ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Arguvan Cezaevini Bulgur Fabrikası Yaptılar

Arguvan Belediyesi tarafından desteklenen Kooperatif devir alınan kapalı cezaevini Bulgur ve ambalajlama fabrikasına çevirdi. Çok sayıda ürün üreten Arguvan Belediyesi Kooperatife verdiği destekle Arguvan'Da üreterek kazanan belediye oldu. 

15 Ağustos 2023 13:12
Arguvan Cezaevini Bulgur Fabrikası Yaptılar

Arguvan Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi güzel hizmetler yapmaya devam ediyor. İlçedeki Cezaevini Bulgur Fabrikasına çeviren Kooperatif yerel üretimleri de pazarlayarak Arguvan Ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Arguvan Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Sırrı Yücel, Kooperatifin çalışmaları hakkında Süleyman Kılıç’ın sorularını cevapladı:

-Süleyman Başkan “Arguvan Doğal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” ne zaman kuruldu. Kuruluş amacı nedir?

-2020 yılının başında kooperatifimizi kurduk. Kuruluştan bir yıl önce köylerimizde çalışmalar yaptık. Aslında kooperatifçilik imece usulüyle bir işi yapabilmek demektir. İşi olgunlaştırınca kooperatifimizi kurduk

-Kooperatif kurulduğunda Arguvan’lının ilk tepkisi ne oldu?

YEREL YÖNETİMİN DESTEĞİ ÖNEMLİYDİ

-Arguvanlı’nın daha önce kooperatif deneyimi vardı. Ancak maalesef iyi sonuçlanmamış. Bunun verdiği bir tedirginlik yaşanıyordu. Ancak arkamızda Yerel yönetimin, Belediyenin desteği güven açısından önemliydi. Belediye’nin desteği kafalardaki soru işaretlerini giderdi.

İstanbul’daki Arguvan’lılarla bir toplantı yapıldı. Kooperatifin amacı ve projelerimiz anlatıldı ve destek istendi. O toplantıdan sonra kooperatif ortaklarında büyük bir artış oldu. Arguvanlı dostlarımız önemli miktarlarda hisse alarak kooperatife üye oldular. İlk zamanlar yoğun bir ilgi gördük. Ancak covit, arkasından ekonomik kriz, devamında deprem hızımızı kesti. Yapmamız gereken çalışmaları yapamadık. Ancak biz depremden önce birkaç büyük projeye imza attık.

CEZAEVİNİ BULGUR FABRİKASI YAPTIK

Sizin de bildiğiniz üzere ilçemizde bir cezaevi vardı kaldırıldı. Binası boşaltıldı. Adalet Bakanlığına bağlıydı. Sayın Belediye Başkanımızın çabaları ile cezaevi binası belediyeye tahsis edildi. Bizlerde hububat ürünlerinin işlendiği bir fabrikaya dönüştürdük. Biz kooperatif olarak ürünlerimizi orada işleyip, ambalajlayıp satıyoruz.

AKARYAKIT İSTASYONU

Yine uzun bir zamandır Arguvan’ın en büyük eksiklerinden biri de Akaryakıt istasyonunun olmamasıydı. Bir türlü harekete geçirilemiyordu. Belediyemiz büyük ihtiyaç olan bu tesisi yaptı Arguvanlının hizmetine sundu. İşletmesini kooperatif olarak biz yapıyoruz.

Böylece bu iki proje, covit, ekonomik kriz ve deprem felaketlerinde kooperatifimizi ayakta tuttu.

-Süleyman Başkan Kaç ortağınız var? Bir hisse ne kadardır. Ortak olmak için minimum kaç hisse almak gerekiyor. Kimler üye olabilir?

-250 üyemiz, ortağımız var, bir hisse 150 TL dir. Minimüm 5 pay-hisse alınması gerekiyor. Her Arguvan’lı kooperatife üye olabilir. İl dışından da kooperatifimize ortak olabilirler.

