TFF. 3.Lig 1. Gurupta mücadele edecek Arguvanspor'un başarısında büyük katkısı olan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, bu yıl Play-Off’u hedefleyen Arguvanspor'un kuruluşunu ve verdiği mücadeleyi Süleyman Kılıç'a anlattı.
Süleyman Kılıç Sordu, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş anlattı:
-Mehmet Başkan önceki söyleşimizde Malatya Arguvan Sporu ayrı bir şekilde değerlendirelim demiştiniz. Arguvan sporun hikayesi nedir?
DERNEK KURARAK İŞE BAŞLADIK
-2014 yılında Arguvan’da seçimi kazanıp yerel yönetimin başına gelince ilçede sporla ilgili çok fazla bir çalışmanın olmadığını gördük. Tabi çok fazla gencimiz de yoktu aslında ama gene de ilçede bir hareketliliği sağlayacak, ilçeye bir dinamizm getirecek spor faaliyetinin mutlaka olmasını düşündük. İşe futbolla başladık.
MUCİZELER YARATTIK
Bir dernek kurarak Arguvan Belediyespor adı altında futbol takımı oluşturduk. İkinci amatörden başladık. Başladığımızdan itibaren ilk zaten birinci amatöre çıktık. Birinci amatörde her yıl şampiyon olduk ve bal ligine çıkmak için final oynadık. Üç yıl üst üste finalde kaybettik. Dördüncü yılda kazandık ve bal ligine çıktık. Çıktığımız aynı yıl, aynı sezon içerisinde de profesyonel üçüncü lige çıktık. Bu Türkiye futbol tarihinde çok görülmüş bir şey değildir. Yani aynı yılda bir üst lige çıkmak. Biz bu başarıyı bu duyguyu yaşadık. Aynı zamanda Malatya kamuoyunda çok önemli bir sevgi sempati oluşturduk.
ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR TAKIM OLDUK
Centilmenliğimizle, takımımızın efendiliğiyle, seyircimizle, oynadığımız futbolla örnek bir takım olduk. Bizim seyircimiz, taraftarımız kadınıyla, yaşlısıyla, genciyle, çocuğuyla çok renklidir. Maçlara gelmeleri takıma sahip çıkmaları, bizlerde büyük bir motivasyon oluşturdu.
Geçen sezon takımımız TFF 3. Lig de toparlanmış, iyi giderken deprem felaketini yaşadık. Takımımızı ligden çekmek zorunda kaldık.Malatya’nın diğer profesyonel futbol takımları yeni sezonda lige devam etmeyeceklerini açıkladılar.
Biz ise bu sezon kaldığımız yerden devam etme kararı aldık. 2023-24 sezonunda ligde başarılı olacak bir takım oluşturmaya çalışıyoruz. Çok sınırlı olanaklarımız var, çok sınırlı bütçemiz var ama bu sınırlı bütçe ile sınırlı olanaklarla iyi işler yapmaya çalışıyoruz.
Amacımız 90 dakika mücadele eden, maç içinde koşan, göze hoş gelen, izleyiciye zevk veren bir futbol takımı oluşturmaktır. Bu anlamda mücadelemizi sürdürüyoruz.
-Şu anda Malatya Arguvan Spor tesisinde söyleşi yapıyoruz. Tesisle ilgili bilgi verir misiniz?
TESİSİ VE SAHASI OLMAYAN BİR KULÜP OLAMAZDI
-Geçen sezon Arguvan’da bizim tesis ve sahamız yoktu. Malatya merkezde Yeşiltepe’nin sahasında maçlarımızı oynuyorduk. Her maç bize deplasmana gibi geliyordu. Bu nedenle Malatya'da takımımıza yer aradık. Takımın konaklayabileceği sahası olan bir yer ne yazık ki bulamadık. İl’in yöneticilerine başvurduk. Maalesef yer bulunması noktasında herhangi bir gayret ve çaba içerisine girmediler. Bir yer bulundu. İlçe belediye başkanı önce söz verdi sonra da vazgeçti vermedi. Biz çok sıkıntı çektik.
