Don Hasarından Sonra Yapılması Gereken İşlemler
Ekonomi, 15 Nisan 2025 17:41Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar "Meyve Bahçelerinde Don Hasarından Sonra Yapılması Gereken İşlemler" konusunda açıklamalarda bulundu.

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar şu açıklamaları yaptı:
İlimizde dondan zarar gören meyve ağaçlarının bir sonraki yılda da çok etkilenmemesi ve dondan zarar gören bitki kısımlarının onarılması ve meyve gözlerinin en iyi şekilde teşekkül etmesi için aşağıda belirtilen hususların mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir.
1-Don olayından hemen sonra meyve bahçelerinde yaprak, sürgün ve dallarda doku zedelenmesi olduğundan dolayı bu alanlarda meyve olsun ya da olmasın söz konusu hastalıkların ve kurumaların ilerlememesi için mutlaka fenoloji küçük meyve döneminde ise Çil ilacı, çiçek döneminde ise Çiçek Monilyası ilacı ve Pembe tomurcuk döneminde ise mutlaka Bakırlı bir preparatla acilen tekrar ilaçlı mücadele yapmaları gerekmektedir. Bu husus çok önemlidir.
2.Meyve bahçelerinde havaların ısınmasıyla birlikte tekrardan yaprak ve sürgün oluşumu başlayacaktır. Yaprak yarı büyüklüğüne geldikten sonra yapraktan; Yaprak ve sürgün için Azot ve çinko, tekrar meyve gözü oluşturmak için Fosfor, bitkide dayanıklılık oluşturmak için demir ve kalsiyum elementlerine ciddi ihtiyaç vardır. Bu bağlamda üreticilerimiz bahçelerine yapraktan; içinde Azot, Fosfor, Potasyum, Çinko, kalsiyum Demir ve diğer besin elementlerini içeren yaprak gübreleri ile Amino asit ve deniz yosunu içeren beslenme ürünlerinin 15 gün arayla en az iki kez doğru bir şekilde uygulamaları gerekmektedir. Yapraktan verilen beslenme ürünlerine rağmen ağaçlarda belirli bir oranda düzelme görülmüyorsa beslenme ayrıca derhal topraktan veya sulama sistemi ile yapılmalıdır.
3- Kayısı ağaçlarında yapraklar ve sürgünler belli bir büyüklüğe geldikten sonra özellikle Mayıs ayı içerisinde ya da Eylül ve Ekim aylarında budama yapılarak dondan etkilenen ve hastalıklı kurumuş dallar bahçeden uzaklaştırılarak yakılmalıdır. Ayrıca İlimiz şartlarında budamalar, Cytospora ve diğer bazı kanserlere karşı hasattan hemen sonra, normal budamalar ise Ağustos sonu ile Eylül- Ekim ayları başında yapılarak bitkinin kendini toparlanmasına imkân verilmelidir.
4.Bitki besleme uygulamalarında mutlaka toprak ve yaprak tahlilleri yapılarak tahlil sonuçlarına göre eksikliği ortaya çıkan bitki besleme ürünleri zamanında ve doğru bir şekilde verilmelidir. Özellikle topraktaki faydalı böcek sayısının artması yani antagonist canlıların artması yukarıda ismi belirtilen hastalık etmenlerinin azaltılması ya da etkisinin azaltılması için İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde bol miktarda yanmış hayvan gübresi ya da Humik asit(Leonardit), kullanması çok faydalı olacaktır. İlimiz kayısı bahçelerinde ağaçlarımızın direncini artırmak ve toprak yapısını düzeltmek için mutlaka topraktan kükürt, Çinko sülfat ve demir sülfat gibi bitki besleme ürünlerini kullanmak ta büyük faydalar sağlayacaktır.
5.Mayıs ayından itibaren bahçelerimizde yukarıda yapılan uygulamalara rağmen yeterli gelişme görülmezse; meyve ağaçlarının iletim demetlerinde ciddi anlamda tıkanma var demektir. Meyve ağaçlarında bu sorunu gidermek ve iletim demetlerini açmak için özellikle bu yıl yapraktan Fosforize acide veya % 80 etken maddeli Fosetyl Al isimli preparatlarla 2 ay arayla 3 kez mutlaka yapraktan uygulama yapılarak sorunun çözümüne gidilmelidir.
6- Sulama sistemlerinden mümkün mertebe gölet usulü sulamalardan kaçınılmalı, mini spring sulama sistemlerinden herhangi biri ile kurulmuş ise bu sistemlerin ağaçların gövdesini ıslatacak şekilde değil taç iz düşümlerini ıslatacak şekilde kurulması sağlanmalı, mümkün mertebe ağaçların kök ve gövde kısmına zarar verecek sulama, gübreleme gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır. Özellikle kayısı üreticilerimiz artık çift damlama sistemlerine geçmelidir. Kayısı bahçelerinde en çok rastlanan kök çürüklüğü etmeni (Phytopthora), verticicillium, Eutypa, Cytospora ve Bakteriyel kanser (Pseudomonas syringae) gibi fungal ve Bakteriyel etmenlerinin etkisini artıran en önemli unsurlardan biri de kök bölgesinin aşırı sulanmasıdır.
7-Kültürel tedbirlere ağırlık verilmeli bahçedeki kurumuş dallar kesilerek temizlenmeli ve yara yerleri aşı macunu veya su bazlı boya ile kapatılmalıdır. Budama aletleri ağaçtan ağaca geçilirken dezenfekte edilmelidir. Aşırı nemden dolayı meyve ağaçlarından oluşacak zamklanmaya karşı bahçe içleri sürülerek toprağın havalandırılması sağlanmalıdır.
8- Özellikle larvaları toprak altında zarar yapan Ağustos böceği ve Capnodis gibi zararlılara karşı kimyasal mücadele olmadığından bu zararlılara bahçe içerisinde kümes hayvanlarının bulundurulması, sürüm yapılarak larvalarının yok edilmesi ve yabancı ot temizliği gibi uygulamalara ağırlık verilmesi gerekmektedir. Nisan-Mayıs ile Ekim-Kasım aylarında Yağmurlardan sonra toprak tava geldiğinde hem bitki köklerinin havalanması hem de yabancı ot temizliğinin yapılarak böcek ve böcek yumurtalarının yok edilmesi amacıyla toprak işlemesi yapılmalıdır. Ağaç köklerinin zedelenmemesi için toprak işleme çok derin olmamalıdır. Sürüm derinliği 12-15 cm olmalıdır. Kayısı ağaçlarında Erik Koşnili (Kabuklu Bit) varsa İl ve İlçe Müdürlüklerinde reçete yaptırılıp mutlaka doğru bir zamanda ve doğru ilaçlarla mücadele yapılmalıdır. Tavsiye dışı ilaçlar kullanılmamalıdır.
9-Sonbaharda kayısı ağacı yapraklarını %70-80 oranında döktüğünde özellikle bu yıl mutlaka %3'lük bordo bulamacı kullanılarak koruyucu önlem alınmalıdır. Çiftçimiz son yıllarda bordo bulamacını terk ettiği için hastalık etmenleri çok daha fazla artmış ve yayılmış bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki Göztaşı hem koruyucudur hem de tedavi edicidir.
10-Kayısı üreticilerinin doğru ilaçlama bakım ve besleme yapabilmeleri için İl ve İlçe Müdürlükleri ile temasa geçerek bu uygulamalarla ilgili bilgi sahibi olmaları ve reçetelerini yazdırmaları, konu ile ilgili sorunların çözümü için kayısı bölgelerinde toplantı talep etmeleri büyük önem arz etmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Ekonomi, 15 Nisan 2025 17:41
Yorumlar (0)

