1940 Yılında Malatya İsmet Paşa Parkı
Bir Zamanlar Malatya, 26 Ekim 2020 14:39İsmet Paşa Parkında Etkinlikler
Malatya İsmet Paşa Parkı (Hürriyet) 1925 Yılında Malatya Valisi Nevzat Tandoğan tarafından yapımına başladın ve Alman Mimarlar tarafından projelendirildi. Vali Tandoğan parkı bitimek için yıllarca çalıştı. Park 1930 yılında tamamlandı. 1940 Yılında çekilen bu resimde parkta yetişen ağaçların 10 yılda nasıl dallanıp budaklandığını gösteriyor.
SAMİ FENERCİOĞLU'NUN ANLATIMIYLA İSMET PAŞA PARKI
Malatya'nın Kültür İnsanı Sami Fenercioğlu Malatya İsmet Paşa Parkının yapılışını, parkta yapılan etkinlikleri yazmıştı. İşte Fenercioğlu'nun anlatımıyla İsmet Paşa parkı:
"Gençlik Yılları Malatyada geçmiş; yerli ve yabancılar yaşamları süresinde İsmet Paşa Parkını unutabilirler mi.
Çocukluk çağından itibaren bu alana sürekli ziyaretimizi sağlayan aktiviteler vardı, sıcak yaz günlerinin akşamına doğru yanımızda büyüklerimiz ile birlikte gider atlı karıncalara binmek için sıraya girerdik. Çocuk parkı bölümünü yöneten Görevli Hamza dayı Başında fötr şapkası kısa boyu ile sırayı temin için ordan oraya koşuşturmasıyla hafızamda yer etmiş tipini hala hatırlıyorum. Hamza dayı sıra benim, Hamza dayı şu sırayı bozdu gibi şikayetlerimizi ona iletirdik. Bu bölümde Tahtara vali, Tel üzeinde yukardan aşağı doğru kayarak indiğimiz hava kaydırağı kum havuzu barfiks,vs hatırlıyorum. Malatya ya gelen brükratlar Malatya İsmet Paşa parkına götürülüp misafir edilirdi aşağıdaki fotoğraf 1935 yılında çekilmiştir. Tapu ve Kadasturo Genel Müdürü Malatya parkında ağırlanmaktadır.
İlk okul çağlarında hele de bahar aylarında öğretmenlerimizle sınıfla birlikte parka geziye giderdik. Bodur ağaççıklardan oluşan makilik bir alan vardı parkta, baharla birlikte akasyaların buğulu çiçek kokuları arasında Parkın bu alanı rahatça oynayıp koştuğumuz unutmadığım bölümüydu.
1941 Gazi ilkokulu İsmetpaşa Parkında
Lise yılları fırsat bulduğumuz zamanlarda eğlenmek ve enerjimizi boşaltmak için parkı seçerdik . Kış günleri ,kar altında kalan geniş alanlarda tertemiz kar örtüsünde ayak izleri bırakarak yürüyüp bazen boylu boyuna karlar üzerine uzanarak kendi ölçülerimize uygun izdüşümlerimizi yapardık, eğlenirdik.
PARKTA YAZLIK SİNEMA
Parkın kendi içinde dizayn edilmiş alanlarından biride yazlık Açıkhava sinemasını olduğu bölümdü, Etrafı içeri girişi kolaylaştırmak ve dışarıdan biletsiz seyri mani olacak şekilde çitle çevriliydi, girişin dışında sinemada oynayacak filmin oyuncularının muhtelif pozlarının resimleri taşınabilen bir tabelaya yapıştırılır dı ki bilet almadan insanlar seyrederek fikir sahibi olsun.
Filimler siyah beyaz dı , gece parkı gezmeye gelenler sinemanın yakının da ki büfeden dondurma vs alıp dışarıdan sinema perdesinin arkasından, oynayan filmi seyre çalışır civardan gelen çocuklar da perdenin arkasında toplanarak bedavadan bir şeyler anlamaya çalışırlardı.
Birde gündüzleri sinemanın girişinde teşhir edilen tabelayı iki kişi tutarak sokak sokak Malatya ya yı dolaşarak o gece gösterilecek filmi çığırtkanlık yaparak tanıtmaya çalışırlardı.
Yaz akşamları Parka ince saz gelirdi sazın olduğu akşamlardan itibaren park daha kalabalıklaşır
saz alanına girenlerin dışında birde saz alanında oturmadan etrafta dolaşarak saz heyetini çaldığı parçaları dinleyen insanlar vardı.
Parkı çepe çevre dolaşan bir nevi yürüyüş parkuru vardı. Park Vali Nevzat Tandoğan zamanında 1925 li yıllarda yapılmaya başlamış ,proje alman mimar tarafından dizayn edilmiş.
İSMET PAŞA YAPRI YAPILMADAN BÖLGENİN RESMİ
Bir Zamanlar Malatya, 26 Ekim 2020 14:39
Yorumlar (0)