SAHAMIZI VE TESİSİMİZİ UEFA'YA GÖRE DÜZENLEDİK
Daha sonra ikinci yarı maçlarımızı Arguvan’da oynamak istedik ve onun için çok büyük bir mücadele verdik. Sahanın UEFA kriterlerine uygun hale getirilmesi için çaba harcadık. Federasyonun istediği kriterlere uygun bir tesisi çok kısa sürede büyük bir emekle yaptık. İkinci yarı maçlarımızı Arguvan’da kendi sahamızda oynamaya başladık. Ama arkasından deprem felaketi yaşadık. Sonra ligden çekildik.
Şimdi tabi 2023-2024 sezonu için takımın kalacağı yer bizim için çok önemliydi. Siz de bilirsiniz ki geçmişte futbol oynayan birisi olarak oyuncular için bir takımın düzgün tesisinin olması, futbolcunun kulübe bakışını, o kulübe karşı tavrını, davranışını çok etkiler ve değiştirir. Özellikle transfer dönemlerinde kulübün yapısı ve tesisi oyuncunun tercihi açısından tayin edici olduğunu biliyorduk. Bu anlayıştan hareket ederek içinde bulunduğumuz tesisi kulübümüze kazandırdık.
ÖRNEK BİR TESİS YARATTIK
Bu bina aslında Çinlilerin binası diye geçer. Yaklaşık 12-13-yıl önce burada bakır madeni aramak için gelip buraya yerleşmişler ve bu binayı yapmışlar ama birkaç yıl içerisinde de sanırım umduklarını bulamadıkları içinde binayı terk edip gitmişlerdi. Bina yaklaşık sekiz yıldır atıl durumdaydı. Böyle kalır ise hurdaya dönecekti. Bina çelik konstrüksiyonla yapılmış depreme karşı çok dayanıklı bir bina. Yıllarca boş kalınca sağından solundan dökülmeler, çatısından tutun da içerisindeki bütün bölümler artık kullanılamaz hale gelmişti.
Bizim ise böyle bir binaya şiddetle ihtiyacımız vardı. Böyle bir tesisi onarmaya kolları sıvadık hemen başladık.Yönetim kurulu ile bir toplantı yaptık ve bu toplantıda burayı onaracağımızı, bakımını onarımını yapıp takımımıza tesis olarak kazandıracağımızı söyledik.
- Mehmet Başkan spor tesisi yaptığınız bu binanın yasal statüsü nedir? Bu bina kime aittir?
İŞLETME HAKKI BİZDE
-Bina Çinli şirkete ait ama kullanım hakkı bizde. Binayı gördüğünüz duruma getirmek için çok emek harcadık.Büyük bir ekip kurduk ve başladık çalışmaya. Yirmi gün gibi bir sürede burayı ayağa kaldırdık. Ama sabah sekiz akşam sekize kadar, ben bizzat fiili olarak her gün istisnasız cumartesi pazarlar da dahil olmak koşuluyla burada çalıştık. Ama tabii bu arada şunu da söylemeden geçemeyelim burayı ayağa kaldırırken bütün tesisatlarını, kalorifer kazanından, kalorifer peteklerine işte odalardaki bataryalardan, duşlara kadar, lavabo, klozetlere kadar yeniledik.
MALZEMELERİ NASIL TEMİN ETTİNİZ
Malzemelerimizin belli bir kısmını hemşerilerimizin desteğiyle sağladık. Bu konuda Prof.Dr.Sezai Yılmaz hocama, Gazi Gülbaş hocama, Bursa Bahçeli Dernek Başkanı Ahmet Bey'e İstanbul'daki Narmikan mahallesi dernek başkanı Latif Adıgüzel’e, Mehmet Engin’e Yoncalı mahallesi dernek başkanına, Gökhan Demiralp'e ve Fehmi Çıplak'a ve çok sayıda burada ismini sayamayacağım dostlarımıza maddi manevi destekleri için çok teşekkür ediyorum.
