'9. Malatya-Giessen Transplantasyon Günleri' Kongresi Yapıldı

Sağlık, 29 Temmuz 2024 19:12

İnönü Üniversitesinin ev sahipliğinde ve Almanya Giessen Üniversitesinin iş birliğiyle hazırlanan 9. Malatya-Giessen Transplantasyon Günleri Kongresi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu kongreye telekonferans yoluyla katıldı.

'9. Malatya-Giessen Transplantasyon Günleri' Kongresi Yapıldı

Çapraz karaciğer nakillerinin ele alındığı kongreye; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Frank Kammerer, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nusret Akpolat, Giessen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Martin Kramer, Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin, Tıp Fakültesi Dekanı Ali Beytur, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Adil Başkıran, Boston Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Mustafa Utku Ünver, Türkiye Gazeteciler Cemiyet Başkanı Vahap Munyar, Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Berk, Universitatskilinikum Knappschaftskrankenhaus Bochum kliniği doktoru Prof. Dr. Ali Canbay, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, akademisyenler, Türk, Alman ve Kırgız doktorlar ile iyileşen hastalar katılım sağladı.

Kongre saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın akabinde Almanya Federal Cumhuriyeti milli marşının çalınmasıyla başladı. Ardından program, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Güneş Açıkgöz ve Devlet Konservatuarı Dr. Öğr. Üyesi Hayri Akbudak’ın keman ve piyano resitali ile devam etti.

“Nakilde Dünyanın İlk Beş Ülkesi Arasındayız”

Açılışa telekonferans yoluyla katılım sağlayan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Türkiye’nin organ nakli konusunda başarılı olduğunu, sağlık alanında altyapı ve insan gücü olarak dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye’nin en gelişmiş ve en üstün özelliklere sahip organ nakli enstitülerinden birinin Malatya’da kurulduğunu söyleyen Memişoğlu “Büyük özveri ve çabalarla kurulmuş dünyanın sayılı merkezlerinden birini oluşturan tüm arkadaşlara ülkem adına teşekkür ediyorum. Türkiye 76 böbrek, 52 karaciğer, 15 kalp ve 2 akciğer nakil merkeziyle senede ortalama 5 bin nakille, nakil konusundaki yeteneğimizle dünyanın ilk beş ülkesi arasındayız.” dedi. 

En büyük hedeflerinden birinin de organ bağışından gelen kadavratik nakli arttırmak olduğunu dile getiren Bakan Memişoğlu, sağlık sisteminin en önemli marka değerlerinden biri olan organ naklini kadavra bağışıyla taçlandıracaklarını dile getirdi. Memişoğlu, toplumun kadavratik organ naklini sahiplenmesini çok önemsediklerinin altını çizerek, başka insanların yaşamlarını kurtarma empatisi duyan tüm organ nakli bağışçılarına ve ailelerine teşekkürlerini iletti.

Katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkürlerini sunarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Sezai Yılmaz ise İnönü Üniversitesinin karaciğer nakil serüveninden bahsetti. Yıllara göre karaciğer nakillerini değerlendiren Yılmaz, Türkiye’de yapılan toplam karaciğer nakillerinin çoğunlukla beşte birinin Malatya’da gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Karaciğer Nakil Enstitüsü'nün tarihi seyrine de değinen Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Türkiye’nin karaciğer nakli konusunda geldiği noktayı anlattı. Yılmaz, konuşmasının devamında “İnönü Üniversitesi çok modern bir kampüse sahip. Turgut Özal Tıp Merkezi, Karaciğer Nakil Enstitüsü, Karaciğer Nakil Hastanesi ve Onkoloji Hastanesi ile gerçekten son derece modern sağlık komplekslerine sahip.” dedi.

Milan kriterleriyle başlayan ve dünyada elliden fazla merkez tarafından tanımlanan çeşitli kriterler bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde yapılan bir çalışmaya değindi. Bu çalışmanın sonucunda ortaya çıkan Malatya kriterlerinin bugün dünya çapında tanınan bir standart olduğunu ifade etti. Ardından bir ekonomi profesörü olan Prof. Dr. Tayfun Sönmez’in kendilerine bir çalışma ile geldiğini aktaran Prof. Dr. Sezai Yılmaz çapraz karaciğer nakillerinin başlama sürecini anlattı.