İnönü Üniversitesi 50. Yaşını Kutluyor

Başkan Er, Erdoğan'a Zirai Don Hasarını Anlattı

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FAALİYET RAPORU KABUL EDİLDİ

Bakan: Malatya'nın Afet bölgesi ilan edilmesini istedik

Tüfenkci: Kayısımızın Tamamı Zarar Gördü

Ölmeztoprak: Tüm zirai don mağdurlarının sözcüsü olduk

Malatyalı firma Vesta A.Ş., İngiliz gıda devini satın aldı

MTÜ: Don zararının belirlenmesi için beklemek gerekiyor

İnönü Üniversitesinde Rektörler Paneli

Ölmeztoprak: Bakanlık'ta Zirai Don Toplantısı Yapılacak

Kocaelispor – Yeni Malatyaspor: 7-1

Başkan Er: Üreticilerin zararları imkânlar ölçüsünde karşılanacak

Yeşilyurt Belediye Meclisi 'Güçlendirme'yi Görüştü

Jandarmadan Uyuşturucu Operasyonu

Malatya'da Etil Alkol ve Kaçak Sigara Ele Geçirildi

Ak Oğuz Kışlasına Bin 740 Konut Yapılacak

'Şampiyon Kim?' Bilgi Yarışması Başladı

Malatya'dan 59 Bin 976 Yolcu Uçtu

Ağbaba: Zirai Don Nedeniyle Meclise Araştırması İsteyeceğiz

İnönü Üniversitesinde 'İnönü Ailesi' Söyleşisi Yapılacak

Deprem Sonrası Asbest ve Toz Düzeyi Konferansı Düzenlendi

Yeşilyurt’ta Özal ve Hamido Anılacak

Türkiye Kültür Yolu Festivali Malatya'da 4-12 Ekim'de Yapılacak

Ankara Darendeliler Derneği Başkanlığına Derviş Kihtir Seçildi

MİDİDER Kongresinde Kenan Alçık Yeniden Seçildi

Anahtar Partisi Malatya'da Gövde Gösterisi Yaptı

Yıldız: Don Olayında Malatya’nın Sahiplerini Göreceğiz

ÖLmeztoprak: Kayısı Üreticilerimizi Yalnız Bırakmayacağız

Malatya'da Gasp Yapan 3 Kişi Yakalandı

Bakan: Devletimiz, Çiftçilerimizin Yanında Olacaktır

Malatya Valiliği Don Afeti İçin Olağanüstü Toplandı

Başkan Er: Don Afetini Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz

Ağbaba: MALATYA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

‘Sıfır Atık Mucitleri’ Yarışması Tamamlandı

Yıldız: Malatya Derhal Afet Bölgesi İlan Edilsin

Sadıkoğlu: Malatya afet bölgesi ilan edilmeli

Yazıhan Belediyesi Boyaca'nın Yolunu Yapıyor

Dr. Şahin: Akçadağ'da kayısı üreticilerinin hayalleri yıkıldı

Malatya Kar Altında... Yollar Kapandı