Sohbetin bu bölümünde araya giren Arguvan Belediye Başkanı şunları söyledi:

KOOPERATİFİMİZ MALATYADA ÖRNEKTİR

-Başkanda bahsetti ilk kuruluş aşaması ve kurulduktan sonra üretime dönük çok planlarımız vardı. Ama koşullar pandemi süreci arkasından gelen ekonomik kriz, deprem bizim projelerimizi uygulamak ve genişletmek noktasında zorladı. Örneğin biz akaryakıt istasyonumuzu ki büyük bir ihtiyaçtı yaptık tamamladık. Kooperatifimize kiraya verdik. O zaman akaryakıt tanklarımız 126 bin liraya doluyordu. Şimdi 2 milyona dolduramıyoruz. Aradaki farkı düşünebiliyor musunuz? Döndürülmesi bile güçlü bir sermayeye sahip olmakla mümkün. Tüm bunlara rağmen biz başkanla ve Ziraat odası başkanımızla birlikte elimizden geleni yapıp sürdürmeye çalışıyoruz. Şunu hemen söyleyebilirim. Malatya’da aktif düzenli çalışan ilk sıradaki kooperatif olduğumuzu söyleyebilirim. Bunu yalnız biz söylemiyoruz. Malatya İl Tarım müdürlüğümüzde kooperatif ile ilgili kurumların kanaati böyledir. Başkana ben teşekkür ediyorum hep birlikte hep beraber başarılı olmak için kenetlenmiş durumdayız.

-Süleyman Başkan kooperatifimizin bilançosu ne durumda artıda mıyız ekside miyiz?

-Belediye Başkanımızın belirttiği gibi Malatya’da örnek gösterilen bir kooperatifiz. Üç yıl boyunca yaşadığımız onca sıkıntıya rağmen zarar etmeyen varlıklarını artıran bir kurumuz. Sürekliliğimiz ve devamlılığımız olan hatta varlıklarını artıran bir kurum.

-Süleyman Başkan Kooperatifimizin varlıkları nelerdir?

DAP’TA BÜTÜN PROJELERİMİZ ONAYLANDI

-Kooperatifimiz, Belediye, Ziraat odası ve İlçe Tarım olarak DAP’a(Doğu Anadolu Projesi) projeler sunduk. Sunduğumuz projelerimizin makul, gerçekçi, ihtiyaca cevap veren, ayakları yere basan projeler olduğu için tümü DAP tan geçti ve bütün hibeleri aldık.

Şu anda makine parkurumuzda;

ANIZA EKİM MAKİNESİ

1- “Anıza ekim makinamız” var. Yani biçilen tarlayı sürmeden direkt hozana ekim yapıyor.

-Anıza ekim makinesi bizim topraklarımıza uygun mu? Ne tür bir fayda sağlayacak? Böylece tarlayı nadasa bırakma kalkacak mı?

-Yakıt ve işçilikte büyük bir tasarruf sağlıyor. Bu makine ile arpa ve buğday ekiyoruz. Sulu topraklar için uygundur. İleriki dönemlerde özellikle de aşağı mahallelerin sulu tarlalarında kullanılabilir bu yöntem. Barajın yapılmasıyla birlikte bu tür Anıza ekim makinelerine çok ihtiyaç duyulacağı gözüküyor. Amaç toprağın nadas adı altında boş bırakılmamasıdır.

TAŞ TOPLAMA MAKİNESİ

2- İki tane ”Taş toplama makinemiz” var.  Bizim topraklarımız taşlıdır. Bu taşlar tarlalardan toplanarak verimliliği daha da artan bir üretim yapılması düşüncesindeyiz.

Mehmet Kızıldaş: Şu ilaveyi yapayım. Bu taş toplama makinesinin çalışması için güçlü bir traktöre ihtiyaç var. Kooperatifin traktörü yoktur. Ancak belediyemiz geçen yıl güçlü iki traktör aldı. O traktörlerden birisini kooperatifimize uygun koşullarda kiraya verdik.

