Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu Toplandı
Gündem, 14 Ağustos 2021 21:31Malatya Valisi Aydın Baruş Başkanlığında, ilimizde çıkması muhtemel orman yangınlarının önlenmesi, çıkan orman yangınlarına en kısa sürede müdahale edilebilmesi ve en az zararla söndürülebilmesi ile ilgili ek tedbirlerin görüşüldüğü toplantı düzenlendi.
İlgili kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonun ve işbirliğinin etkinleştirilebilmesi amacıyla düzenlenen Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu Toplantısı özel çevre koruma bölgelerinde alınacak tedbirler görüşülerek başladı.
Gelecek günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeni ile mevsimsel veya insani faktörlere dayalı olarak orman yangınlarının artabileceği değerlendirilerek ileride telafisi mümkün olmayacak tehditlere maruz bırakılmaması için özel çevre koruma bölgeleri ve doğal sit alanlarında kontrolsüz orman alanlarına giriş çıkışların Orman Genel Müdürlüğü ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli bir şekilde yaz sezonu süresince yasaklanarak gerekli tedbirlerin alınıp kontrollerinin yapılması, orman alanlarında izinsiz olarak kurulan çadır ve kamp alanlarının tecrit edilerek kaldırılması hususlarının değerlendirildiği toplantı karşılıklı görüş alış verişleri ile sona erdi.
Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Vali Aydın Baruş’un yanı sıra İl Jandarma Komutanı Alb. Necmi İnce, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ahmet Çörtük ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
YASAK KARARLARI ALINDI
6831 sayılı Orman Kanunu’nun 69. Maddesine göre düzenlenen ve Bakanlar Kurulunun 10.09.1976 gün ve 7/12520 sayılı kararıyla yürürlüğe giren “ Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkında” yönetmeliğin 32. Maddesi gereğince, Malatya İli Orman Yangınlarını Önleme Mücadele Komisyonu, Malatya Valisi Aydın BARUŞ başkanlığında aşağıdaki (7) maddeden müteşekkil tedbirleri Komisyon Kararı olarak kabul edilmiştir.
1- Malatya İl sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalar ile ormanlık saha içeren Doğal Sit Alanlarına 14 Ağustos-19 Eylül 2021 tarihleri arasında yetkililer haricinde başkasının (Orman İdaresinden İhaleli/Tahsisli iş alanlar ve bu işte çalışanlar ile Orman İdaresi tarafından çalıştırılan kişiler hariç) girmesi yasaklanmıştır. Yerleşik mahalle halkı hariç olmak üzere, vatandaşlarımızın gezi amaçlı ormana giriş ve çıkışları, orman içi yollarda, yol kenarlarında araç, ATV, UTV, motosiklet vb. vasıtalara sportif amaçlı her türlü faaliyetleri ile çadırlı çadırsız kamp yapmaları, açık alanda ateş, mangal ve semaver yakmaları yasaklanmıştır.
2- Malatya İl sınırları içerisinde; yetkili idarelerin gözetim ve denetiminde bulunan izinli park, piknik ve mesire alanları ile tabiat parklarında ve doğal sit alanlarında piknik yapmak serbest ancak açık alanda ateş ve mangal ateşi yakmak, piknik tüpü vb. kullanmak yasaklanmıştır.
3- 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 31. ve 32. Maddeleri kapsamında olan mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır.
4- Orman alanları civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları. orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır.
5- Enerji Nakil Hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (TEİAŞ; FEDAŞ) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölgelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır.
6- Tüm Belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (Dozer, Loder, Kepçe) hazır bulunduracaklardır.
7- İlçe Kaymakamlıkları ve Orman İşletme Müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır.
Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5271 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunun ilke 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği işlem yapılmasına karar verilmiştir.
Gündem, 14 Ağustos 2021 21:31
Yorumlar (0)