Birçok konuda çok miktarda malzemeyi hibe olarak aldık. Bir kısmını da kendi olanaklarımızla ve dostlarımızın katkılarıyla temin ettik. Bu binayı kendi personel ve ekiplerimizle, zaman zaman da dışarıdan çağırdığımız ekiplerle onardık her türlü tadilatını yaptık. Yine yönetim kurulunda olan bir arkadaşımız Mahir ışık orada çok büyük emek verdi. Hakikaten her gün benimle birlikte o da başladığımız günden sonuna kadar Demirci Mahir çok büyük bir çaba sarf etti. Talaşından, boyasına çeşitli kurumlardan destekler aldık.
Sağ olsun herkesin desteği oldu. Ortaya çok güzel bir tesis çıkardık.
-Başkanım bu tesis kaç metre karedir?
TEKNİK HEYET VE FUTBOLCULAR ŞAŞIRDI
-3000 metrekare kapalı alan, 55 tane otel konseptinde odası, ayrıca toplantı salonu, yemekhanesi, idari personelin kullanacağı ayrı ayrı odalarımız var. İyi bir tesis yaptık. Çevre düzenini oluşturduk. Çok güzel bir çevre düzeni yaptık. Ağaçlandırdık, çimlendirdik otomatik sulama sistemi koyduk. Büyük bir emek verdik. Burası birçok kulüpte olmayan entegre bir tesis oldu. Herkesin geldiğinde beğendiği bir tesis. Futbolcularımız, hocalarımız gördüğünde şaşırdılar. Biz açıkçası böyle bir yer beklemiyorduk dediler.
ÜÇ YILDIZLI OTEL KONFORUNDA
Sadece takımımız için değil, takımın kullanacağı alanın dışında 30 tane odayı da ilçemize gelecek konuklar ve takımların kalabileceği yer olarak düzenledik.
Hatta şunu söyleyeyim; ilçemize atanan memurların ev bulmaları şu anda çok sıkıntılı, çok sorunlu. Onların da burada gönül rahatlığıyla gelip kalabilecekleri üç yıldızlı otelin üzerinde statüye ve donanıma sahip bir yer yarattık. Bunun içinde tekrar emeği geçen, bizimle birlikte burada çalışan, personellerimize destek sunan, katkı sunan tüm hemşerilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Arguvan’a yakışır mükemmel, bir tesis daha kazandırdık. Siz de bunu gezerek bizzat şahit oldunuz.
-Başkanım açıkçası ben bu binanın içine ilk defa giriyorum. Ağzım açık kaldı, çok beğendim doğrusu, emeği geçenlere teşekkürler, tebrikler. İzninizle şu soruyu sormasam olmaz. Niçin Arguvan sporun ismini Malatya Arguvan spor yaptınız? Bu konuda eleştiri aldınız mı?
KENTİN TAKIMIYIZ
-Gerçekçi olmak lazım. Biz küçük bir ilçeyiz. Spor, futbol kısa süreli gelip geçici bir iş değil. Yani sürekliliği ve devamlılığı olan bir iş. Biz ilçe olarak bu takımı başarılı kılıp bir üste ikinciliğe, daha sonra yukarlara doğru çıkardığımızda ekonomik olarak bunun altından kalkmamız çok kolay bir iş değil. O nedenle biz üçüncülüğe çıktığımız Mersin’de oynanan Play-of maçlarında şampiyon olduk. İlk demecimde şunu söyledim. ” Artık bu takım Arguvan’ın değil. Malatya'nın takımı, kentin takımıdır.”
Düşünebiliyor musunuz köyleri ile toplam nüfusu 7000 olan bir ilçenin takımı profesyonel ligde.
