Gazeteciler Cemiyeti, Gaziantep'te gazetecilerle bir araya geldi
Yaşam, 15 Mayıs 2024 13:44Gazeteciler Cemiyeti, 6 Şubat depremlerinden etkilenen meslektaşlarıyla Gaziantep'te bir araya geldi. "Bölgesel Eğitim ve Değerlendirme Toplantı"larının üçüncüsü Malatya ve Adıyaman'ın ardından Gaziantep'te Tuğcan Otel'de gerçekleştirildi.
Yerel basın mensuplarının yanı sıra iletişim fakültesi öğrencilerinin de yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte deprem sonrası yerel basının durumu, Gazeteciler Cemiyeti'nin deprem bölgesindeki basın meslek örgütlerini kapsayan dayanışma çalışmaları ile Türkiye çapında her gazetecinin katılabileceği eğitim programları konuşuldu. Buluşmaya çeşitli basın meslek örgütlerinin temsilcileri ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.
Sarıoğlan Kaymakamı Uçar, görevine başladı
Şahin: "Yıkıldığı zaman haber olan bina, tekrar yapıldığında haber olamıyor"
Etkinliğin açılış konuşmasını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin gerçekleştirdi. Gaziantep'in yakın dönemine değinen belediye başkanı, "Mültecilerin dörtte biri, bir gecede Antep'e geldi. Gazze'de yaşananlar Suriye'de de yaşanmasın diye büyük fedakarlıklar yapan bir şehrin başkanıyım. Batı'nın yaptığı gibi duvarlar örebilirdik ama bizim medeniyetimiz insanı yaşat ki devlet yaşasın diyor. Medeniyetimiz iyiliği emrediyor ve iyilerin kazanacağının müjdesini veriyor" dedi.
Gaziantep'in depremde karşı karşıya kaldığı yıkımın boyutlarına değinen Şahin, "50 bin bağımsız konutu 6 Şubat'ta kaybettik. Gelini olmaktan onur duyduğum Malatya'da 120 bin konut yerle bir oldu. Hatay'daki durumu görüyoruz. Birbirimizden alacağımız çok şey, yardımlaşacağımız çok konu var. Yıkıldığı zaman haber olan bina, tekrar yapıldığında haber olmuyor pozitif gündemi sağlamakta zorlanıyoruz" dedi.
"Yeni Mehmet Ali Birandlar yetiştirmeliyiz"
Vicdan duygusunun bizi biz yapan en önemli unsur olduğunun altını çizen Fatma Şahin, "Bizi biz yapan ortak değerlerimiz anne-babalarımız. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun 5 dakika sonra aynı dili konuşabiliyoruz. Bizim medeniyetimiz 'anne kalbi' medeniyeti. Her şey insani tezgahta dokunacak. Çare biziz, çare hepimiziz. Yetişmiş insan gücünü çoğaltacağız, gençleri aydınlatacağız. Hepimiz için çok kıymetli olan Mehmet Ali Birandları yetiştirmeliyiz" dedi.
"Doğru yerinden kalkana kadar yalan dünyayı dolaşırmış"
Basının güncel sorunlarından birinin yalan haberler olduğunu vurgulayan Şahin, "Doğru yerinden kalkana kadar yalan dünyayı dolaşırmış. Yerel basından bütün kardeşlerimize hep şunu söyleriz biz ikiz kardeşiz, 7 gün 24 saat boyunca kalbinde memleket sevdası olanlarla gidecek çok yolumuz var. Hakikat kümeleştiğinde yalan haberler yok olacaktır. Hakikat ve iyilik kazanacaktır" dedi.
Şener: "Deprem bölgesinde basın ciddi kan kaybına uğradı"
Gazeteciler Cemiyeti'ni temsilen konuşma yapan Genel Sekreter Kenan Şener sözlerine, "Sizlere Ankara'dan, 1946 yılında kurulan Türkiye'nin ilk basın meslek örgütünden, Başkan Nazmi Bilgin'den selam getirdim" diyerek başladı.
6 Şubat depremlerinin hemen ardından Gazeteciler Cemiyeti'nin deprem bölgesine gittiğini vurgulayan Şener, "İlk ziyaretimizi Hatay'a gerçekleştirdik. Dezenfektan, toz maskesi, powerbank gibi acil ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Manzarayla karşılaşınca şok geçirdik. Meslektaşlarımızla görüşmeye çalıştık ama örneğin o dönem Hatay'daki cemiyet başkanı enkaz başında yakınlarını bekliyordu. Herkesin derdi başından aşkındı" dedi.
Gazeteciler Cemiyeti'nin deprem raporlarına da değinen Şener, "Durumu tüm ülke ve dünya kamuoyuna duyurmaya çalıştık. Hatay'a defalarca kez gittik. Malatya, Diyarbakır, Adıyaman gibi birçok ilimize sayısız ziyaretimiz oldu. 'Belki arkadaşlarımızın sesini duyamamış olabilirler' diyerek hazırladığımız çeşitli raporları Basın İlan Kurumu'na, Meclis'e ulaştırmaya çalıştık. Hatay'da yerel basın ciddi kan kaybına uğradı. Diğer illeri de bundan ayırmıyorum ama en büyük yıkım Hatay'da oldu. Gazeteciler de mecburiyetten batıya göç etti. Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep kendini nispeten koruyabildi" dedi.
