ALTIN
 3.022,60
DOLAR
 34,3205
STERLİN
44,5531
EURO
 37,4161

Malatya'nın Naci Görür'ü son depremlerde kolunu kırdı

Malatya'yı son 30 yıldan bu yana depremler konusunda uyaran ve deprem bilinci oluşması için çaba sarf eden İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, 12 Şubat depremleri sırasında düşerek kolunu kırdığı. Ancak Aluçlu, yine de depremlerle ilgili uyarılarda bulunmaya devam etti. 

16 Ağustos 2023 22:25
Malatya'nın Naci Görür'ü son depremlerde kolunu kırdı

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, 12 Ağustos depremlerine evinde yakalandığını aşağıya inmek isterkende, kaygan zeminde  ayağının kayması sonucu sol kolunun bilek ve dirseğinden kırılması sonucu yaralandı. Kolu alçıya alınan ve evinde tedavi edilen Aluçlu buna rağmen uyarılarda bulunmaya devam etti.

Vehbi Aluçlu sağlık durumunun iyi olduğunu ve yaklaşık 25 yıldan bu yana katıldığı çok sayıda programda Malatya'da olası depremler için önlem alınmasını istediğini ancak, bunu anlatamadıklarını belirtti.

"MALATYA'DA DEPREM İÇİN BİR ÖNLEM ALINMADI"

25 Yıldır bulunuğumuz her ortamda, konuştuğumuz her yerde Malatya deprem bölgesi,  Deprem geliyor dediğimiz halde önlem alınmadığını söyleyen Vehbi Aluçlu, "Prof.Dr. Naci Görür'ü de 15 yıl önce Malatya'ya getirdik ve programlar yaptırdık, Hocamız Malatya depremde öncelikli iller arasında fay hatlarına dikkat ediniz, yerel yöneticileri uyarmasına rağmen tedbir almadılar. Bizi de doğru söylediğimiz için dokuz köyden kovmaya çalıştılar. Ama biz burada olmaya devam ettik ve uyarmaya da devam edeceğiz

Hiç istemezdik ama dediğimiz çıktı çıkıyor, Kahramanmaraş merkezli depremlerde kalitesiz inşaatlar ve kalitesiz binalar birlerce insanın hayatına mal oldu. Binlerce insan  bu yüzden öldüler. 

“DEPREM GELİYOR DİYENLERİ DİNLEMEDİLER"

Malatya'da 25 yıldan bu yana bizler deprem geliyor diyerek kendimizi paraladık diyen Aluçlu, , “Açıklamalar yaptık, Naci Görür Hocamızı bile getirip konferanslar verdirdik, oturumlar düzenledik, hazırladığımız dosyaları da milletvekillerine, belediye başkanlarına, dönemin valisine teslim ettik. Hiç dinleyen olmadı, bizi hafife aldılar, dinlemediler. 2017’de yaptoğımız programlarda depremin geleceğini bağıra bağıra söyledik. Erkenek ve Çelikhan faylarının sinyal verdiğini duyurduk. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovmaya çalıştılar ama biz onuncu köye gidip doğruları söylemeye devam ettik. Bugün bile deprem uyarısında bulunan bizlerden rahatsızlık duyanlar var. Deprem ile ilgili toplantılar yapılıyor, şehrin geleceği konuşuluyor bizleri bu toplantılara çağırmıyorlar. Ben 40 yıldır buradayım malesef bu kadar duyarsızlık görmedim" diye konuştu.

"ASRIN FELAKETİNİ KALİTESİZ BİNALAR YARATTI"

Vehbi Aluçlu şunları söyledi:

"Kahramanmaraş merkezli depremlerin asrın felaketi olarak değerlendirildiğini, ancak asrın felaketini kalitesiz, kontrolsüz ve özensiz binalar yaratmıştır. Naci Görür Hocamızda Malatya'da ve Elazığ'da yaptığı konuşmalarda, bizlerde Malatya da 1513 yılında kırılma meydana gelen Pazarcık Fayı konusunda uyarılarda bulunduk. 7'nin üzerinde depremler beklediğimizi sürekli anlatmaya çalıştık, sonuç olarak 50 bin insanım ız bu yüzden öldüler. Kahramanmaraş merkezli depremlerde binalarımız standartlara uygun olsa felaket olmazdı. Binalarımız çürük olduğu için 50 binin üzerinde yaşam sona erdi. ‘Asrın felaketi’ binaların kalitesiz, özensiz, mühendislik hizmeti almadan yapılmış olmasıdır. Japonya’da, Şili’de 9’un üzerinde deprem oluyor az sayıda can kaybı oluyor. Bizim binlerce can kaybı yaşamamızın nedeni; inşaatlarımızı kaliteli yapmamamızdan kaynaklanıyor. Pazarcık segmenti kırıldı, aynı gün içerisinde Elbistan segmentinin kırılması felaketin büyüklüğünü artırdı. Yine binalarımız sağlam olsaydı bu kadar can kaybı olmazdı..

Çürük zemine verilen yüksek katlı binalarda yaşanan yıkımların birçok sorumlusu vardır. Binaları kalitesiz yapanlar sorumludur. Sağlam olmayan bir zemine 15 katlı bina yapmaya izin veriyorsanız bunu verenler sorumludur. Binaların kalitesiz yapılmasından kaynaklı bir sorun var. Belediyeler tarafından İmara açılan bölgelerde, 15 katlı binalara izin veriyorsanız bundan verenler sorumludur. İnşaat aşamasında projesini çizen mühendis ile imalat aşamasında başında durup betonu düzün döktürmeyen inşaat mühendisi de sorumludur. Yapı denetimde sorumludur. Şu anda sorumluluk herkese dağıtılmalıdır ama hiç kimse sorumluluğu üzerine almıyor. Ama bunu yapanlar her bakımdan sorumludurlar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.