Bakın bugün geldiğimiz noktada yeni Malatyasporun durumu ortada ligden çekildi. Bir daha toparlanması da çok zor gözüküyor.
TAKIMA MALATYA SAHİP ÇIKSIN İSTİYORUZ
Şimdi neden sorunuzun devamına yine arada başka şeyleri de söyleyip konuştuk. Ama bu esnada biz bunu düşünürken takıma Malatyalılarda sahip çıksın. Kentin yöneticileri aynı zamanda kentin iş insanları, herkes sahiplensin. Malatya'da futbol severler seyirciler taban. Bu takımı sahiplensin istedik ve onun için daha önce takımımızın ismi Arguvan belediye spordu. Bu nedenle de yaptığımız bir kongrede yönetim kurulu ve üyelerimizin onayı ve talebiyle kentimizin takımı olması için ismimizi “Malatya Arguvan Spor” olarak değiştirdik.
-Başkanım bu isim değişikliğinin faydasını gördünüz mü?
MALATYAYI TEMSİL EDEN TEK TAKIMIZ
-Burada şunu diyebilirsiniz, Hakikaten isminizi değiştirdiniz ancak destek gördünüz mü diye. Biraz önceki konuşmamda da söyledim. Ne yazık ki ne kentin yöneticilerinden nede kentin iş insanlarından gerekli desteği henüz görmedik.
Desteklemeleri gerekiyor. Malatya’yı profesyonel ligde temsil eden tek takımız.
Bakınız Malatya’da federasyonun bölge müdürlüğü var. Bölge müdürlüğünün olduğu kentte bir tane profesyonel takım var oda Malatya Arguvanspor. Malatyalı hemşerilerimizin bizi desteklemekten başka hiçbir şansları yoktur. Bu gerçeği geçte olsa görecekler, duyacaklar.
Çünkü Malatya Arguvan sporun başarısız olması ya da profesyonel ligden düşmesi hem kenti hem de Arguvan’ı büyük bir üzüntüye boğar ve ayıbımız olur. Bu takımı biz bu ligde tutup tüm Malatya ile birlikte üst liglere çıkması, başarılı olması için herkesin destek olması gerektiğini düşünüyoruz.
-Takımın ismi Malatya Arguvanspor oldu.3000 metre karelik bir tesisi var, UEFA kriterlerine uygun sahamız var. Bunların hepsi güzel. Ancak Malatya’yı yönetenler- Vali, Kaymakamlar ve belediye başkanları, iş adamları ve diğer kurumlar- Arguvan’da bu yapılanlardan haberdarlar mı? Haberdar değilseler ne yapmayı düşünüyorsunuz?
VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜK
-Geçen yıl görüşmelerimiz oldu. Görüşmeleri yönetim, kurulumuz ve Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamla birlikte yaptık. Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştük. Destek olacaklarını da söylediler ama bir sonuç çıkmadı. Destek sözlerinden bir sonuç çıkmadı. Bu sezon henüz böyle bir görüşme yapmadık. Çünkü hakikaten şu anda onlar da kentin depremden sonraki haliyle ilgili çok yoğun bir şekilde mesai harcıyorlar. Bu görüşmeyeceğimiz anlamına gelmiyor tabii ki sezon hazırlıklarını yapıyoruz. Biz başladık belirli bir süre takımımızın oturmasından sonra mutlaka ziyaret edeceğiz. Evet biz ligde varız, devam ediyoruz. Desteğinizi bekliyoruz. Mutlaka destek olunmasını istiyoruz. Gönülden arzu ediyoruz. Bizim ilçemizin gücü belli. O nedenle destek olacaklarını düşünüyorum.
-Bu güzel tesisin açılışını yapmak ve tüm Malatyalıları açılış için Arguvan’a davet etmek gibi bir planınız var mı?
