Mehmet Arkın: 'Özlediğim Malatya'
Bir Zamanlar Malatya, 05 Mayıs 2020 14:59Hemşehrimiz Mehmet Arkın, yıllardır Malatyadan uzakta memleket özlemi çekerken, yazdıklarını okuyunca Malatyanın simgeleri olan kişileri, semtleri ardı ardına sıralaması bizleri çok eskilere götürdü.Çünkü Mehmet Arkının yazdığı ve özlediği Malatya artık anılarda yaşıyor. Malatya özlemini en güzel şekilde anlatan bu yazıyı sizlerin takdirine sunuyoruz:
20 Yıl olmuş ben Malatya'ya gitmeyeli.
Özlemedin mi diyeceksiniz; özledim, hem de çok.
İlkokul dönemimin geçtiği, Şirolular, Tecdelioğulları, Vaizoğulları, Fırat'lar, Kutlu'lar, Ilıcaklı'lar, Vali Amca, Doğan Dede, Neriman öğretmen, Halaoğlu, Bakkal Ömer amca, Nazife teyze ile komşuluk yaşadığımız Elazığ Caddesi, Meteoroloji ile 8.Kolordu ile Fatih ilkokulu ile Vali konağı gözümde tütüyor.
Gelmeyi çok istiyorum da, korkuyorum özlediğim Malatya'yı bulamamaktan.“20 Yıl olmuş ben Malatya'ya gitmeyeli.
Özlemedin mi diyeceksiniz; özledim, hem de çok.
İlkokul dönemimin geçtiği, Şirolular, Tecdelioğulları, Vaizoğulları, Fırat'lar, Kutlu'lar, Ilıcaklı'lar, Vali Amca, Doğan Dede, Neriman öğretmen, Halaoğlu, Bakkal Ömer amca, Nazife teyze ile komşuluk yaşadığımız Elazığ Caddesi, Meteoroloji ile 8.Kolordu ile Fatih ilkokulu ile Vali konağı gözümde tütüyor.
Gelmeyi çok istiyorum da, korkuyorum özlediğim Malatya'yı bulamamaktan.
Dar ve dik bir yoldan Beylerderesi köprüsüne inince, Memleketime yaklaştım heyecanı ile Karakavağı, Şeker fabrikasını, sonrasında virajı geçip Sümer'i, Cezaevini, İstasyon caddesinden Sıtmapınarına, Dörtyola giderken Tekel'i, Emeksiz kavşağında Kız Enstitüsünü, Renkli sinemayı, Asmaaltını, PTT’yi, İş Bankasını, Gazeteci Caferi, Ziraat Bankasını, İnönü Heykelini, Hükümet meydanını, ABC mağazasını, Taş mağazayı, Belediyeyi, Emlak kredi bankasını, Sinema afişlerinin olduğu panoları, Güneş ve Cumhuriyet Bakkaliyelerini, Arzuhalcileri, Çaycı Sıtkı ve Mahmut abiyi, Berber Abdullah Çakı'yı, Amigo Ayhan'ı, Lokantacı Hüseyin Amcayı, Pastacı Rıfat Amcayı, Şapkacı Sabri dayıyı, Berber Fahrettin abiyi, Kitapçı Hikmet ve Bekir abiyi, Hasan Çuhacı'yı, Babam Hasan Arkın'ı, görmeyi özledim. Malatya'ya gelsem bu özlediklerimi görebilecek miyim?
Hayallerimde yaşayan Malatya böylesine yerli yerinde mi? Anlatamadığım bir sürü yer ve yüzlerce saygıdeğer Malatya Beyefendileri ve Hanımefendileri hala orada mı?
Gelmeyi çok istiyorum da, korkuyorum özlediğim Malatya'yı bulamamaktan.
Sümer havuz başında bir düğüne, Can sinemasında filme gitmek, Hükümetin arkasındaki bahçede çay içmek, Çınar lokantasında Buzbağı şarap, Emniyet lokantasında bir duble rakı, Kent lokantasında kağıt kebap, Çakı'da Adana yemek, Malatyaspor lokalinde bilardo, Kantar Kıraathanesinde domino oynamak, Beşiktaş fırınından açık ekmek, Mustafa dayıdan somun ekmek almak, Bakırcılar çarşısında o ritmik tokmak sesleri, Bugday pazarı, Kasap pazarı, Şire pazarı, boynumuzu ağrıtan Şark sineması, kundura tamircileri.
Teze camide cuma namazı, Söğütlü camide vakit namazı, Tekke camide teravih namazı kılmak. İnci Eczanesi, Şifa eczanesi, Mehmet Sözen eczanesi, Merkez Eczanesinden ilaç almak. Çınar otelin altındaki (Berkan Pembeci) dükkanın camında BP harflerini ,Brıtısh Petrol un merkezi sanarak gurur duymak.
Yeni Melek sinemasında kaçamak gözlerle ayıp film afişlerine bakmak, Fuzuli’deki Ömür pastanesinden kuru pasta, Kışla caddesinde Sümerbank’tan pantolonluk, Barbaros'dan sigara, Pazarbaşı manavından meyve, Numune kasabından kuşbaşı, Bülbüloğlu’ndan sebze almak. Foto Işık, Foto Net, Foto Hayat, Foto Kemiksiz de fotoğraf çektirmek.
b b
İstanbul Sinemasın da Ediz Hun, Şehir sinemasın da Kibar Haydut izlemek. Hüseyin Bey köprüsünden devamla Beşkonakları gözlemek. Oradan ''Ey Türk gençliği ''hitabetinin olduğu Atatürk Anıtını selamlayarak orduevi lojmanlarının karşısındaki kapıdan parka girip, Hürriyet aile gazinosunda Topal Bedo'yu dinleyip, parkın ortasındaki şadırvandan su içmek.
Müzeyi gezdikten sonra kanal boyuna girip, Atatürk Lisesi önünden, Şehit Kemal Özalper Sanat okulunu geçip, pek çok konser izlediğimiz Kapalı spor salonu ve Sarı-siyah renkleriyle Malatyaspor’umuzun maçlarını izlediğimiz stadın haşmetini hissetmek.
Beydağı’n da ki Ay-Yıldızı, Kernek gazinosunu, Şelaleyi gördükten sonra, Çingen mezarlığın da rahmete ermişlerimize Fatiha okumak, Malatya’mız da kapı komşumuz olan dostlarımıza, Sunni-Alevi-Türk-Kürt-Ermeni diye ayırmadan sarılmak.
ÖZLEMİM BU MALATYA.
SEN HALA ÇOCUKLUĞUMDAKİ GİBİMİSİN?
Bir Zamanlar Malatya, 05 Mayıs 2020 14:59
Yorumlar (0)