Yılmaz, çapraz karaciğer nakillerinde ulaştıkları başarılar sonucunda bugün Türkiye’nin birçok iline ve otuzu aşkın ülkeye karaciğer nakli konusunda eğitim verdiklerini aktardı. Enstitü olarak ulaştıkları başarıları anlatan Yılmaz, dünyada bir ilk olan 7 hasta ve 7 canlı karaciğer vericisi (donör) olmak üzere toplamda 14 kişi olan ve hepsinin de sağlık durumu iyi olan 7’li çapraz nakli operasyonunun 2 Temmuz’da gerçekleştirdiklerini söyledi. Sürecin başından beri kendilerinden desteğini eksik etmediğinden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın ayrı bir yerde olduğunu ifade eden Yılmaz, görev süresi sona erse bile gönüllerinde her zaman İnönü Üniversitesinin onursal rektörü olarak kalacağını söyledi. Yılmaz, konuşmasının sonunda süreç boyunca destek verenlere, Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Dairesi'ne ve çalışma arkadaşlarına teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın ardından konuşan Türk-Alman Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin, 14 yıl önce başlayan iş birliği sayesinde İnönü Üniversitesinin Giessen Üniversitesi ile kardeş üniversite konumuna geldiğini belirtti. Bilgin, bu tür dostluk resimlerine insanların ihtiyacı olduğunu belirterek bu toplantının bilimsel etkinliklerin artmasına ve dostlukların güçlenmesine katkı sağlayacağını vurguladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar ise konuşmasında “Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ı, Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Mustafa Utku Ünver’in formüllerini anlayıp başarıyla hayata geçirdikleri için tebrik ediyorum. Bu, gerçekten müthiş bir başarı hikayesi. İnsanların hayatlarının daha hızlı bir şekilde kurtarılmasına olanak sağlıyor.” dedi.

Vahap Munyar’ın ardından konuşan Giessen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Martin Kramer, Türk-Alman üniversiteleri arasında özellikle tıp alanında değişimin son derece önemli olduğuna değindi. Kramer, İnönü Üniversitesinin sadece gençleri eğitmekle kalmayıp, aynı zamanda geleceğin araştırmacılarını ve bilim insanlarını da yetiştirdiğini ifade etti. Üniversitelerin en önemli görevlerinden birinin geleceği şekillendirmek olduğunu belirten Kramer, bu çalışmanın gelecekte daha farklı ve önemli adımlar atılmasına olanak tanıyacağına inandığını vurguladı.

Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Askeri Ateşesi Alb. Frank Kammerer davet için teşekkürlerini ileterek başladığı konuşmasında sağlığın önemine değindi. Albay Kammerer, insanların sağlıklı olduklarında hastalığın anlamını kavrayamadığını, daha çok kariyer, iş ve maaş peşinde koştuklarını, ancak hastalandıklarında sağlığın ne kadar değerli olduğunu fark ettiklerini belirtti. Deprem sırasında sağlığın ne kadar önemli olduğunu anladıklarını vurgulayan Kammerer, Türkiye'ye destek verebildikleri için de mutluluk duyduklarını ifade etti.

“Çapraz Karaciğer Naklinde Dünyada Çığır Açtık”

Alb. Frank Kammerer’in ardından konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, iki üniversite arasında gelenek haline gelen kongrelerin sadece bilimsel bir tartışma platformu değil, aynı zamanda dostlukların pekiştiği bir platform oluşturduğunu belirtti. Kongrenin temasının çapraz karaciğer nakli olduğunu vurgulayan Rektör Kızılay “İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü ve Turgut Özal Tıp Merkezi, çapraz karaciğer nakli konusunda dünyada bir çığır açtı. Son olarak yedili çapraz karaciğer nakli ile ekibimiz dünya nakil tarihine bir kez daha altın harflerle yazıldı. Çapraz karaciğer naklinde ‘Banu Bedestenci Sönmez Çapraz Karaciğer Nakli’ programını hazırlayarak destek veren kıymetli bilim adamlarımız Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Mustafa Utku Ünver’e içten teşekkür ediyorum.” dedi. 

