Çevre Yolu altı neresidir diye sorsak aklımıza Taştepe bölgesi gelir. Hidayet, Sarıcıoğlu, Beylerbeşı, Şehit Fevzi, Hanımın Çiftliği, Taştepe, Melekbaba, Çarmuzu, Kaynarca, Kiltepe ve hatta İlyas mahallesi diye sıralarız.
1970’li yıllardan itibaren bahçeli tek katlı gecekonduların inşa edildiği, 1980 yılından sonra da yapıların hız kazandığı bu bölgeye yıllardır Çevre Yolu altı der dururuz.
Daracık yolları, kaldırıma yaslanmış kerpiç evleri sıvayıp boyasanız da bu bölgenin kaderi bir türlü değişmedi. Malatya şehir merkezine yürüme mesafesinde olmasına rağmen 50 yıldan bu yana da gelişmedi. Yerinde saydı durdu.
Siyasetçiler büyük vaatler verdiler “Çevreyolunun kaderini değiştireceğiz” dediler ama her seçimden sonra unuttular söylediklerini. Kentsel dönüşüm buradan başlamalı desek de “Adam ne uğraşacağız insanlarla” deyip birde işi başlarından savdılar.
Zaman zamanda yazarım, söylerim, siyasetçilere öneririm, gelin Çevre Yolu altını Çukurambar gibi yapalım diye…
Ha nerede çıktı bu Çukurambar diyeceksiniz. Çukurambar Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir. Kızılay'a yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıktadır. 2000'li yıllara kadar gecekondu bölgesi olan Çukurambar, kentsel dönüşümle beraber Ankara'nın en lüks semtlerinden biri haline gelmiştir.
Çukurambar dönüşümden önce tıpkı Malatya’nın Çevre yolu altındaki yapılara sahipti. Kentsel dönüşüm, Çukurambar’ın kaderini değiştirdi ve Ankara’nın en gözde semti oldu.
İşte bu nedenle Malatya Çarşısına yürüme mesafesinde olan Çevre Yolu altındaki tüm mahalleleri kapsayacak bir Kentsel dönüşüm bu bölgeyi Ankara’nın Çukurambar semti yapar arkadaş.
Malatya Büyükşehir Genel Sekreterliği gibi önemli bir görevde iken istifa ederek Battalgazi Belediyesi Başkan aday adayı olan Latif Oktay hafta sonunda ziyaretimize geldi. İlk sorum yine Çevre yolu altı oldu ve “burayı Çukurambar yapabilirsiniz” demeye kalmadı hazırladıkları Çevre Yolu altı kentsel dönüşüm projesini hazırladıklarını ve Bakanlık onayına sunduklarını açıkladı.
Malatya Merkeze bu kadar yakın bir bölgede yapılacak kentsel dönüşüm ile yaklaşık 2 bin adet konuttan başlayarak 5 bin konut yapılabileceğini söyledi ve ekledi:
Battalgazi ilçesine bağlı Taştepe, Şehit Fevzi, Hanımınçiftliği, Hidayet ve Beylerbaşı mahalleleri ile Yeşilyurt ilçesine bağlı Melekbaba, Kiltepe, Çarmuzu, Kaynarca mahallerinin bulunduğu bölge de Malatya Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm projesi hazırlayarak Şehircilik Bakanlığının onayına sunmuştu. 6 Şubat depremleri süreci hızlandırdı ve Çevre yolu altını kapsayan dev bir Kentsel dönüşüm projesi hazırlayarak Bakanlığın onayına sunduk ve kabul aşamasında. Onay ile birlikte çevre yolu altında dönüşüm başlayacak.”
Dönüşüm projesinde doğu batı ekseninde kuzey, güney ekseninde yeni yollar yer alıyor. Yeni bir meydanlar, yeni parklar, yeni okul alanları, sosyal donatılar planlanmış.
Çevre Yolu altı Çukurambar olma yolunda hızla ilerliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da Çevre Yolu altının kaderini değiştirmeye oldukça kararlı görünüyor.
Depremlerde çok sayıda evin yıkıldığı Çevre yolu altında oturan binlerce vatandaş bölgede yapılacak kentsel dönüşümü bekliyor.
Çevre Yolu altını Çukurambar yapmak için siyasi irade oluşmuş, Büyükşehir Belediyesi kararlı, Battalgazi Belediyesi umutlu, vatandaş geç kaldınız ama bir an önce yapın diye bekliyor…
Çevre yolu altı neden Çıkurambar olmasın ki?
Siyaset, 04 Aralık 2023 15:16
Yorumlar (0)