Malatya, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na başvuruyor
Ekonomi, 04 Mayıs 2021 02:32Malatya, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na başvurmak amacıyla tüm paydaşlarıyla hazırlıklar yapmaya başladı. Bu kapsamda Gastronomi alanında başvurması için ilk olarak yol haritasının çizilmesi, yapılan çalışmaların alt yapısının oluşturulması, hazırlıkların yönetilmesi için amaca ortak paydaşlarla video konferans sistemi ile bir araya gelinildi.
Video konferansa Vali Aydın Baruş, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yanı sıra UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, İlçe Belediye Başkanları, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Fırat Kalkınma Ajansı, TKDK, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, MAGTAD, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) ve Karaca Group katıldı.
2004 yılında kurulan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı (UCCN), bugüne kadar 246 şehri ağa dahil edildiğini söyleyerek sözlerine başlayan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz; Gaziantep – Gastronomi (2015), Hatay – Gastronomi (2017), İstanbul – Tasarım (2017), Kütahya – Zanaat ve Halk Sanatları (2017), Afyonkarahisar – Gastronomi (2019), Kırşehir – Müzik (2019) olmak üzere bu 6 ilin Ülkemizdeki Yaratıcı Şehirler olarak kabul edildiğini söyledi. Sadece zengin mutfak kültürünün önemli olmadığını, bu kültürü yönetecek iradenin güçlü olması gerektiğini söyleyen Başkan Öcal; “Büyükşehir Belediye Başkanlığı çatısında oluşturulması gereken hazırlıklara Valimizin bağlı kurumlarıyla destek vermesi çok önemli. Ayrıca UNESCO, üniversitelerin, STK’ların ve Özel kurum ve şirketlerin dahil olmasını çok önemsiyor. Bu Kültürel Endüstriye katılımın güçlülüğü sağlanarak, tabana yayılarak ve sürecin devamının geleceği ve sürekliliğinin sağlanacağı projede varlığını hissettirirse UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na seçilecek 2 ilden birinin Malatya olması kaçınılmazdır” dedi.
İlk medeniyetin, ilk devlet yönetiminin, ilk bürokrasinin kültürel izlerini taşıyan köklü bir şehrimiz var ve yeni bir format ile bu süreci Malatya’ya artı bir değer katacak şekilde yönlendireceğiz diyerek sözlerine başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan; “80 çeşit bulgur ve yaprak karışımı türevleri olan vegan mutfağımız var. Gastronomi ile birlikte kültür rotaları, destinasyonlar, tarihi ve kültürel güzelliklerimiz var. Yemek kültürümüzü diğer unsurlarımız ile birlikte güçlendirerek sunmayı düşünüyoruz” dedi.
Çok güçlü bir kadro ve inanan paydaşlarımız var diyerek sözlerine başlayan Malatya Milletvekili Öznur Çalık; “Gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar et konseptli Gastronomiyi ön plana çıkardılar. Biz ise Vegan Mutfağımızın zenginliğini ön plana çıkaracağız. Mutfağımızla beraber tarihi dokumuzu ve kültürel zenginliklerimizi ön plana çıkaracağız” dedi.
Vali Aydın Baruş ise video konferans görüşmesinde şunlara değindi: “Bu süreç uzun bir süreç ve hep birlikte hareket etmemiz gereken bir süreç. Milli Komisyon Başkanımız Prof. Dr. Öcal Oğuz’un da belirttiği gibi dikkat etmemiz gereken eksiklikleri tamamlamak.
Gastronomi konusunda yola çıktığımıza göre bu konuda farklı konseptler öne sürebilmeliyiz. Malatya’nın eski isimleri bile gastronomiye atıfta bulunan “Bal Diyarı” ve “Meyve Bahçesi” demektir. Tarıma dayalı ekonomimizi büyük oranda meyvecilik ve ‘Dünya Kayısı Başkenti’ ünvanını almasını sağlayan kayısı ile sağlamaktayız.
Arslantepe en eski medeniyetler arasında, ilk devlet teşkilatının kurulduğu yer. Burada yapılan kazılarda ele geçen yanık buğdaylar, tarım kültürünün çok eski çağlardan beri burada var olduğunun delili oluyor. Geçmişten bugünümüze Malatya mutfağında buğday ve buğday ürünleri önemli yer tutuyor.
Diğer taraftan sadece kayısı değil pek çok çeşit meyvenin yetiştiği çok güzel bir şehir. Böylece Malatya mutfağında meyve de önemli yer tutuyor.
Yerel çapta çalışmalarımız var, 18 adet Kadın Kooperatifimiz yerel ürünlerimizi sergilemeye devam ediyor. Bu sürece katkılarının büyük olacağına inanıyorum. MAGTAD Derneğimizin ciddi çalışmaları var. Hem tanıtım hem de restoran ve lokantaların kaliteli hizmet vermeleri noktasında yönlendirici çalışmaları var. Yerel yemeklerin devamı ve geniş yelpazelere yayılmasında önemli rolleri var.
‘Malatya Mutfak Okulu’ projemiz var. FKA’nın desteklediği bu projeyi Büyükşehir Belediyemiz ile ortak yürütüyoruz. Bu tamamlanıp değerli aşçılarımızın, şeflerimizin katkısı ile daha profesyonel bir eğitime dönüştüreceğiz.
Bu görüşme çok güzel bir fikir telakkisi oldu. Öcal Hocamız yapacaklarımız hususunda da bize yol gösterdi. Hem Arslantepe’yi kalıcı listeye aldırma çabası hem de yaratıcı şehirlerarasına girme isteği Malatya’nın kendini dünyaya anlatma çabasıdır. Ben Vali olarak tüm kurumlarım ile azami düzeyde katkı sunacağımızı belirtmek isterim” diyerek sözlerini tamamladı.
Video konferans görüşmesi paydaşların görüş ve önerileri alınarak sona erdi.
Ekonomi, 04 Mayıs 2021 02:32
Yorumlar (0)