"Deprem bölgesine 15'in üzerinde ziyaret gerçekleştirdik"
Bölgedeki gazetecilere ekipman desteği sunan Mobil Basın Evi'nin faaliyetlerine de değinen Şener, "Sayısı 15'i geçmiş ziyaretlerimizden memnuniyet duyuyoruz. İhtiyaç halinde hep bölgedeydik, meslektaşlarımıza destek olduk. Gazetecilik faaliyetlerine yardımcı olduk. Basının desteklenmesi şart, toplumun doğru bilgilenmesi için bu destek şart. Fatma Şahin'in medyaya destekleri için teşekkür ediyoruz" dedi.
Basın İlan Kurumu'nun internet haber sitelerine yönelik yönetmeliğine de değinen Şener, bazı kriterlerin Anadolu basını tarafından karşılanmasının imkansız olduğunun altını çizdi. "Yeni mücadelemiz bu alanda olacak" diyen Şener, "Gaziantep'te internet sitesi üzerinden yeteri kadar tık alamayan ve kendini artık magazin haber yapmak zorunda hisseden arkadaşlarımın bu eğitimden büyük fayda sağlayacağına eminim. Can Ertuna, Özlem Akarsu Çelik, Erhan Karadağ ve Zeynep Gürcanlı aramızda. 'İnternet haberciliği üzerinden gelir elde edebilir miyiz' gibi sorulara yanıt arayan eğitimimiz umuyorum ki faydalı olacaktır" diyerek sözlerini noktaladı.
Güner: "Gazeteyi Malatya'da hazırlayıp Adana'da bastırıyoruz"
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner depremin Malatya'daki bilançosunu paylaştı. Şehirde 130 bin konut ve 25 bin iş yerinin tamamen yıkıldığını vurgulayan Güner, "300 bin kişi Malatya'yı terk etti. 200 bin kişi ise konteynerlerde yaşıyor. Malatya basını da tamamen enkaz altında kaldı. Basın konteynerlerinde faaliyet göstermeye çalışıyoruz. Depremden sonra Malatya'da faaliyet gösteren matbaa kalmadığı için gazetelerimizi Malatya'da hazırlayıp Adana'da bastırıyoruz" dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin'in bölgedeki faaliyetler konusunda sarfettiği özel çabaya şükranlarını sunan Güner, bu etkinliklerin dağınık durumdaki dernekleri bir araya topladığını vurguladı.
Kurt: "İsrail terör devletini kınıyorum"
Gaziantep Basın Cemiyeti Başkanı Arif Kurt, "Onursal başkanımız Nazmi Bilgin'i selamlıyorum. Uzun yıllar sonra ilk kez Gaziantep'te bir etkinliği birlikte yapma kararı aldık, bu sebeple gazeteci arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum" dedi. Gazze'deki insanlık dramına da değinen Kurt, "Filistin'de hayatını kaybeden gazetecileri ve sivilleri anıyorum. Bu vesileyle İsrail terör devletini kınıyorum ve bütün şiddet eylemlerinin karşısında olduğumu söylüyorum" dedi.
Kırmızıtaş: "Sağlıklı bilgi dolaşımını sağlamak çok önemli"
Kurt'un ardından katılımcılara seslenen Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Hasan Kırmızıtaş, etkinlik için Gaziantep'in tercih edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında günümüz basınındaki dezenformasyon riskine dikkat çekti:
"Bilgi kirliliğini önlemenin yolu sağlıklı bilgi dolaşımını sağlamaktan geçiyor. Bilgiyi korumak, kaynağı korumak artık çok önemli. Gaziantep'te gerçekleşecek bu eğitimin, genç meslektaşlarımıza yol göstericilik yapacağını düşünüyor ve bu program için Gazeteciler Cemiyeti'ne teşekkür ediyoruz."
Taş: "Tek bir çatı altında toplanmadıkça siyasetin oyuncağı haline geliyoruz"
Etkinliğe Kahramanmaraşlı gazeteciler ve iletişim fakültesi öğrencileri de katıldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mehmet Taş, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden gazetecileri anarak başladığı konuşmasında hayatta kalan gazetecilerin birçoğunun iş yerlerini kaybettiğini ve cep telefonlarıyla gazetecilik yapılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Depremin ardından sahipsiz kaldıklarını söyleyen Taş, "12 Eylül'de gazetecilik yaptım o dönemde gazetecilik baskıları şahıslara yönelikti. Günümüzdeki baskılar resmi ilan tehditlerine yönelik. Artık basın örgütlerinin tek bir çatı altında toplanması zorunluluğu doğmuştur. Bölük pörçük oluşumlarla bütünlüğü sağlayamıyoruz. Siyasetin oyuncağı haline geliyoruz. 80'li yılların gazeteciliğini özlüyorum. Bugün gazetecilik, meslek etiği, ahlak gibi temel hususlar ekonomik kaygılarla unutulmuştur. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Antep basınına desteğini gıpta ile izliyoruz. Çünkü bizler Maraş'ta destek göremedik. Bizleri kaderlerimizle baş başa bıraktılar. Sayın Şahin'den komşuluk hakkı olarak böylesi bir desteği talep ediyor, saygılarımı sunuyorum" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı, cemiyetin faaliyetlerini ve yürüttüğü projelerini anlattı.
Gazeteci Özlem Akarsu Çelik'in eğitim oturumunun konusu "İnternet haberciliği"ydi.
Gazeteci Can Ertuna, "İnternet haberciliğinde daha fazla okura ulaşma stratejileri ve farklı gelir modelleri" eğitimini gerçekleştirdi.
Gazeteci Erhan Karadağ, "Video haberciliği"nin inceliklerine değindi.
Günün son oturumunda Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, "Mobil Basın Evi"nin faaliyetlerini ve gazetecilerin araçtan nasıl faydalanabileceklerini anlattı.
MUHABİR: Ziya Burak Erol
Yaşam, 15 Mayıs 2024 13:44
Yorumlar (0)