TESİSİMİZİN AÇILIŞINA HERKESİ DAVET EDECEĞİZ
-Tabii biz bu konuda bir açılış planlıyoruz. Uygun bir tarihte açılış yapacağız. Elbette ki sayın Valimizi Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ve diğer kentin yöneticilerini, Gençlik Spor Müdürlüğünden tutun da Futbol Federasyonu, Bölge Başkanımıza kadar tüm müdürlerimizi hepsini davet edeceğiz. Spor camiasını spor basınını da bu açılışa getireceğiz.
Onlar da mutlaka o gün tesislerimizi gezip görüp ona göre değerlendireceklerdir diye düşünüyoruz.
-Geçmiş sezondaki iskelet kadroyu koruyabil diniz mi?
TEKNİK EKİBİMİZE GÜVENİYORUZ
-Önce hocamız ve teknik ekiple ilgili konuşayım. Hocamız, teknik direktörümüz Okan Kopan her şeyden önce çok düzgün bir insan, çok düzgün karakterli bir insan. Tam da doğrusu bizim aradığımız bir hoca. İlk kurulduğumuz günden bu yana ben hep futbolculara şunu söyledim. Arkadaşlar burası farklı bir camia. Burası farklı bir kültüre sahip olan bir ilçe.
Temsil ettiğiniz kültürün hakkını vererek oynamalısınız ve öyle davranmalısınız. Biz başarıyı istiyoruz ama bu başarıyı centilmence istiyoruz. Yani Arguvan'a yakışan bir şekilde istiyoruz.
ATATÜRKÜN SÖZÜNÜ GİRİŞE ASTIK
Geçen gün yönetim kurulu ve futbolcularımızla yaptığımız ilk yemekli toplantıda şunları söyledim.“Arkadaşlar bilmiyorum farkında mısınız ama içeriden ilk girdiğinizde sizi ilk karşılayan söz tam karşınızdaydı.”
“Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Bu sözü oraya yazdık ki bu sizin prensibiniz ve ilkeniz olsun. Başarıyı istiyoruz ama bu başarıyı centilmence ve bu kulübün tarihine, bu kulübün değerlerine, taraftarına yakışan bir şekilde istiyoruz dedik.
İSKELET KADROYU KORUDUK
Bu anlayışla biz futbolcularımıza da teknik heyetimize de güveniyoruz. Hoca bakımından hakikaten çok şanslıyız. Böyle bir teknik ekiple çalışmaktan çok mutluyuz. Geçen yıl kadromuzun büyük bir kısmını koruduk. Takımda kalması gereken futbolcularımızla anlaştık.
Süleyman Kılıç: Mehmet Başkan iskelet kadroyu tutmakta zorluk yaşadınız mı?
-Başkanım iskelet kadroyu tutmakta zorluk yaşadınız mı?
KAREKTERLİ OYUNCULARA SAHİBİZ
-Hayır hiç zorluk yaşamadık. Futbolcularımız bize gelirken ve gene bizimle anlaşırken fedakârlık yaptılar. Daha fazla transfer ücretli teklif edilmesine rağmen Arguvan'da kaldılar. Bunların iki sebebi var. Bir depremi burada yaşadılar. Takımın hepsi Arguvan’daydı. Bu deprem esnasında bazı futbolcularımız Malatya’dan ailelerini de getirerek Arguvan ‘da haftalarca, aylarca kaldılar.
O süreçte bizim belediye olarak deprem süresince yapmış olduğumuz çalışmalarımızdan, insanlara karşı olan hizmetlerimizden çok etkilendiler. Başkanım boş mukaveleye getirin imza atayım diyen futbolcularımız oldu.
O gün de, bugün de onlara fazla transfer ücreti teklif etmelerine rağmen gitmediler. Bu birinci neden.
TEKNİK DİREKTÖR TAKIMIYIZ
İkinci neden de hocamıza ve teknik heyetimize güvenmeleri. Hocanın elinde kendilerini daha da geliştirip üst seviyelere tırmanacaklarına inanmaları.
