Arguvan Meşe Balı yok satıyor
Ekonomi, 25 Haziran 2020 09:54Arguvanlı ödüllü Balcı Barış Gönül tarafından üretilen Meşe Balı yok satmaya başladı. Bal üretimini sipariş üzerine adreslerine kargo ile gönderen Bal Üreticisi Gönül ilk parti üretiminin tamamını sattıklarını, ikinci parti satış içinde sipariş aldıklarını söyledi.
2018 YILINDA BİRİNCİ OLMUŞTU
Arguvan'da arıcılık yapan Barış Gönül 2018 yılında Sütlügen Balı üretimi yaparak, Muğla'da yapılan 6. Uluslararası Arıcılık ve Çam Balı Kongresindeki Bal yarışmasında: Arguvanda üretilen sütlüğen balı ile unifloral (tek çiçekli ) kategorisinde birinci oldu. Aynı yarışmada Erol Çiftçi ise yayla balı ‘’keven kekik ve diğer yayla bitkileri’’ polifloral (çok çiçekli) kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülmüştü. Yarışmaya 6 ülkeden toplam 113 numune bal katıldı.
Bal ve Arıcılık konusunda bilinçli, bilimsel ve dünya arılığının gelişimini takip ederek çalışmalar yapan Barış Gönül ve Erol Çiftçi; Arguvan'ın kendine has bir doğal yapısının olduğu, Yaylalarının çok zengin bitki örtüsüne sahip endemik bitkiler açısından çok zengin ve bakir olduğunu ifade ettiler.ĞİŞİK
"ARILAR HER YIL DE ÇİÇEKLERDEN BAL YAPIYOR"
Arguvan'ın ödüllü bal üreticisi Barış Gönül "Her yıl Arguvanın değişik bölgelerindeki çiçeklerden ve bitkilerden arıların bal yaptığını gözlemliyoruz. Arguvanın farklı bölgelerinin balının tadı aynı olmadığı gibi aynı bölgede bir önceki yılın bir sonraki yılın balına benzemediğinide gözlemliyoruz. 2018 yılında Sütlügen bitkisi bal verdi, 2019'da vermedi. 2018 de Arguvan sütlügen balının üretimini yaparak balımızı ve Arguvan balını uluslararası bir platformda dünyaya tanıttık. Fakat bu değeri Arguvan kamuoyunun ve halkının sahiplendiğini göremedik. Bizler üreticiler olarak hiçbir kurum veya kişiden yardım talebimiz olmamıştır. Her zaman kendi imkanlarımızla bu yarışmaya katılarak Arguvan adını ve çok değerli bir ürün olan balını tanıtmaya çalıştık, çalışıyoruz. Ve bu çalışmaların Arguvan arıcısına çiftçisine ekonomisine zaman içerisinde çok faydalı olacağı görülecektir. Başarıyı hep kendi imkanlarımızla sağladık ve bundan sonrada sağlamaya devam edeceğiz" dedi.
BU YIL MEŞELER BAL VERDİ"
Barış Gönül "Bu yıl 2020 doğa çömertliğini göstererek meşelerden bal verdi. Arılarımızda bu balı topladı. Bunu biz değil arılar meşeyi tercih ettiği için meşe balını urettik. İlk Meşe Balı sağımımızı 17 Haziran 2020'de yaptık. Koyu rengi kıvamı ve çok farklı tadıyla yeni bir bal elde etmiş olduk. Meşe Balının faydalarını araştırdığımızda ise diğer ballara oranla daha fazla antioksidan karaktere sahip ve fenolik bileşenler yönünden diğer ballara oranla beş kat daha fazla olduğunu keşfettik. Meşe Balı bileşenlerin başında gelen kafeik asit fenetil ester, gallik asit ve ellagik asit birçok hastalık ve kanser türüne karşı direnç gösterdiği biliniyor. Bu balın koyu renkli oluşuda açık renkli ballara oranla daha fazla antioksidan barındırdığının bir kanıtıdır. Hacettepe üniversitesinde, Arguvan Meşe Balının analizini yaptırıp içeriği hakkında detaylı bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu.
MEŞE BALIN YOK SATTI
Arguvanlı bal üreticileri Barış Gönül ve Erol Çiftçi tarafından üretilen meşe balları kavanozlara konularak piyasaya sürüldü. Sipariş üzerine adreslere kargo ile gönderilen meşe ballarına oldukça fazla talep olduğu ortaya çıktı. Ancak üretici Barış Gönül, "her yıl arılar başka çiçekleri tercih ediyor. Bu yılda meşeyi tercih ettiler ve Meşe balı ortaya çıktı. Oldukça sınırlı miktarda balımız var, üretimi aldıktan sonra siparişi alıyoruz. Tüm talepleri karşılama imkanımız yok. İkinci üretimimize de talep var" diye belirtti.
MEŞE BALI DAHA FAYDALI
Bu yıl farklı bir damak tadına uygun bal üretmek ve doğanın nimetlerinden yararlanmak için Meşe Ağaçlarını seçen arıcılar, bunda da çok önemli verim aldıklarını ve Meşe Balının mucizesini bal severleriyle buluşturan balcılar; Meşe Balının mucizesi ve yararlarını sıralarken meşe balı diğer ballara oranla daha fazla antioksidan karaktere sahip ve fenolik bileşenler yönünden diğer ballara oranla beş kat daha fazla olduğunu söylediler.
Haber: Ali İhsan Öztürk
Ekonomi, 25 Haziran 2020 09:54
Yorumlar (0)