Büyükşehir'de Usulsüz Atamalar iddiası
Siyaset, 28 Ocak 2020 20:44Sayıştay 2018 Denetim Raporu'nda Özel Kalem Müdürlüğü'ne atanan altı kişinin bir süre sonra sınavla girme şartı olan memur kadrolarına sınavsız olarak atandığı tespit edildi. Sayıştay'ın tespit edilen aykırı durumla ilgili belediyeden istediği cevaba ise yasal süre içerisinde belediye tarafından cevap verilmemesi dikkat çekti.
Malatya SÖZ Gazetesinde yer alan haber şöyle:
6 KİŞİ SINAVSIZ MEMUR OLMUŞ
Sayıştay 2018 Denetim Raporları açıklandı. Buna göre Malatya Büyükşehir Belediyesi'yle ilgili altı kişinin usulsüz bir şekilde memur kadrolarına geçildiği tespit edildi. Usulsüz atanan isimlerinin Z.S, N.H, A.Y, M.A.A, F.D, M.G olduğu tespit edilen raporda memur kadrosuna usulsüz atanan Z.S'nin devlet memurluğundan çıkarıldığı tespit edildi. İlk atamaları açıktan Özel Kalem Müdürlüğü'ne yapılan altı şahsın farklı tarihlerde memur kadrolarına sınavsız atandığı görülüyor. Sayıştay raporunda Z.S, 14.10.2014 tarihinde Özel Kalem Müdürlüğü'ne atanırken iki ay sonra genel sekreter yardımcısı olarak memur kadrosuna atanıyor. N.H isimli şahıs ise 31.03.2016 tarihinde Özel Kalem Müdürlüğü'ne atanırken üç ay sonra memur kadrosuna sınavsız bir şekilde atanıyor. A.Y isimle şahıs da 06.01.2017 tarihinde Özel Kalem Müdürlüğü'ne atanırken bir ay sonra memur kadrosuna alınıyor. M.A.A isimli şahıs ise 17.05.2018 Özel Kalem Müdürlüğü'ne alınırken Özel Kalem Müdürlüğü'nden memuriyet hakkı verildiği görülüyor. F.D isimli şahıs ise 18.06.2018 tarihinde Özel Kalem Müdürlüğü'ne alınırken bir ay sonra sınavsız bir şekilde memuriyete alındığı görülüyor. M.G isimli şahıs da ise 24.10.2018 tarihinde Özel Kalem Müdürlüğü'ne alınırken bir ay sonra memur olarak atanıyor.
EŞİTLİK VE LİYAKATA AYKIRI
Sayıştay tespitinde istisnai memuriyetlerde açık bir düzenlemenin olmamasına rağmen sınavlarda başarılı olmuş kişilerin yerine bu sınavlara girmeden atanan kişilerin memur kadrolarına alınmasının, istisnai memurluklarda tanınan hakkın istismarı anlamına gediğini belirtti. Sayıştay ayrıca bu hakkın kötüye kullanılmasının Anayasanın kişilerin kanun önünde eşitlik ve kamu hizmetine girmede eşitlik ilkesini ihlal ettiğini belirtirken sınavsız memur atamasının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun eşitlik ve liyakat esaslarına ters düştüğünün altını çizdi.
Sayıştay bu istisnai memur atama hakkının sınırsız bir yetki olmadığını belirtirken bu hakkın sınavsız memur atama yoluyla kullanılamayacağını rapora açıkladı. Sayıştay atanan 6 kişinin yasaların belirttiği memur şartlarına uyamadığını, bu durumun da eşitlik ve liyakat esaslarına aykırı bir durum oluşturduğunu belirtiyor.
BELEDİYEDEN CEVAP YOK
Konuyla ilgili Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin görüşü alınırken, Belediyeden tespit edilen usulsüzlük ile ilgili bir cevabın verilmemesi ise dikkat çekti. Sayıştay tarafından ise Belediye uyarılarak özel kalem müdürlüğüne yapılan atamaların amacı dışında kullanılması bildirildi. Raporda ismi geçen Z.S'nin ise memur kadrosuna atandıktan sonra neden Devlet Memurluğundan çıkarıldığına ise yer verilmedi.
Siyaset, 28 Ocak 2020 20:44
Yorumlar (0)