Büyükşehir Venk Şapeli Onarıyor
Kültür & Sanat, 16 Kasım 2021 15:01Malatyanın önemli tarihi eserleri arasında yer alan Çamurlu mahallesindeki Venk Şapeli onarılırken çevresi de yeniden düzenleniyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Venk Şapel Çevre Düzenlemesi” için çalışmalara başlandı. Şapel çevresi yeniden düzenlenirken Şapel’inde onarılacağı öğrenildi.
Venk Şapel’i, Malatya Battalgazi ilçesine bağlı, Çamurlu Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Giriş kapısı üzerindeki kitabede “Aziz Kirkor’un kapısı 1670 yılının Mart ayının 18’inde, Simon Gabiskos eli ile yapıldı” denilmektedir. İbadet edilen ana bina halen ayaktadır. 12,5 x 6,90 metre ebadında dikdörtgen bir plana sahiptir. Giriş batı cephesindeki küçük kapıdan sağlanmakta, kapının tam karşısında apsis bulunmaktadır. Apsisin sağında ve solunda azizlerin mekânı yer almaktadır. Apsise iki basamakla çıkılmaktadır. Kapının üzerinde bulunan kitabeye göre, şapelin Kirkor Lusavoriç’e izafeten yapıldığı anlaşılmaktadır.
Bugün sadece ibadet edilen kısım ayaktadır. 12,5 x 6,90 m. ebadında, dikdörtgen planlı olan bu mekânın ön yüzü yontulmuş taşlarla inşa edilmiştir. Uzunluğuna inşa edilen kilisenin duvarlarının her iki yüzleri düzeltilmiş taşlarla, araları ise moloz taşlarla doldurulup, araları harçla tutturulmuştur. İç duvarların yüzleri çok hafif bir sıva ile kapatılmıştır. Sanını üzeri tonozla kapatılmış, çatıyı teşkil eden taş malzeme kenetlendirilerek yeknesaklık kazandırılmıştır. Doğu cephesinde 6 m. yükseklikte açılan küçük bir pencere ile içeriye ışığın girmesi sağlanmaktadır.
Ermenice kitabe binanın girişteki portal üzerinde bulunmaktadır. Kitabenin dört yanı haç motifi ile dekore edilmiştir.
Ermeni İş Adamı Hosrof Köletavitoğlu, yıllar önce geldiği Malatya’da Venk Şapelini gördükten sonra "Benim çocukluğumdan itibaren gelip etrafında oynadığım, kilisesine girdiğim, dua ettiğimiz özel bir yer. Hatta hiçbir kilisemiz olmadığı için tek kalıntı olan bu küçük Şapel'de vaftiz olanlarımız çok oldu. Birçok arkadaşımızın vaftizi burada oldu. Burası bizim için özel yerlerden birisi. Hem mesire yeriydi. Hafta sonları buraya gelirdik. Burası bizim küçük bir kilise olarak sandığımız kocaman bir manastırın küçücük bir Şapel'i. Bin 600 yıllık bir geçmişi var. Burası bir Şapel olarak 400. yılda yapılıyor, ondan sonra bin 600'lü yıllarda restore ediliyor. Burası 40 odalı bir manastır. Kültür Bakanlığımız sahip çıkarak, restorasyonuna başladı. Venk her zaman özlemimizi giderebileceğimiz önemli bir köy olarak hayatımızda devam edecek" demişti.
Venk Şapel ve Manastırı yıllar önce çekilen bu resimde görülüyor.
Kültür & Sanat, 16 Kasım 2021 15:01
Yorumlar (0)