Arslantepe'de 2022 Ekim Ay'ına Yapılması Gerekenler
Kültür & Sanat, 24 Ağustos 2021 14:33UNESCO Kalıcı Listesine alınan Malatya'daki Aslantepe Höyüğünün 2022 Yılının Ekim ay'ına kadar yapılması gereken zorunluluklar olduğu ve bunu yerişne getirmesi gerektiği öğrenildi. Mimar Fatma Altaş "Arslantepe için yapılması Gerekenler... Umarım Dikkate Alırlar" başlıklı yazısında Arslantepe için hızlıl adımların atılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Mimar Fatma Altaş yazısı şöyle:
ARSLANTEPE İÇİN YAPILMASI GEREKENLER…(UMARIM DİKKATE ALIRLAR)
Malatya ili sınırları içerisinde olan Arslantepe Höyüğü bütün insanlık tarihi için önem arz eden bir yapı olması nedeniyle evrensel olma niteliğindedir.
Unesco’nun asıl listesine alınmasında, insanlık tarihini aydınlatan bilgilere ulaşılması önemli rol oynamıştır. Arslantepe süreci çok uzun yıllara dayanmakta olup yöre halkıyla bütünleşmiştir.
Arslantepe Höyüğü’nün, kazı evi ve depolarının olduğu alan ayrı bir güzellik barındırır. O atmosferde olmak , çalışmaları görmek ne kadar büyük emek ve sabır gerektirdiğini anlamak için yeterlidir. Prof. Dr. Marcella Frangipane’nin ve kazı ekibinin büyük bir özveri ve titizlikle yaptıkları çalışmalara şahitlik edebilirsiniz.
Unesco sürecinde yerine getirilmesi gereken görevler tanımlanmış ve bunlar ilgili kurumlarca tamamlanmıştır; fakat esas konu, Unesco listesinde kalabilmek için yeni görevler bizi beklemektedir. Bunların tamamlanabilmesi için belli süre verilmiş ve bu sürede bu görevleri yerine getirmek konuyla ilgili kurumların zorunluluğu olmuştur. Alan yönetiminde yer alan paydaşlara büyük sorumluluk düşmektedir.
Kurumlar kalıcı; fakat şahıslar geçicidir. Mantığı ile bakıldığında, bu başarıyı kişiler değil kurumlar bağlamında değerlendirmek gerekir.
Arslantepe için koruma amaçlı imar planı tamamlanmış, bölgesel sit alanları ve tampon bölge oluşturulmuştur.Yön tabelaları uygun hale getirilmiştir.
ICOSMOS sürecinde yapılan toplantıda, daha önce hazırlanan çatı ve ziyaretçi karşılama alanı projeleri ve yeri uygun bulunmadığından ihale ve proje iptal edilmiştir. Bu nedenle süreç başa dönmüş ve yeni yer tespiti elzem olmuştur.Karşılama merkezi ve diğer unsurlar için mevcut okul alanı uygun bulunmuş; fakat iki yıl gibi bir zaman geçmesine rağmen okul alanının tahsisi ve gerekli kamulaştırma yapılamamıştır.
Şimdiki görevlerimiz , ziyaretçi karşılama yerinin yapılması, gerekli yerlere höyük yapısını koruyacak uygun çatının yapılması, açık ve kapalı müze yapılması, atölyeler (çömlek atölyesi, mühür atölyesi gibi) yapılması, otopark yerinin ve yürüme yollarının yapılmas, bölgesel bina cephe ıslahı, peyzaj düzenlemeri gibi birçok projeyi kapsayan unsurlardır.
İnceleme fırsatı bulduğum , Unesco sürecinde büyük destek veren Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aysun Canbaşoğlu Tuna’nın Mimarlık Fakültesine hazırlattığı bilabedel mevcut projeler bulunmaktadır. Bu projeler tanımlanan alan için hazırlanmış ve ihtiyaca göre düzenleme , geliştirme şansına sahiptir. Projelerin sunumu alan paydaşları ve kurumlara yapılmış gerekli bilgiler aktarılmıştır.
Eğer ki 2022 yılı kasım ayına kadar bu görevlerimizin bir bölümünü tamamlamak gibi bir zorunluluğumuz var ise Malatya da ki ilgili kurumların ve alan yönetimi paydaşlarının ivedilikle hareket etmesi kaçınılmazdır.
Önem arz eden ve süreci tamamlayacak bir unsur olarak gördüğüm konu , mevcut müze binasının büyüklük olarak yetersiz kalmasından dolayı yeni bir müze binasının kent merkezine yapılmasıdır. Arslantepe Höyüğü’nde yapılacak müze binası kent müzesi olacak ölçekte olmayacağından , kent merkezinde müze binası yapılması gerekmektedir.
Fatma ALTAŞ-Mimar
Malatya Kültür Yaşam Derneği
Kültür & Sanat, 24 Ağustos 2021 14:33
Yorumlar (0)