Yeşilyurt Belediyesi GAR Çevresini Yeniden Düzenlemek İstiyor
Gündem, 10 Kasım 2020 03:03Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Malatya'nın en önemli eserlerinden biri olan GAR binası ve çevresini yeniden düzenlemek istediklerini ancak bunun kendilerini aşan büyük bir proje olduğunu söyledi.
Sonsöz Gazetesini ziyaret ederek açıklamalarda bulunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, bu konuyu sadece Yeşilyurt Belediyesinin çözemeyeceğini ifade ederek konuyu Bakanlık düzeyinde ele aldıklarını dile getirerek “Bahsettiğimiz konu çok ciddi ve büyük bir proje. Konuyu kısa bir süre önce ilimizi ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu ile görüştük. Birlikte gar alanında da incelemelerde bulunduk. Talebimizin gündeme alınması için bakanımıza durumumuzu arz ettik. Talebimizin gündeme alınmasını rica ettik. Burada bizim kanayan bir yaramız var. Bir türlü aşamadığımız bir konu. Geçmişte de orada basit bir yaya alt geçidi yapıldı. Bu bir miktar yaya trafiğini rahatlattık. Bölgedeki yapıların büyük bir bölümü ise Almanlar tarafından zamanında yapılan tarihi tescilli binalar. O binalara dokunulmadan orada yük indir/bindirin olduğu ticari anlamda insanlar malzemelerini falan sevk edildiği alanlar var" dedi.
Çınar şunları ifade etti:
"Bölge içinde çok fazla tren hattı var. İçerisinde tamirhane, atölye, yönlendirme alanlar var. Tahminen aynı güzergâhta belki 50’nin üzerinde yan yana raylar var. Bunların kaldırılması lazım. Bunları Lojistik bir alan atıyorum o şu anda Kızılay hizmet binası onarım fabrikasının bitişiğindeki alanı Lojistik merkez olarak Dilek, Yaka bölgesi veya Hoca Ahmet Yesevi’nin alt tarafında olabilir. Battalgazi’ye aktarılabilir. Organize bölgesi tarafı kullanılabilir. Şehir içerisindeki raylar sadece Yolcu indir bindir e uygun hale getirilir. Oradan da üç beş tane yer altına alınırsa o kısa mesafede 2- 3 kilometrelik mesafede hem çevre yolu altı Yeşiltepe işte Melekbaba, Kiltepe, Çarmuzu algısı ortadan kalkmış olur. Hem de o alanı güzeldi Yeşil Rekreasyon alanıyla nefes alınabilecek insanların gidip ifade edebileceği bir yeşil alan kazandırılmış olur.
HIZLI TRENİ ÖNEMSİYORUZ
Bu bölgede sadece yolcu trenlerinin geldiği bir istasyon olmalı. Şu anki trenlere yolculuk süresinin uzun olmasından dolayı insanlar fazla rağbet etmiyor ancak yarın hızlı tren geldiğinde yoılcu sirkülasyonu artacak. Haliyle bu bölge daha hareketlenecek. O zaman birlikte şimdiden bölgenin Yeşiltepe ile entegre edilerek yapılacak bir proje Malatya için önemli bir proje. Olması gereken bir proje güzel bir proje. Ama dediğim gibi çok yüksek bütçeli çok devlet yatırımı ya da hükümet politikası ile halledilebilecek bir durum. Bu durumun örnekleri de diğer illerde var. Kesinlikle olması gerekiyor. Çünkü çevre yolunun altı gerçekten yani hizmete muhtaç."
TREN HATTI ŞEHİRCİ ULAŞIMINDA DA KULLANILMALI
Organize sanayi bölgesi ile Battalgazi ilçesi arasında banliyö treni uygulamasının da mevcut hat üzerinden kullanılması yönünde görüş beyan eden Başkan Çınar önerisini şu ifadelerle dile getirdi:
“Benim hani şöyle bir önerim de var. Organize Sanayi Bölgesinden şehir merkezine gelen mevcut bir tren yolu var. Bu yol Organize sanayi bölgesinden gelerek Battalgazi ilçesine kadar gidiyor. Organizeden, Battalgazi’ye giden mevcut hattı da şehir içi taşımacılıkta kullanalım diye bir önerim var. Hani bir daha Banliyö treni ya da şehir içi raylı taşıma sistemine devlet para harcamasın. Bunun için de öncelikle Vagon fabrikasından itibaren mevcut rayların yanına yeni bir ray döşenmeli. Bu hattı da o güzergâhta şehir içi taşımacılıkta kullanırsak hem rayların iki tarafı da şehrin istifadesine sunulmuş olur. Diğer bir konu ekstra da masraf olmamış olur.”
Haber:Sonsöz Gazetesi-A.Vahap Kaygusuz – Hanife Yiğit
Gündem, 10 Kasım 2020 03:03
Yorumlar (0)