Takımın omurgasını koruduk. Geçen yıl takımda ilk 11 de oynayan oyuncularımızın genelini tuttuk. Hocamız bunların yanına biraz önceki söylediğim gibi çıkış yakalamak isteyen, kendini geliştirmek isteyen genç oyuncuları takviye ederek sürekli mücadele eden koşan terinin son damlasına kadar formasını ıslatan bir takım yaratma çabası içerisinde.
Bizim takımımız teknik direktör takımıdır.
-Takımın yaş ortalaması nedir?
GENÇ BİR TAKIMIZ
-Çok net bir şey söylemeyeyim ama geçen yıl ligde kendi grubumuzda en genç takımdık. Sanıyorum ki bu yılda yine kadrosu genç olan takımlardan biri olacağız.
-Sahanın durumu nasıl? Sahamız çim mi?
UEFA’DAN UYGUNLUK BELGEMİZ VAR
-Hayır sentetik çim, sahanın durumu gayet iyi. Biz geçen sezonun ikinci yarı maçlarını sahamızda oynamıştık. O zaman sahada gerekli bakım, onarım, tamirat işlerini yaptık. Tabi bu sadece yetmiyor. Sahada tesislerde belirli testler yapılıyor ve bu testler sonucunda eğer sahanız futbol oynamaya elverişli ise oynayabiliyorsunuz. Test sonuçları Almanya’ya gidiyor. Orada değerlendirmelere tabi tutuluyor. Test sonuçları uygun ise UEFA uygundur oynanabilir belgesi veriyor. Sıkıntımız yok. Tesisimiz gördüğünüz gibi mükemmel. Geriye sadece futbolcularımızın başarılı olması, seyircimizin de takımı desteklemesi tabii ki.
-Malatya Arguvansporu 2023 2024 sezonunda nerede görmek istiyorsunuz?
LİGİN TEPESİNDE GÖRMEK İSTERİM
-Görmek istediğimiz yer ligin tepesidir. Ama tabi bu seneki içerisindeki bulunduğumuz grup çok güçlü. Daha doğrusu içerisinde bulunduğumuz gruba baktığımız zaman biraz önce hocamız da söyledi.
Ciddi bütçelerle çok iyi transferler yapıp şampiyonluğu hedefleyen çok sayıda takım var.
-Hangi takımlar?
GRUBUMUZDA GÜÇLÜ TAKIMLAR VAR
-Antalya Kepez, İzmir, Edirne var. İstanbul'da Sinop Çekmece var, Kayseri Talas var. Hemen ilk etapta aklıma gelenler. Karadeniz’de üç takım var. 52 ordu var ilk maçımız 52 Ordu ile kendi sahamızda. Mesela 52 orduda iki takım birleştiler bunlar hepsi zirveyi hedefleyen takımlar. Ona göre bütçe ayıran ona göre transfer yapan takımlar.
PLAY-OF OYNAMAK İSTİYORUZ
Tabii biz de Play- of oynamayı hedefliyoruz. Play of maçlarının havası çok farklı oluyor. Yani o gün takımınız formundaysa eğer hakikaten iyi ise karşınızdaki çok büyük bütçeli takımlar hiçbir şey ifade etmiyor. Biz bunu gördük yaşadık.
Biz şunu oluşturmaya çalışıyoruz. Çocuklarla konuşurken bir ekip olmayı, bir aile olmamız gerektiğini aşılamaya çalışıyoruz.
Ben paramı aldım, çıkarım sahada oynarım, ondan sonrasına da bakmam diye değil. Buradaki çocuklara diyoruz ki biz bir aileyiz. Hocamızla teknik heyetimizle ekibimizle biz hep birlikte büyük bir aileyiz. Yani takım ruhu, ekip ruhu oluşturmaya çalışıyoruz. Bizi başarıya taşıyacak olan budur. Buna inanıyoruz.
-Mehmet başkan bizim futbol oynadığımız dönemlerde futbola pek sıcak bakılmazdı. Hatta toplumun afyonudur diye oynayanlar ayıplanırdı. Şimdi ciddi paraların döndüğü dünya çapında bir sektör oldu.