-Örneğin Kooperatife babam üye değil, bu imkândan yararlanamaz mı?  Ücretlendirme saat hesabımı dönüm hesabımı yapılıyor? Toplanan taşları kim, nereye dökecek?

-Önceliğimiz kooperatif ortaklarımızındır. Ortak olmayanlara da hizmet veririz tabii. Ücretini saat olarak belirliyoruz. Her tarlada taş yoğunluğu farklı olduğu için saat sistemi daha uygundur. Toplanan taşları tarla sahibi nereye isterse oraya döküyoruz. Ayrıca isterse kendi traktörünün römorkuna veya kamyona makinemiz boşaltabiliyor. Kendisi istediği yere dökebilir.

KATI GÜBRE ATIM MAKİNESİ

3-İki tane “Katı gübre atım makinemiz” var. Bu makinelerle hem köy içerisinde oluşan hayvan gübrelerinin kaldırılmasına katkı sağlamış oluyoruz. Hem de Gübre fiyatlarının her gün arttığı bir ortamda köylünün hayvan gübresini tarlasında değerlendirmesinin yolunu açıyoruz. Makinemiz hayvan gübresini alıyor, öğütüyor ve püskürtme sistemi ile tarlaya serpiyor.

KABAK ÇEKİRDEĞİ HASAT MAKİNESİ

4- İki tane “Kabak hasat makinemiz” var.

Mehmet Kızıldaş: Yanlış anlaşılmasın bu yemeklik kabaklar değil. Çerez olarak yediğimiz kabak çekirdeği makinesi.

Süleyman Sırrı Yücel: İl ve İlçe tarım üreticilere kabak tohumları dağıtıyor. Çok cüzi bir ücretle veya hibede edebiliyorlar. Üretilen kabaklar bu makinelerle biçiliyor. Tıpkı Patos makinesi gibi. Kabağın posasını, kabuğunu ayırıyor. Çekirdeğini ayrı bir şekilde depoluyor.

5-İki tane ”Nohut biçme makinemiz” var. Bu makinelerle aynı zamanda mercimekte biçebiliyoruz.

Yine İl ve ilçe Tarım tarafından üreticilere nohut desteği sağlanıyor. Nadasa bırakılacak tarlaya, kurakta olsa nohut ekimi en uygun üründür. Böylece her yıl ikinci ürünü kaldırmış oluyoruz. Aynı zamanda nohut ve mercimeğin köklerinin salgılamış olduğu azot ve mineraller toprağa karışarak toprağı beslemiş oluyor. Bu da ertesi yıl arpa ve buğdayda verimin artmasını sağlıyor...

Bu iki makinemiz traktörle çalışıyor. Aynı zamanda patos görevi görüyor.

Çiftçimiz tarlasına ektiği nohut ve mercimeği, üretici hiçbir şekilde dokunmadan hazır teslim alıyor. Bu durum maliyetlerde önemli düşüşü sağlıyor.

PANCAR SÖKÜM MAKİNESİ

6-Diğer bir makinemizde “Pancar Söküm makinesi” Ağırlıklı sulu arazilerde pancar ekimi yapılıyor. Bu makinemiz bu sene alındı. Pancar söküm mevsiminde pancar üreticilerimizin hizmetine sunacağız.

Süleyman Kılıç: Süleyman Başkan bu bahsi geçen makinelerin çalışma ücretlerini belirlerken kriterleriniz nelerdir?

KAR AMACI GÜTMÜYORUZ

-Süleyman Sırrı Yücel: Belli ücret karşılığında yapıyoruz. Kâr amacı gütmüyoruz. Düşük bir ücretle bu hizmeti yapıyoruz.

Süleyman Kılıç: Süleyman Başkan Kooperatifimizin çok önemli bir makine parkuru olduğunu ben bir kooperatif üyesi olarak ilk defa öğreniyorum. Arguvanlı çitçinin bu makinelerden haberi var mı? Tanıtımda bilgilendirmede bir eksiğiniz var mı?