Rektör Kızılay, sadece nakil ameliyatlarında değil, aynı zamanda verdikleri eğitim, yürüttükleri araştırmalar ve yaptıkları inovatif çalışmalarla da dünya genelinde öncü bir rol üstlendiklerini söyledi. Rektör Kızılay konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Üniversite hastanemizde 2002 yılında karaciğer nakli başladı. 2019’da eş zamanlı 5 nakil yaparak merkezimizin çapraz karaciğer nakilleri için hazır olduğunu dünyaya göstermiştik. Son iki yılda 128 çapraz karaciğer nakli ile dünyanın en önemli, bir numaralı nakil merkezi olduğumuzu kanıtladık. Bu başarı iş birliği ve üstün gayretinin sonucudur. Bu sürecin tanığı yazıları ve ziyaretleri ile her zaman destek veren önemli gelişmeleri ilk paylaştığımız kıymetli dostumuz Vahap Munyar’a karaciğer nakline ve çapraz karaciğer nakil sürecine verdiği destekten ötürü çok teşekkür ediyorum.”

Rektör Kızılay, konuşmasının sonunda rahatsızlığı nedeniyle kongreye katılamayan Türk- Alman Vakfı Başkan Yardımcısı Rafet Solak’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Son olarak konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’nın doğal güzellikleri ve kültürel varlıklarıyla Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olduğunu vurguladı. Malatya’nın Karaciğer Nakil Enstitüsü ile birlikte yeni bir marka kazandığını dile getiren Ağbaba, Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibini tebrik etti.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Mustafa Utku Ünver’e Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay tarafından İnönü Üniversitesi Fahri Doktora unvanları verildi.

Belge takdiminin ardından Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Prof. Dr. Tayfun Sönmez ve Prof. Dr. Mustafa Utku Ünver, 7’li Çapraz Karaciğer Nakli ile iyileşen hastalarla bir araya gelerek toplu fotoğraf çekildi.

Açılışın ardından kongre öğleden sonra 2 oturum halinde toplamda altı bildirinin sunulduğu kongrede Almanya’dan ve Türkiye’den uzman bilim adamları katıldı. Sunumların ardından soru ve cevaplar tartışıldı.

Kongrenin ikinci gününde Almanya’dan gelen konuklar Malatya İl Turizm ve Kültür Müdürlüğünün katkılarıyla Sultansuyu Harası, Arslantepe Höyüğü ve Nemrut Dağı’na geziye götürüldü.

Haber: Sümeyya Şahin

Sağlık, 29 Temmuz 2024 19:12

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Ağbaba: Malatya tarımı çökmüş durumda

Ağbaba: Malatya tarımı çökmüş durumda

100. YIL KENT PARKI AÇILIŞA HAZIRLANIYOR

100. YIL KENT PARKI AÇILIŞA HAZIRLANIYOR

3 Bilim Adamı 'Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları' listesine Girdi

3 Bilim Adamı 'Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları' listesine Girdi

Malatya Çarşısı Yeniden Yükseliyor

Malatya Çarşısı Yeniden Yükseliyor

YEŞİLYURT’TA AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI KUTLANACAK

YEŞİLYURT’TA AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI KUTLANACAK

Doğanşehir Kırsal konutlarla Daha da Güzelleşiyor

Doğanşehir Kırsal konutlarla Daha da Güzelleşiyor

'Çocuklar Ölmesin' Diye Pedal Çevirdiler

'Çocuklar Ölmesin' Diye Pedal Çevirdiler

Valiler Kararnamesi Resmi Gazete de Yayınlandı

Valiler Kararnamesi Resmi Gazete de Yayınlandı

Darende'de TOKİ Sakinleri Su Eylemi Yaptı

Darende'de TOKİ Sakinleri Su Eylemi Yaptı

Babacan: Çarşı Merkezinde ilk Teslimat Şubat'ta Yapılacak

Babacan: Çarşı Merkezinde ilk Teslimat Şubat'ta Yapılacak

Malatya'da Yıkımlar Tam Gaz Devam Ediyor

Malatya'da Yıkımlar Tam Gaz Devam Ediyor

Malatya'da Gece Depremlerle Sarsıldı

Malatya'da Gece Depremlerle Sarsıldı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ  TOPLANTILARI SONA ERDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANTILARI SONA ERDİ

