Keskin: Mahalle Esnafından alışveriş yapın, paranız Malatya'da kalsın
Ekonomi, 23 Şubat 2021 05:27Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, "Mahalle esnafından alışveriş yapın, paranız Malatya'da kalsın" dedi.
Keskin, yaptığı yazılı açıklama da, “Anadolu'nun anayurt yapılmasında, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve bir cihan devleti olmasında büyük rol oynayan, Cumhuriyetimizin kuruluşunu yürekten sahiplenen Ahilik Kültürünün öncüsü Ahi Evran’ın daha iyi anlaşılması ve gelecek nesillere aktarılması ile Ahilik Kültürünün dünya milletlerine en doğru şekilde anlatılması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021 yılı “Ahi Evran Yılı” olarak ilan edilmiştir. Ahilik Kültürüne sahip çıkan, “Çırak, kalfa ve usta” söylemleri ile Ahilik Kültürünü özünde benimseyip yaşayan baş ustamıza, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Malatya Esnaf ve Sanatkar Camiası; kardeşliğe, cömertliğe, yiğitliğe, fedakarlığa, ahlaka, akla, bilime ve sanata dayanan, kaliteli üretimin ve adil paylaşımın esas alındığı Ahilik Kültürünü yaşamak ve yaşatmak için elinden gelen türlü çalışmayı yapacaktır.” dedi.
-“Mahalle esnafından alışveriş yapın, paranız Malatya'da kalsın”
Keskin, “Ahilik kültürü milli ve yerli olmayı gerektiriyor. Pandemi sürecinde de görüleceği gibi yerli ve milli üretimin önemi artmıştır. Bu nedenle hem Ahilik Kültürünün, hem de esnaf ve sanatkarın yaşatılması gerekiyor. Esnaf ve sanatkarlarımız pandemi sürecinin en mağdur kesimidir. Bu nedenle vatandaşlarımızdan ve toplumun her kesiminden destek bekliyoruz ve herkesi mahalle bakkalından, mahalle esnafından alışveriş yapmaya davet ediyorum. Herkes kendi mahallesindeki esnafında alışveriş yaparsa, paranız Malatya’da kalır. 3 harfli marketlerde ve diğer zincir marketlerde alışveriş yaparsanız, paranız yurtdışına gider, çöpleri bu kentte kalır.” ifadelerini kaydetti.
-“Esnaf ve sanatkarın ilk ustaları Peygamberlerdir”
TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Keskin; “Ahi ahlakı, temelde Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber’in hadislerine dayanmaktadır. Bütün mesleklerin kaynağı yine peygamberlere dayanmaktadır. Peygamberler Ahilik sisteminde esnaf ve sanatkarımızın ilk ustalarıdır. Ahilik, ahlak, eğitim-bilim, organizasyon, kalite-standardı, üretici-tüketici ilişkisi, denetim gibi konularda toplumsal yapıyı düzenleyen sistemdir. Millet olarak Anadolu'da bin yıldan beri varlığımızı sürdürmemizdeki temel kaynak Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı gösterilmesi ve yaşatılmasıdır. Günümüzde toplam kalite, müşteri beklentileri, tüketicinin korunması, standart üretim gibi kavramların önemi yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Ancak bu kavramları Ahilik, yüzyıllar öncesinde Anadolu'da yaşatmıştır.” dedi.
Ekonomi, 23 Şubat 2021 05:27
Yorumlar (0)