ESKİ ANLAYIŞLAR ŞİMDİ GEÇERLİ DEĞİL
-Şimdi şöyle söyleyeyim Süleyman Bey bazen hemşerilerimizden de duyuyoruz spora harcanacak para başka yerlere harcansa falan diye söylerler. Futbol başka yerlere harcanacak paraya engel değil ki. Futbol kendi kaynağını kendisi yaratıyor. Çok eskilerden kalan söylenilen bazı yargıların belki de günümüzde bana göre pek kıymeti kalmadı.
FAS TAKIMININ BAŞARISI ÖRNEKTİR
Bu konuyla ilgili Sevgili hocam Temel Yılmaz bizim doktorlar grubunda çok güzel bir yazı yazmıştı. Kendisi aynı zamanda kulübümüzün yöneticisi. Dünya kupasından bir örnek vermişti. Çok uzatmadan söyleyeyim. “Dünya kupasına katılmadan önce Fas’ı ne kadar insan tanıyordu.? Dünya kupasında başarılı olunca Fas’ı tanıyanların oranı, sayısı nedir?”
FUTBOL BİRLEŞTİRİYOR
Ben de hemen şunu söyleyeyim: Biz geçen yıl İstanbul'da Beyoğlu çarşıyla bir maç oynadık ve siz de gördünüz. İnsanlar çocuklarını, eşlerini, annelerini, kız kardeşlerini alıp maça gelmişlerdi. Bize ayrılan yer yetmedi. Karşı tribüne ne kadar insanın geldiğini gördünüz. Ben size soruyorum. Futbolun dışında o insanları oraya taşıyacak başka bir güç var mıydı? Yoktu. Bakın bir şey daha söyleyeyim.
TOPLUMSAL TEPKİ TRİBÜNLERDE
Bugün Türkiye'de futbolu küçümseyen, eleştiri getiren arkadaşlarımız Türkiye'de toplumsal muhalefeti örgütlemek için ne yapıyorlar. Niçin güçlü bir toplumsal muhalefetimiz yoktur.
Bakın sokakta toplumsal muhalefet var mı? Sendikalar ve diğer kitle örgütleri güçlü bir muhalefet yapıyorlar mı hayır.
Ama o stadyumları dolduran binlerce, on binlerce futbol sever var. Yeri geldiğinde toplumsal muhalefetin başını çekiyor. Bu çok önemli bir şey. Onun için futbolla, sporla ilgili geçmiş önyargıları kırmak lazım.
HER YERDE ÖRNEK BİR SEYİRCİMİZ VAR
Takımımıza sahip çıkmak gerekiyor. Bir anekdot daha anlatayım. Bir gün Arguvan sporun maçını tribünde seyrediyoruz. Sezai hocam ve Turgut Özal Araştırma Merkezinden yedi sekiz hoca arkadaşlarıyla birlikte.
Federasyonun temsilcisi yakınımızda oturuyor. Tokat yöresinden gelmiş. Bizim tribünde 50 ye yakın kadın seyircimiz var. Yaşlılar, orta yaşlılar gençler, çocuklar var. 80 yaşındaki teyze bile gelmiş. 12- 13 yaş arasında çocuklar var.
Sezai Hocam döndü federasyon temsilcisine;
“Sayın temsilci göreviniz gereği maçları izlemek için Türkiye’nin her tarafına gidiyorsunuz. Şu tribüne şöyle bir bakın, böyle bir manzaraya Türkiye’nin kaç yerinde rastlayabilirsiniz?” dedi.
Temsilci “Hocam yok vallahi hiç bir yerde rastlayamam” dedi.
