Dipsiz Gölde Angut Kuşları
Gündem, 22 Haziran 2021 09:50Hekimhanın Kınık köyü yakınlarındaki Dipsiz Göl keşfedildikten sonra ziyaretçi akınına uğrarken, Göl yakınındaki kayalıklarda Angut kuşları görülmeye başladı.
Anadolu’da belli bölgelerde yaşayan Angut Kuşlarının Dipsiz göl yakınlarında eskiden beri yaşadıkları ifade edilirken sonraki yıllarda avcıların avlanması nedeniyle angut kuşları görünmez oldu. Dipsiz Göle ziyarette bulunan duyarlı vatandaşlar gölde Angut kuşlarının yavrularıyla birlikte kaplumbağalar ile uyum içinde yaşadıklarını söylediler.
Dipsiz göl civarında kayalıklarda yavrularını büyüten Angut kuşları dipsiz göl üzerinde de uçarak bölgeye renk katmaya başladılar.
Dipsiz Göl ve Civarının koruma altına alınmasını isteyen vatandaşlar, avcıların kuşları avlamasında da müsaade etmiyor. Bu arada Dipsiz Göl ve civarının Milli Parklar kapsamına alınması içinde yapılan başvuruların sonuçlandırılması bekleniyor.
AKGUT KUŞLARI
Angut kuşu (angıt kuşu) özellikleri, hikayesi ve efsanesi ile doğadaki en özel canlılardan biridir. Sadakati, güzelliği ve özellikleriyle tüm hayvan severlerin ilgi duyduğu bir canlıdır. Angut kuşu tüyleri kiremit renginde olan ve ördekgiller familyasından gelen genellikle efsaneleri ve hikayeleri ile meşhur olan bir türdür. Bununla birlikte özellikle renklerinden dolayı oldukça dikkat çeken bir görünümleri vardır. İsminin nereden geldiğine dair ise birçok söylenti bulunmaktadır. Bu söylentiler arasından en akla yatkın olanı rüzgârı kanatlarının arkasına alarak uçarken yanlış iniş yapmasından dolayı yuvarlanarak düştüğünden dolayı bu isimle adlandırıldığı söylenilmektedir. Bazı yörelerde ve eski kaynaklarda Angıt kuşu olarak da adlandırılmaktadır.
Bu kuşların görünüşleri kazlara benzer, ördek ailesine mensup olan angut kuşları su üzerinde de olabileceği gibi uçma yetenekleri de vardır. Siyah kahverengi hoş görünümlü olan Angut kuşlarının cinsiyet ayrımı çok kolaydır, erkeklerinin boyun kısmında olan ince siyah renkte bir halka vardır. Angut kuşu efsanesi yüzünden birçok farklı yerde angut kuşları kutsal görülmektedir. Bu yerler arasında en çok saygı gördükleri yerler; Tibet, Moğolistan ve Slav halkı angut kuşlarını kutsal kabul ederler.
Gündem, 22 Haziran 2021 09:50
Yorumlar (0)