AGCden Basın İçin Acil Önlem Çağrısı
Bizden Haberler, 30 Kasım 2021 03:51Antalya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, basın sektörüne acil destek çağrısı yaparak "Ekonomik sıkıntılar basın sektörünü derinden sarsıyor" dedi.

Antal Gazeteciler Cemiyetinden yapılan açıklamada şöyle denildi:
Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar, basın sektörünü derinden sarmaktadır. Başta yerel gazeteler olmak üzere basın yayın işletmeleri artan maliyetleri karşılamakta zorlanmaktadır. 11 Mart 2020’de Türkiye’de ilk Covid -19 vakası ile başlayan salgın şartlarında okur kaybeden, reklam gelirleri dibe vuran yerel gazeteler başta olmak üzere, televizyon, radyo ve internet sitelerinin içine düştüğü ekonomik sıkıntılar, döviz kurundaki yükselişin getirdiği maliyet artışlarıyla artık dayanılmaz bir hal almıştır.
Gazetelerin maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp, mürekkep başta olmak üzere bilgisayar, büro makineleri gibi sarf malzemelerinde yaşanan döviz bazlı artışa, döviz kurlarındaki artışın da eklenmesi sıkıntıyı büyütmüştür. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artış ise gazetelerin dağıtım maliyetlerine yansımıştır. Sigorta primleri ve vergi ödemelerinde herhangi bir teşvik ya da indirimden yararlanmayan basın yayın işletmeleri, artan personel maliyetlerini karşılamakta güçlük çekmektedir. Maliyetlerde yaşanan artışa karşın, abone, ilan ve reklam gelirleri aynı oranda artmamakta, hatta ekonomik daralmadan dolayı düşmektedir.
Özellikle gazete kâğıdında 2018 Ağustos ayından bu yana yaşanan değişim dikkate alındığında gazetelerin yaşadığı sıkıntılar apaçık ortadır. Buna göre; 2018 Ağustos ayında gazete kâğıdının ton fiyatı 450 Amerikan Doları iken bugün 800 Amerikan Dolarına yükselmiştir. Buna paralel olarak döviz kurunda yaşanan artış maliyetleri katlamaktadır. 2018 Ağustos ayı sonunda Dolar kuru 6,12 TL iken son bir haftada 13,00 TL’yi geçmiştir. 2018 Ağustos ayında 6,99 TL olan Euro ise son bir haftada 14,00 TL’yi geçmiştir. Bu gelişmeler dikkate alındığında kâğıtta görülen maliyet artışı yüzde 200’leri geçmiştir.
Öte yandan, Temmuz 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan tasarruf tedbirleri kapsamında başta belediyeler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının gazetelere abone olmasına, reklam ve ilan vermesine büyük kısıtlamalar getiren düzenlemenin bir an önce geri alınması bir zarurettir. Vergi yüzsüzleri listesinin gazetelerde yayınlanması uygulamasına son veren kanun teklifinin TBMM’den geri çekilmiş olmasına rağmen, İcra İflas Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle icra ilanlarının gazetelerde yayınlanmasına kısıtlama getirme planlarının artık bir daha inmemek üzere rafa kaldırılmasını diliyoruz.
Yaşanan sıkıntılar, maliyetlerde yaşanan inanılmaz artışlar, basın yayın kuruluşlarının kapılarına kilit vurmasına ya da yayınlarını sürdürmekte zorlanmalarına neden olmaktadır. Daha da önemlisi, zor şartlarda yayınını sürdüren basın yayın kuruluşlarında çalışan onlarca basın emekçisi her geçen gün işsiz kalma riski ile karşı karşıya kalmakta, işine devam edenler ise ya az maaşa razı olmakta, ya da maaşlarını zamanında alamamaktadır.
Çoğulcu demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan, yasama-yürütme ve yargından sonra ‘4. Kuvvet’ olarak tanımlanan, genelde ülkenin, yerelde kentlerin gelişimine önemli katkılar veren basın yayın kuruluşlarının gelir kayıplarını ve maliyet artışlarını dengeleyici önlemlerin zaman geçirmeden devreye alınmasına ihtiyaç vardır. Hükümetin artık basın yayın kuruluşlarının gelirlerini azaltıcı değil, gelir kayıplarını önleyici, gelirlerini iyileştirici düzenlemeler yapmasını beklemekteyiz.
Kamuoyuna saygılarımızla…
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu
Bizden Haberler, 30 Kasım 2021 03:51
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

İnek Pınarı Erken Coştu

İYİ Parti Bayramlaşma Töreni Düzenledi

Hekimhanlılar Ankara'da Bayramlaştı

Dilek'in Kanalizasyonu İçin 130 Dönüm İstimlak Kararı

Yıldız: 'Toplum Olarak Huzurlu Bayramlara Hasret Kaldık'

Malatya'da İlk Kez Bir Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi

Hekimhan Belediyesi Evi Yanan Vatandaşa Evini Yapacak

Malatya’da 10 yıla hükümlü firari yakalandı

Ölmeztoprak'tan Bayram'da Hastalara Ziyaret

Barınma sorunu derinleşiyor: Kira artışına çözüm bekleyen öğrenciler çaresiz

Yoksulluğun gelecek karartan yükünü kız çocukları çekiyor

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin görünmeyen hali: Dijital şiddet

Kuzeyin Oğlu Volkan Konak hayatını kaybetti

AĞBABA: Türkiye ekonomisine vurulmuş bir darbedir

AK Parti Bayramlaşma Töreni Düzenledi

Başkan Geçit: Bayramlar, Birlik ve Beraberliğimizin Simgesidir

Malatya Protokolü Bayram'da Bir Araya Geldi

Hekimhan Belediyesi Karayolunu Ağaçlandırıyor

Beş Parasız Yeni Malatyaspor Mağlup: 0-2

Ağbaba: Dostluğun yaygınlaştığı, bayram tadında günlerin özlemi içindeyiz

TÜRKİYE-DANİMARKA MİLLİ MAÇI MALATYA’DA OYNANACAK

Malatya'da Bir Kamyon Makaron Ele Geçirildi

Ölmeztoprak: Bayramlar, bizi biz yapan değerlerin yeniden hatırlandığı günlerdir

Bakan: Sağduyu, aklıselim ve sabırla hareket edeceğiz

BATTALGAZİ BELEDİYESİ'NDEN TEMİZLİK VE DENETİM

MASKİ İÇMESUYU TESİSLERİNİ YENİLİYOR

Büyükşehir Belediyesi Bayram Tedbirlerini Açıkladı

Malatya’da İmamoğlu’na destek mitingi düzenlendi

Milletvekili Ağbaba, Malatya'ya Hızlı Treni Sordu...

1. Yılında En Başarılı Belediye Başkanları

1. Yılında Başarı Oranı En Yüksek İlçe Belediye Başkanları

Doğanşehir deki Kazada 3 Kişi Yaralandı

Malatya Polis Evinde İlk İftar Verildi

Malatya Valiliği Alınan Bayram Tedbirlerini Açıkladı

Uluslararası Sıfır Atık Günü Etkinliği Düzenlendi

Abdulvahap Gazi Türbesi Etrafına Ağaç Dikildi

Vali Eşi Yavuz, MİAD Çocuk Evlerini Ziyaret Etti

Yazıhan'da Nevruz Bayramı Kutlandı

Şampiyon Kuaför Demrezede Çocukları Tıraş Etti