Yeşilyurt’ta ki Okullarda Gıda Denetimleri Yapıldı

Yeşilyurt’ta ki Okullarda Gıda Denetimleri Yapıldı

Sadıkoğlu: Yerinde dönüşüm desteği 2,5 milyon TL olmalı

Sadıkoğlu: Yerinde dönüşüm desteği 2,5 milyon TL olmalı

ER: 1960'DA DEMOKRASİYE DARBE VURULMUŞTUR

ER: 1960'DA DEMOKRASİYE DARBE VURULMUŞTUR

Ağbaba: CHP’li belediyeler her yerde adaletli yönetiyor

Ağbaba: CHP’li belediyeler her yerde adaletli yönetiyor

Niyazi MIsri'ye 497 konut, 335 dükkan, 130 ofis inşa edilecek

Niyazi MIsri'ye 497 konut, 335 dükkan, 130 ofis inşa edilecek

Ailelere Yönelik Mahremiyet ve Güvenlik Semineri

Ailelere Yönelik Mahremiyet ve Güvenlik Semineri

Darende Lisesi İlk Mezunları Buluştu

Darende Lisesi İlk Mezunları Buluştu

Doğanşehir'de Kuru araziyi böğürtlen bahçesine çevirdi

Doğanşehir'de Kuru araziyi böğürtlen bahçesine çevirdi

Tarihi Pertek Kalesi'ne Tekne Turları Başladı

Tarihi Pertek Kalesi'ne Tekne Turları Başladı

Arguvan’da Altın Koza Rüzgarı Esti

Arguvan’da Altın Koza Rüzgarı Esti

Amatör Spor Kulüplerine Malzeme Yardımı Yapıldı

Amatör Spor Kulüplerine Malzeme Yardımı Yapıldı

İnönü Üniversitesi Diş Hastanesi Yeni Yerine Kavuştu

İnönü Üniversitesi Diş Hastanesi Yeni Yerine Kavuştu

KUZEY KUŞAK YOLUNA BAŞKAN DAYANMIYOR

KUZEY KUŞAK YOLUNA BAŞKAN DAYANMIYOR

Arslantepe Tanıtım ve Karşılama Merkezi Tamamlanıyor

Arslantepe Tanıtım ve Karşılama Merkezi Tamamlanıyor

Yeşilyurt Belediyesi'nde E-Ruhsat’ta Elektronik İmza Dönemi

Yeşilyurt Belediyesi'nde E-Ruhsat’ta Elektronik İmza Dönemi

ULUSLARARASI YAŞLILIKTA SAĞLIK VE ESENLİK FESTİVALİ YAPILDI

ULUSLARARASI YAŞLILIKTA SAĞLIK VE ESENLİK FESTİVALİ YAPILDI

Ölmeztoprak Doğanyol'da Ziyaretlerde Bulundu

Ölmeztoprak Doğanyol'da Ziyaretlerde Bulundu

Malatya'da İlçe Belediyelerinin 2024 Bütçeleri Belli Oldu

Malatya'da İlçe Belediyelerinin 2024 Bütçeleri Belli Oldu

CHP'nin Yükselişine Katkı Veren 10 İsim

CHP'nin Yükselişine Katkı Veren 10 İsim

Türkiye'nin En Etkili Milletvekilleri Belli Oldu

Türkiye'nin En Etkili Milletvekilleri Belli Oldu

Tıp Fakültesi Beyaz Önlük Giyme Töreni Düzenlendi

Tıp Fakültesi Beyaz Önlük Giyme Töreni Düzenlendi

'Hakan Kozan Vagon Evleri'nin Belgeseli Yayınlandı

'Hakan Kozan Vagon Evleri'nin Belgeseli Yayınlandı

Darende'de Elma 8 Liradan Satılıyor

Darende'de Elma 8 Liradan Satılıyor

AYLARDIR ARITMA TESİSİ TAM KAPASİTE İLE ÇALIŞMIYORMUŞ...

AYLARDIR ARITMA TESİSİ TAM KAPASİTE İLE ÇALIŞMIYORMUŞ...

Malatya Valisi Yavuz Esnaflara Umut Verdi

Malatya Valisi Yavuz Esnaflara Umut Verdi

Vali Eşi Selda Yavuz Konteynırda Kalan Aileleri Ziyaret Etti

Vali Eşi Selda Yavuz Konteynırda Kalan Aileleri Ziyaret Etti

Onar Köyünden Tüm Dostlara Teşekkür Var

Onar Köyünden Tüm Dostlara Teşekkür Var