en az 6 kadro, internet gazetciliğinde de 8 kadro durumu bir yerel gazetede sahibiyle birlikte 15 Gazeteci istihdam edildiği halde, yerel basın konteynırlara adeta mahkum edilmiş, konteynırlara bir klima dahi verilmemiştir. 5 Günlük gazete de çalışan sayısı 75'i aşmıştır. Yerel gazetelerde sağlanan istihdamı bir başka sektörde görme imkanı yoktur, ancak bunu destekleyecek adımların atılmasına ihtiyaç vardır. İnternet basınına getirilen tıklama, görüntüleme  ve istihdam sayısı il'lerin durumuna göre yeniden düzenlenmelidir. Gazete  ve internet basınına yeni kaynaklar bulunmalıdır. Malatya'da yerel gazeteler Adana'da basılarak, Malatya'ya getirilmektedir. Malatya'da deprem nedeniyle çok sayıda ihale yapılmakta am bunlar doğrudan temin kapsamında kamu ihalesi dışında tutulmaktadır.Bu nedenle de yerel basın hakkı olan ilanlardan yararlanamaz hale gelmiştir. Bu durumun süratle düzeltilmesini beklemekteyiz" diye konuştu.
ÖZGÜRBASIN HEPİMİZİN GÜVENCESİDİR
"Beklentimiz, yasama, yürütme ve yargı ile birlikte dördüncü kuvvet olan medyanın özgürlükle ilgili sorunlarının zaman geçirilmeden çözümlenmesi, bunu sağlayacak düzenlemelerin bir an önce uygulamaya konulmasıdır" diyen Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner " Öncelikle, basın/medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Basın özgürlüğünden ve sansürden çalışma koşullarına, mesleki düzenleme zorunluluğundan internet haberciliğine kadar medyaya ilişkin var olan sorunların çözümü için meslek kuruluşlarının önerileri dikkate alınmalıdır. , geniş katılımlı çalıştaylar düzenlenmeli ve alınacak kararlar zaman geçirilmeden uygulamaya konulmalıdır. Çünkü özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir. Depremlerde Malatya basınının tamamının enkaz altında kalması nedeniyle Malatya'daki hasar durumunun büyüklüğü hala Türkiye'ye anlatılamamıştır. Bu nedenle Malatya'da özgür basın hepimizin güvencesi olacaktır" diye belirtti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.