Çölyak Hastalarını Bilgilendirme Toplantısı
Sağlık, 26 Ocak 2024 14:30Malatya Valisi Ersin Yazıcı’nın eşi Hanife Yazıcı, Çölyak Hastaları Derneği tarafından Çilesiz Semt Pazarında Çölyak Hastası Çocuklar için düzenlenen programa katıldı.
Programa Hanımefendi Hanife Yazıcı’nın yanı sıra; Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, 2. Ordu Komutanı Korg. Metin Tokel’in eşi Zennure Tokel, Kaymakam Adayı Nursen Yüce, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal’ın eşi Feray Çankal, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ercan Altın’ın eşi Mukaddes Altın, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Tuncay Altuğ’un eşi Ayşe Altuğ, Yardımcısı Reşit Özer Özdemir’in eşi Fatoş Özdemir, Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak’ın eşi Gizem Bıçak, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar’ın eşi Esma Savar, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın eşi Semra Çınar, Çölyak Hastaları Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu ve Diyetisyen Orhan Okşar katıldı.
Başkan Karslıoğlu; derneğin faaliyetleri ve çölyak hastalarının Malatya’da yaşadığı sorunlar hakkında Hanımefendi Hanife Yazıcı’yı bilgilendirirken derneklerinin kuruluş amacının, Çölyak hastalığı hakkında toplumu bilgilendirmek, duyarlılık sağlamak ve farkındalık oluşturmak olduğunu ifade etti.
Derneğin faaliyetleri ve çölyak hastalarının Malatya’da yaşadığı sorunlar hakkında bilgi alan Hanımefendi Hanife Yazıcı, “Çölyak hastalarının glütensiz gıdalarla beslenmesi gerekiyor. Bizler de devlet olarak ilimiz genelinde elimizden geldiğince bu noktada hastalarımıza destek olmaya gayret ediyoruz. Her zaman bu yardımı yapmaya devam edeceğiz. Çölyak hastalarının sorunlarıyla yakından ilgilenerek konuyla alakalı yaptıkları çalışmalardan dolayı Başkan Karslıoğlu ve dernek üyelerini tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum.” dedi.
Çölyak hastalığı hakkında konuşan diyetisyen Orhan Okşar, “Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde glutenin vücuda alınmasından sonra ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Çölyak hastalığı için günümüzde tek tedavi şekli glutensiz diyettir. Çünkü gluten; buğday, arpa, çavdarda bulunan bir protein karışımı olup çölyaklı bireyler için sakıncalıdır. Bu nedenle glutensiz diyet uygulayacak hastanın beslenme programı bir diyetisyen tarafından ayrıntılı şekilde yazılmalı, hastalar belirli aralıklarla değerlendirilmeli ve yaşam boyu izlem altında olmalıdır.” dedi.
Düzenlenen program Hanımefendi Hanife Yazıcı ve beraberindeki heyetin, programa katılan hastalara hediye vermesi ve fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.
Sağlık, 26 Ocak 2024 14:30
Yorumlar (0)