-Süleyman Sırrı Yücel: Köy ziyaretleri yapıyoruz anlatıyoruz. Sosyal medya da WhatsApp gruplarımızda sürekli bilgilendirme yapıyoruz.

-Mehmet Kızıldaş: İzninizle Süleyman Bey. Bizim dezavantajımız nüfusumuzun yaşlı olması. Çiftçilerimiz maalesef yeniliklere karşı. Teknolojiyi kullanmaya çok hevesli değil. Bizden geçti deyip gidiyorlar.

Süleyman Kılıç: Süleyman Başkan Bulgur fabrikasının ürünlerinde durum nedir? Üretim ve satış istediğiniz düzeyde midir?

BULGURUMUZ EN BAŞTA

-Süleyman Sırrı Yücel: Bizim ata tohumumuz olan sarı bursa cinsi buğdaydan bulgur yapıyoruz. Bulgurumuz çok istenen lokomotif bir ürünümüz oldu.

Arkasından Kızıltan cinsi buğdaydan yapılan bulgurumuz, eriştemiz, tarhanamız, yarmamız ve kurutmalarımız var. Bu ürünlerimizin hepsini hem Arguvan’daki satış noktamızdan hem de Malatya’daki Esenlik mağazalarının tüm marketlerinden, ayrıca Ovacık Kooperatifinin tüm satış noktalarında bulgurumuz satılmaktadır.

İNTERNETTEN SİPARİŞ ALIYORUZ

Bunun yanında online (İnternetten) satış yapıyoruz. Çok ilgi görüyor. Burada esas sıkıntımız kargo ücretlerinin yüksekliği alıcı ödüyor ama ciddi bir rakam oluşturuyor.

arguvandogal.com/ sitesinden hemşerilerimiz bize ulaşabilirler. Online olarak siparişlerini verebilirler.

-Süleyman Kılıç: Süleyman başkan bu ürünlere biz organik mi diyelim? doğal mı diyelim?

DOĞAL ÜRÜN DİYORUZ

-Süleyman Sırrı Yücel: Organik demiyoruz doğal tarım ürünleri diyoruz. Ürünlerin bir kısmı Belediyemizin tarlalarında ekilip biçiliyor. Bir kısmı da Kooperatif üyelerimizin tarlalarındaki ürünler. Biz buralarda nasıl tarım yapıldığını, hangi gübreyi attıklarını, hangi ilacı kullanıp kullanmadığını biliyoruz. Yapılan üretim bizim gözetimimiz altında yapılıyor. Doğallığı sağlayabiliyoruz. Üretim aşamasında kendi bulgur fabrikasında işliyoruz. Üretim aşaması tamamen bizim kontrolumuz altında. Hijyen ve en sağlıklı bir ortamda ürünlerimiz üretip paketlemesini, ambalajlamasını yapıyoruz.

Süleyman Kılıç: Kooperatif ürünlerinizin piyasaya göre fiyatları nasıldır?

FİYATLARIMIZ PİYASANIN ALTINDA

-Süleyman Sırrı Yücel: Biz bir tarımsal kalkınma kooperatifiyiz. Yalnızca üretim ve tüketim kooperatifi değiliz. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi de desteklemeye çalışıyoruz.

Piyasadaki üreticiler bize bakarak fiyat belirliyorlar. Biz minimum kâr marjı ile çalışıyoruz. Bizim fiyatların üzerinde satış yapıyor diğer değirmenler.

Süleyman Kılıç: Süleyman başkan önümüzdeki dönemde kooperatifimizin hedefleri nedir? Yeni projeleriniz var mı?