ARGUVANIN TANINMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜÇ
Dünyada, Türkiye’de, Arguvan’da futbol böyle bir şey artık. Günümüzde bunu dışlamak ya da yok saymak mümkün değil ve son yıllarda bal liginden çıktığımız günden bu yana inanın Türkiye'deki spor camiasında spor kamuoyunda Arguvan’ın ismi çok fazla telaffuz edilmeye söylenmeye ve dillendirilmeye başladı.
-Mehmet Başkan Malatya Arguvanspor’un bir yönetim kurulu ve onun başkanı var. Belediye başkanı olarak diyaloglarınız nasıl?
BÜYÜK DESTEK VERİYORLAR
-Şimdi şöyle söyleyeyim, evet kulübümüzün ayrı bir yönetimi var, Bir başkanımız var hakikaten buradan ben özellikle kulübümüze çok ciddi destek veren, bu konuda maddi, manevi hiçbir desteğini esirgemeyen kulüp Başkanımız Cemal Altun’a, gene İstanbul'daki hemşerimiz bu konuda her türlü desteğini esirgemeyen Ali Kılıç ve Mersin’deki diğer bize destek sunan Haydar Abbas, Zafer Kılıç gibi arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.
Ancak bu takımın yükünü, ağırlığını Cemal Altun ve Ali Kılıç çekiyor.
-Mehmet Başkan son sorum şu olsun. Malatyalı, Arguvan’lı yurt içi ve yurt dışında yaşayan hemşerilerinize nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?
DESTEK OLMALARINI BEKLİYORUZ
-Özellikle Arguvan’lı hemşerilerimize, yani ekonomisi iyi olan, ekonomik anlamda belirli noktalara belirli yerlere gelmiş insanlara seslenmek istiyorum. Arguvan insanının geleneğinde, eğitim ve kültüründe paylaşmak vardır. O nedenle bu hemşerilerimizin paylaşımcı olmalarını, bu kulübe destek olmalarını canı gönülden arzu ediyoruz.
MALATYALI İŞ İNSANLARIMIZI DESTEĞE ÇAĞIRIYORUZ
Çünkü bu kulüp tüm Arguvan’ın tüm Malatya'nın takımıdır. Sadece Arguvan’lı hemşerilerimizi değil, tüm Malatyalı iş insanlarını, sporseverleri, kulübümüze destek olmaya çağırıyoruz. Çok güzide bir kulübümüz var. Bu kulübe gelen federasyonun temsilcileri, yöneticileri kulübümüzün yönetimine baktıkları zaman bu kulüp ne kadar temiz ne kadar nezih bir kulüp diyorlar. Profesörler, doktorlar dünyaya mal olmuş insanlar var kulübün yönetiminde. Onun için bu yükü sadece Cemal Başkan ile Ali Kılıç’ın üzerine bırakmamak gerekir. Herkesin destek olmasını sağlamalıyız. Biz şunu da görüyoruz, duyuyoruz hemşerilerimizin çok farklı alanlarda çok farklı yerlerde güzel işler yaptığını, iyi işler yaptığını duyuyoruz. Hakikaten gururlanıyoruz hemşerilerimizin, ticarette de sanayide de iyi yerlere gelmesi bizleri gururlandırıyor. Onurlandırıyor ama lütfen paylaşalım. Kimse öbür tarafa bir şey götürmeyecek.
-Başkanım bu mesajlarınız umarım ilgili yerlere ulaşır sonuçları olumlu olur. Teşekkür ederim…
SİZE TEŞEKKÜR EDERİM
-Süleyman bey hakikaten size çok teşekkür ediyorum. Niye teşekkür ediyorum biliyor musunuz? Çünkü bizim Arguvan’a geçmişte ve bugün yaptığımız hizmetleri hemşerilerimize ulaştırıyorsunuz.
Onlar en azından sizin yazdıklarınızı okuyarak Arguvan’da ne olup bittiğini görüyorlar, öğreniyorlar, haberdar oluyorlar. Arguvan’a gelmeseler bile sizin söyleşilerinizi okuyarak bilgi sahibi oluyorlar.
SON...