Arapgir'deki bu köprüyü kimin yaptığı bilinmiyor
Kültür & Sanat, 02 Mayıs 2020 14:58Arapgir ilçesine bağlı Suceyin mahallesinde bulunan tarihi taş köprünün hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor. 16 m. yüksekliğinde ve 13 metre uzunluğundaki tarihi köprünün Roma döneminde yapıldığı sadece tahmin ediliyor.
Arapgir Beleidyesi internet sitesinde yer alan bilgiler de "İlçemiz Suceyin Köyü sınırlarına dahil Taş Köprü Adıyla bilinen tarihi köprü kitabesi mevcut olmadığından kime ait ve yapılış tarihi hakkında kesin bilgi yoktur. Köprünün bulunduğu mekân dağ eteği ve kayalık bir yer teşkil eder. Kervan yolu üzerinde yer alan köprü ortaçağ daki Malatya- Giresun, Gümüşhane kuzey geçişini sağlamaktadır. Köprüye yakın civarda Kantarcı Han’ının olması köprünün Kemaliye üzeri kuzeye ilerlediğini gösterir" diye belirtiliyor.
Tarihi önemi büyük olan köprü hakkında şu bilgiler veriliyor:
"Köprü çayın dar doğu batı istikametinde kuruludur. Tek kemerli gözü olan harpuşta köprüdür. Abanık tipli kemer özelliği taşır. Doğu ve batı kemer ayakları kaya üzerine oturtulmuştur. Doğu yönünde kemer sonrası 10 metre civarında taş duvar görülmektedir bu yöndeki kemer taş duvara yaslandırılmıştır.
Malzeme olarak köprünün civarında bol bulunan taş parçaları işlenerek değişik ebatlarda kesme taşlar kullanılmıştır. Horasan harç moloz taşlarda yapı malzemesi olarak göze çarpar.
Doğu duvarında açılmış önemli sayılabilecek yıkık, köprüye ciddi zarar verebilecek hal sergiler. Köprünü batı kemer sonu da tahrip olmuştur.
Doğu kemer ayaklığı batı kemer ayaklığına göre daha aşağıdadır. Batı ayaklığındaki kaya doğuya göre yüksekte kalmaktadır. Kemer açıklığı 16 metre yüksekliği ise 13 metredir. Köprünün orta kısmı diğer taraflara göre daha sağlam gözükür.
Harpuşta köprü Arapgirde ki diğer tarihi köprülerden mimari yönden farklılık gösterir. Bu köprünün ihtimal dahilinde Türklerin buraya gelmezden evvelki Roma uygarlığına aittir.
Köprünün gerçekten kendine ait bir mistik cazibesi görünür bu da bulunduğu çevreden dolayıdır. Doğa güzelliği mimarisi ile renk katmaktadır. Bu köprünün en kısa sürede restore edilmesi gerekmektedir."
Tarihi köprünün restore edilerek koruma altına alınmasının yanısıra yapılışı konusunda araştırma yapılması gerekiyor.
Resim.Nihat Karaca
Kültür & Sanat, 02 Mayıs 2020 14:58
Yorumlar (0)