TEKNOLOJİ VE YENİLİKLERİN PEŞİNDEYİZ

-Süleyman Sırrı Yücel: Projelerimiz vardı. Ancak Pandemi, deprem ve ekonomik kriz bizi umduğumuzdan fazla etkiledi. Önümüzdeki dönemde genel kurulumuz var genel kurulda konuşacağız eğer üyelerimizden destek görürsek projelerimizi hayata geçirebiliriz. Bizim avantajımız yerel yönetimin bizi desteklemesi. Bu zaman kadar yaptığımız projelerde biz bunu gördük. Günümüz şartlarında yerel yönetimlerin desteğini alamayan kooperatiflerin başarılı olma ihtimali çok azdır.

Bizim önemli bir makine parkurumuz oluştu onları koruyabilecek kapalı bir garajımız yok. Akaryakıt istasyonumuzun arka kısımdaki bir buçuk dönüm kadar yerimiz var. DAP tan projemizi geçirebilirsek kapalı alan yapacağız. Dosyamız tamamlanmak üzere.

DRON PROJEMİZ VAR

Biz teknoloji ve yeniklerin peşindeyiz. Örneğin Malatya bölgesinde şimdiki ilaçlama, gübreleme işlemleri bildiğiniz traktörle, ilaçlama makineleri ile yapılıyor. Biz bunu aşan bir teknolojiyle dronlarla yapmayı düşünüyoruz. Dronlar getireceğiz. Böyle bir projemiz var. İlaçlama ve gübreleme işini dronlarla yapacağız.

Süleyman Kılıç: Süleyman Başkan Arguvan’lı çiftçiden beklentiniz nedir ne yapsın Arguvan’lı çiftçi?

ARGUVANLI KOOPERATİFİNE SAHİP ÇIKSIN

-Süleyman Sırrı Yücel: Çiftçilerimiz kooperatifimize üye olsunlar. Hisse alsınlar. Biz onlara kat kat geri dönüşüm sağlayacağız. Amacımız çiftçilerimizin üretim yapması bizde bu üretimin doğru verimli bir şekilde olması için elimizden geleni yaparız. Aile bütçelerine katkı sağlamış oluruz.

Süleyman Kılıç: Süleyman Başkan benim sorularım bu kadar sizin ilave etmek istediğiniz bir konu varsa buyurun lütfen.

ARGUVAN KURUMLARIYLA UYUM İÇİNDEYİZ

-Süleyman Sırrı Yücel: Projelerimiz var. Ufkumuz geniş. Arguvan’lı iş insanlarımızın kooperatifimizden hisse almalarını, ortak olmalarını istiyoruz.

Üreticilerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Belediyemizle Ziraat odamızla birlikte uyum içerisinde Arguvan için çalışıyoruz. Belediye başkanımız Mehmet Kızıldaş’a ve Arguvan Ziraat odası başkanımız Turan Aslantürk’e dayanışma ve destekleri için çok teşekkür ederim. Ayrıca İl tarım, İlçe tarım yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Size de bize bu fırsatı sunduğunuz için çok teşekkür ederim.

Süleyman Kılıç: Süleyman başkan ben teşekkür ederim umarım bu mesajlarınız yerine ulaşır ve dönüşler olur. Mehmet Başkan siz bu kooperatif girişimin başından beri içindesiniz. Sizin ilave etmek istediğiniz bir husus varsa buyurun lütfen.

-Mehmet Kızıldaş: Biz yerel yönetim olarak kooperatifimizin arkasındayız her türlü desteği sağlıyoruz. Kooperatifimizin amacı buradaki çiftçinin üreticinin bilinçli üretim yapması ve emeğinin karşılığını almasıdır. Girdilerini daha uygun şartlarda temin edebilmesi, üreticilerimizin kooperatifimizle ilişkilerinin gelişmesine bağlıdır. Böylece hem kooperatifimiz büyür hem de çiftçilerimiz önemli ölçüde katma değer sahibi olurlar. Biz bu konuda yenilikleri, değişiklikleri takip ederek paylaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde umudum ülke ekonomisi ve koşullar bir düzene girer, bizde hem kooperatifimiz hem de yerel yönetim olarak daha rahat çalışma ortamı yakalarız.

Süleyman Kılıç: Teşekkür ederim.

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.