'Çölyak Hastaları ömür boyu pandemiyi yaşıyor'
Sağlık, 08 Mayıs 2020 14:47Malatya Çölyaklılarla Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu, 9 Mayıs Çölyaklılar günü dolayısıyla yaptığı açıklamada "Çölyak hastaları ömür boyu pandemi sürecini yaşıyor" dedi.
9 Mayıs Çölyaklılar günü dolayısıyla tüm Çölyak hastalarını kucaklayan Malatya Çölyaklı Hastalarlarla Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu "Yarın 9 Mayıs Çölyak Farkındalık günü, sanırım bizi tanıyanlar artık ÇÖLYAK’ın ne olduğu nu biliyorlardır diye umuyorum. Biz dernek olarak 4 yıldır anlatmaya çalışıyoruz. Hastalık tanısı alan birey ömür boyu tahılların içinde bulunan Gluten uzak durarak GLUTENSİZ beslenmesi gerekiyor. İşte tam da o zaman hayat şartlarınız sosyal yaşantınız da zorluklarla mücadeleniz başlıyor. Aynı şimdilerde yaşadığımız pandemi günlerini aslında çölyak hastaları bir ömür boyu yaşıyor bunu neredeyse bir çok kimse farkında bile değil. Covit-19 virüsü konuşulmaya başladığı anda herkes de bir panik, aç kalmamak adına marketlere fırınlara koştu bir tek evde kalan çölyaklı aileler kişiler koşmadı. Neden biliyor musunuz? Çünkü mahallelerinde ki marketlerde glutensiz ürün yokta onun için. Bizler ömür boyu diyet yapan çölyaklı bireyleri şu günlerde bir nebze anlayabilmişsinizdir umarız..." diye konuştu.
Karslıoğlu şunları ifade etti:
"Anneler mutfaktan çıkmaz çocuklarına ekmek yapar ya da herhangi bir ürün ki okula giderken aç kalmasın, herkes kantinden bir şeyler alıp yerken o karşıdan bakıp mağdur olmasın psikolojisi bozulmasın. Bu nasıl bir duygudur lütfen gözlerinizi kapatıp bir dakika empati yaparak düşünün. Bir sınıfta 30 kişi biri çölyaklı çocuk ise, iki seçenek var etrafındakiler duyarlı ise sınıfı motive eder ona manevi destek olur tüm etkinlik planlamalarını ona göre yapar ailesine önceden haber verilir bu iyimser bir tablo. Ya da sen zaten hiç bir şey yiyemiyorsun denip bir kanara çekilir çocuk.
Bizler tanı aldıktan sonra zaten sosyal izolasyona başbaşayız ömür boyu. Restorana gidersin saatlerce anlatmak zorundasın zaten pek bir şey de bulamazsın yanında ekmek götürürsün onu çekine çekine çantandan çıkarırsın sanki yanlış bir şey yapıyormuşsun gibi. Gençler arkadaşları ile kafeye gider bizim gençler orada bir şey yiyemedikleri için çoğunlukla gitmezler ya da daima yanında atıştırmalıklarını yanında taşırlar ve onu da çantalarından çıkartmaları inanın çok zor geliyor. Üniversite hayatları, mezun olduklar iş hayatları. Bizdeki sadece sosyal sorunlar la bitmiyor. Ekonomik sorunlar, işte burada derin bir offf çekiyoruz. Her aldığımız ürün normal ürünlere kıyasla 10 kat daha pahalı. Yıllardır bunun mücadelesi veriliyor. Artık Yasalarla bunun düzenlemesi yapılması gerekiyor. Biz devletimizden bunu bekliyoruz. Dünyaya covit-19 virüsü salgınında Sağlık açısında nasıl örnek olduysak bu zorluklarla ömür boyu mücadele eden bireylere de devamlılık acısından ekonomik olarak normal yaşantılarımızı idame ettirmek için kalıcı çözümleri bekliyoruz.
Sürekli insanlardan bizlerden ürün yardımı almak için taleplerde bulunuyorlar. Dernekler gönüllülük esasına göre çalışıyor. Sürekli bizlerde resmi kurumlarla görüşüp yardım kolileri talep ediyoruz, halbuki bu Büyük devletimiz tarafından makul yardım ödemeleri iyileşirse sorun ortadan en azından kalkacak. Kuruluşumuzdan buyana bizlere destek olan kurum ve kuruluşlara, Glutensiz Ürün üreten firmalara yazılı ve görsel medya değerli basın mensuplarına çölyak aileme teşekkür ederiz."
Sağlık, 08 Mayıs 2020 14:47
Yorumlar (0)